Οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για την παραίτηση της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) συνεχώς εντείνονται. Τόσο ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, όσο και ο αρχηγός του αδελφού Χριαστιανοκοινωνικού κόμματος και Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ θεωρούν ότι δεν μπορεί να έχει άλλο θέση πλέον μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς. Αλλά ποιο ήταν το «παράπτωμα» της κυρίας Λάμπρεχτ;
Το βράδυ της αλλαγής του χρόνου ανέβασε στο Instagram σύντομο βίντεο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ιδιωτικό, με ευχές προς τους στρατιώτες κάνοντας παράλληλα απολογισμό της χρονιάς. Όμως η υπουργός βρισκόταν στο δρόμο και τα λεγόμενά της σκεπάζονταν από τον κρότο των πυροτεχνημάτων και των βαρελότων με αποτέλεσμα μόλις και με τα βίας να ακούγεται η ίδια. Αλλά εκείνο που χαρακτηρίστηκε ως faux pas ήταν ότι ενώ μιλούσε για τον πόλεμο, δεν ανέφερε καν την Ουκρανία, αντίθετα αναφερόταν σε εντυπώσεις από τις «πολλές, πολλές συναντήσεις της με ενδιαφέροντες και καταπληκτικούς ανθρώπους».
«Σε λάθος πόστο»
«Πόσο καιρό ακόμη θέλει ο καγκελάριος να παραμένει θεατής» διερωτήθηκε ο Φρίντριχ Μερτς στο σημερινό φύλλο Münchner Merkur, «κάθε ώρα που η κυρία Λάμπρεχτ μένει στο αξίωμά της, εξασθενεί το κύρος του καγκελαρίου… όχι μόνο οι στρατιώτες μας και οι εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας παγκοσμίως έχουν μείνει άφωνοι από το πόσο ντροπιαστική και ανεπαρκής μπορεί να εμφανίζεται δημόσια μία υπουργός της χώρας μας, η Λάμπρεχτ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της». Ο Μάρκους Ζέντερ από την πλευρά του ζήτησε επιτακτικά την παραίτηση της υπουργού ή την αποπομπή της. «Ο καγκελάριος την διόρισε (στην κυβέρνηση), αυτός θα πρέπει τώρα να λύσει αυτό το πρόβλημα» κάνοντας λόγο για μια μεγάλη απογοήτευση της Γερμανίας μετά την ελπίδα για «αλλαγή εποχής» που εξήγγειλε ο καγκελάριος από το βήμα της Βουλής λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο πρωϊνό ειδησεογραφικό μαγκαζίνο Morgenmagazin του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Γιόχαν Βάντεπουλ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης διαπίστωσε ότι η υπουργός είναι σε λάθος πόστο όπου δεν μπορεί να παραμείνει. «Η κυρία Λάμπρεχτ δεν αντιλαμβάνεται ότι σε ένα τέτοιο βίντεο δεν είναι ιδιώτης αλλά εκπρόσωπος ενός κεντρικού υπουργείου της κυβέρνησης και ότι υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά της ασφαλώς καλύτερα» τόνισε δείχνοντάς της την πόρτα εξόδου.
Μέσα από άλλη οπτική γωνία βλέπει η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, (Φιλελεύθεροι) τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από το επίμαχο βίντεο. «Δεν θα πρέπει να κρίνεται η υπουργός από το πόσο επιτυχημένο ή όχι είναι ένα βίντεο, αν και η σωστή επικοινωνία προς το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά με τη θέλησή της να μεταρρυθμίσει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε μιλώντας με εφημερίδες του εκδοτικού ομίλου Funke απαριθμώντας όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. «Αυτό θα είναι το μέτρο, βάσει του οποίου θα πρέπει να κριθεί».
Στόχος δημόσιας κριτικής
Και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τι λέει; Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung φθίνει η στήριξη προς το πρόσωπό της, πολλοί δεν θέλουν καν να εκφράσουν τη γνώμη τους δημόσια. Ανώτατα κομματικά στελέχη, όπως ο πρόεδρος του SPD, βρίσκονται ακόμη σε διακοπές και η Κ.Ο. τίποτα δεν αποκλείει, ακόμη και μια παραίτησή της Λάμπρεχτ. Εκπρόσωποι του κόμματος δηλώνουν ότι στο παρελθόν υπερασπίστηκαν την υπουργό, «απλά σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι για να την υπερασπιστούμε, στην ερώτηση για το μέλλον της υπουργού δεν πρόκειται για το βίντεο αυτό καθεαυτό, αλλά για την ερώτηση, εάν διαθέτει το κύρος για να επιβάλει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις πολλών δις ως συνέπεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Και σε περίπτωση παραίτησής της υπάρχουν πιθανοί διάδοχοι».
Η SZ αναφέρει ενδεικτικά την εντεταλμένη για τις ένοπλες δυνάμεις Έυα Χεγκλ και την υφυπουργό Άμυνας Σίμτγε Μέλερ. Η εικόνα της Λάμπρεχτ πάντως έχει ξεθωριάσει από μια σειρά από «ατυχείς» επιλογές της. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2022 έγινε και πάλι στόχος δημόσιας κριτικής, όταν στο Instagram ανέβασε φωτογραφία σε στρατιωτικό ελικόπτερο εν πτήσει για επιθεώρηση στρατευμάτων στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν μαζί με τον γιό της, ο οποίος στη συνέχεια οδικώς πήγε στο κοντινό νησί Ζιλτ για διακοπές. Η δικηγόρος στο επάγγελμα Λάμπρεχτ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε κάτι το επιλήψιμο νομικά και ότι κρατήθηκαν όλοι οι κανόνες, αλλά βέβαια στο παρελθόν έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή οικογενειακών μελών αξιωματούχων σε υπηρεσιακές πτήσεις.
Τελευταία από τη σειρά «αστοχιών» της υπουργού είναι η υπόθεση με τα άρματα μάχης Puma που αντιμετώπισαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα σε στρατιωτικά γυμνάσια τέλος του 2022, με αποτέλεσμα να δοθεί άλλη μια ευκαιρία προβληματισμού για την πραγματική κατάσταση στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαρκούντος του πολέμου στην Ουκρανία. Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Κρίστινε Λάμπρεχτ, 11 μήνες μετά το πολυδιακηρυγμένο Ειδικό Ταμείο των 100 δις ευρώ είναι σε θέση να αναβαθμίσει τον στρατό, τη στιγμή που δεν φαίνεται να έχει παραγγείλει όπλα, ούτε να έχει ετοιμάσει παραγγελίες. Μάλιστα ο προϋπολογισμός του υπουργείου της για το 2023 προβλέπει λιγότερες δαπάνες.
Ειρήνη Αναστασόπουλου