Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος μίλησε στο MEGA και το Live News για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο με τον οποίο υπήρξε στενός φίλος.
Διαβάστε επίσης: Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία στη Μητρόπολη
Μίλησε για την γνωριμία του πριν γίνει βασιλιάς και παντρευτεί την Άννα Μαρία, για την μεγάλη του αγάπη όπως είπε προς τον ελληνικό λαό αλλά και για τις επιλογές του που θα τις κρίνου οι ιστορικοί του μέλλοντος.
Αναφερόμενος στην απόφαση να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία θα τον κρίνει αλλά ο θάνατος είναι θάνατος και πρέπει να τον τιμούμε».
Όπως είπε «το περίμενα πως η απόφαση της κυβέρνησης θα ήταν να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Πιστεύω πως θα έπρεπε να τιμηθεί περισσότερο. Υπήρξε για κάποια χρόνια βασιλιάς των Ελλήνων, ήταν ο τέως βασιλιάς των Ελλήνων αλλά έκπτωτος δεν σημαίνει πως διαγράφεται η ιστορία. Η ιστορία θα τον κρίνει αλλά ο θάνατος είναι θάνατος και πρέπει να τον τιμούμε».
«Αγαπούσε πολύ τον ελληνικό λαό»
Ο κ. Λυκουρέζος μίλησε με θερμά λόγια για τον τέως βασιλιά επισημαίνοντας οι επιλογές και οι αποφάσεις του θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος.
«Τον γνωρίζω πριν παντρευτεί την Άννα Μαρία, πριν γίνει βασιλιάς συνεπώς, έχω μια μακρά διαδρομή μαζί του. Και στην Ελλάδα και στο Λονδίνο κατά τη χούντα, στη Ρώμη αλλά και όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Πόρτο χέλι πρόσφατα» ανέφερε ο γνωστός ποινικολόγος και συνέχισε λέγοντας: «Είχε μια πολύ μεγάλη αγάπη. Τι αγαπούσε πολύ; Αγαπούσε πολύ τον ελληνικό λαό. Λειτούργησε όπως πίστευε πως έπρεπε να λειτουργήσει. Έκανε μια θαυμάσια οικογένεια, ήταν συναισθηματικός και πολύ γενναιόδωρος, ακέραιος».
Παράλληλα επισήμανε τα εξής: «Όσον αφορά Πολλοί διαφωνούν φυσικά με τις επιλογές και τις αποφάσεις του αλλά όλα αυτά δεν κρίνονται σήμερα αλλά θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Εξάλλου έχουν γραφτεί ήδη πάρα πολλά., θετικά ή αρνητικά».
Αναφορικά με την αποζημίωση που πήρε ο τέως βασιλιάς, ο κ. Λυκουρέζος απάντησε:
«Διεκδικούσε πολλά περισσότερα αλλά τόσα έδωσε με την απόφασή του, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Εκεί όπου πιστεύω υπήρξε μια σοβαρότατη αστοχία, ένα σφάλμα είναι η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας. Δηλαδή δεν έχει καμία ούτε πολιτική, ούτε ιστορική, ούτε κοινωνική σημασία και δεν μπορεί να σταθεί ούτε να τεκμηριωθεί μια τέτοια απόφαση. Δηλαδή δεν μπορείς να λες σε έναν άνθρωπο ο οποίος βασίλευσε, υπήρξε βασιλιάς των Ελλήνων για κάποια χρόνια. Πώς του παίρνεις την ιθαγένεια; Του έδωσαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για να μπορέσει να εισπράξει το ποσό που του έδωσε το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».