Το Καστελόριζο μπορεί να είναι το σημείο ανάφλεξης για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας;
Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο «Economist» σε δημοσίευμά του αναφέροντας πως το γραφικό νησί του Ανατολικού Αγαίου, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της διαρκώς κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Πώς θα μπορούσε ένα μικρό ελληνικό νησί στη Μεσόγειο , αναρωτιέται ο «Economist »που φιλοξενεί μόνο μερικές εκατοντάδες ανθρώπους να αποτελέσει σημείο ελληντουρικής ανάφλεξης.
Και περιγράφει: «Δεκάδες σπίτια με παστέλ χρώματα αντικρύζεις να υψώνονται στους λόφους του, οι ντόπιοι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με τουρίστες και ταξιδιώτες που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία . Μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα βγάζει το κεφάλι της από τα γαλαζοπράσινα νερά».
«Αλλά δεν είναι όλα καλά. Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, το Δανιόλος, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί. Μερικά φορτηγά του στρατού παρακολουθούν το λιμάνι. Λίγοι στρατιώτες βγαίνουν από ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο έχει έρθει από την Αθήνα».
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αφού τελειώσει την περιγραφή της ειδυλλιακής αλλά και μελανής πλευράς του Καστελόριζου, προχωρά τον προβληματισμό του χωρίς ωστόσο δε διατηρεί καμία αμφιβολία για το σε ποια από τις δύο χώρες ανήκει το νησί: «Το Καστελόριζο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και της Τουρκίας».
Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα λέει ότι το Καστελόριζο απολαμβάνει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη , 200 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Η Τουρκία καταγγέλει την Ελλάδα ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ και πως η ελληνική αξίωση «κλειδώνει» την Τουρκία έξω από τη Μεσόγειο» καταλήγει το δημοσίευμα.
Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία
Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.
«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είχε προειδοποιήσει λίγους μήνες νωρίτερα, προτείνοντας εισβολή. Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο. Το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.
Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.
Καταγγελίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά.
Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.