Συγκινητικά είναι τα μηνύματα αποχαιρετισμού στον 77χρονο Νότη Μαυρουδή που τόσο αδόκητα έχασε την Τρίτη τη ζωή του, πέφτοντας από ύψος τριών μέτρων στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου.
Ο σπουδαίος συνθέτης είχε ατύχημα στο σπίτι του και, δυστυχώς, όταν έφτασε βοήθεια ήταν ήδη νεκρός καθώς από την πτώση χτύπησε το κεφάλι του.
Νότης Μαυρουδής: Περί ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα
Οι τελευταίες συνεντεύξεις του
Λίγες ημέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου 2022, με αφορμή το νέο του άλμπουμ, αλλά και μια μουσική παράσταση που θα δίνονταν στον Βόλο, ο Νότης Μαυρουδής, συνομίλησε με τον Ηλία Κουτσερή στο «Ράδιο Ένα» και πέρα από τα όσα αφορούσαν στα δυο αυτά θέματα, εξύμνησε την Μακρινίτσα που ουσιαστικά είναι η φυσική συνέχεια της Κουκουράβας όπου ήταν το σπίτι του.
«Είμαι τυχερός που έχω αράξει στη Μακρινίτσα και απολαμβάνω όλα αυτά που μας προσφέρει ο τόπος», είπε αρχικά ο μουσικοσυνθέτης στη συνέντευξή του, ενώ αναφέρθηκε και στον Λουδοβίκο των Ανωγείων, ο οποίος εξήρε την ομορφιά του Πηλίου και συγκεκριμένα της Μακρινίτσας.
Όπως σχολίασε ο Νότης Μαυρουδης, «ο Λουδοβίκος ξέρει πολύ καλά όλα αυτά τα βαθιά νοήματα, το βλέμμα και τις αισθήσεις, διότι πέρα από τραγουδοποιός είναι και ένας πολύ καλός ζωγράφος. Όταν έρχομαι στη Μακρινίτσα νιώθω αυτή την αύρα του τόπου. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός που έχω αράξει εκεί στη Μακρινίτσα κι απολαμβάνω όλα αυτά που μας προσφέρει ο τόπος».
Ο Νότης Μαυρουδής επεσήμανε πως υπήρχε η ανάγκη της δημιουργίας και αφορμή στάθηκαν οι στίχοι της Μάγδας Κατσάκου. «Η Μάγδα Κατσάκου είναι πρωτοεμφανιζόμενη στη δισκογραφία. Βρήκα εξαιρετικούς τους στίχους της και πολύ σύγχρονους», είπε γα την ταλαντούχα στιχουργό.
Και συνέχισε: «Βρίσκοντας αυτούς τους στίχους θεώρησα ότι ήταν μία ευκαιρία να ξεδιπλώσω κι εγώ τα δικά μου χαρακτηριστικά της μουσικής» και στάθηκε στη λέξη «κρυφό» που εμπεριέχεται στον τίτλο του άλμπουμ λέγοντας πως τα τραγούδια που γράφτηκαν φανερώνουν «αυτά που έχουμε μέσα στην ψυχή μας, αυτά που θέλουμε να τα πούμε, αλλά δεν βρίσκουμε τον τρόπο. Γι’ αυτό και το κρυφό έχει να κάνει με το εσωτερικό», είπε ο γνωστός συνθέτης και μουσικός.
Tην τελευταία του συνέντευξη, πάντως, την έδωσε και στην ΕΡΤ, όπου αποκάλυψε τα γεγονότα γύρω από τη φυλάκιση της μητέρας του και τη γέννηση του ίδιου μέσα στη φυλακή.
«Αυτό το τραγούδι με έχει χαρακτηρίσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στο στούντιο, όταν ηχογραφούσαμε με την χορωδία αυτό το τραγούδι, έπεσε το ρεύμα. Ήταν Ιούλιος. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν λίγο το θέμα της θερμοκρασίας, έπαιζα μαζί τους την μακριά γαϊδούρα. Καβαλούσαν την πλάτη μου κι εγώ πήγαινα σαν το σκυλάκι. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι έχω γίνει κι εγώ ένα παιδί», περιέγραψε ο Νότης Μαυρουδής.
«Την πρώτη μου κιθάρα την πήρα μέσα από μία ντουλάπα στο σπίτι μου. Την είχε βάλει η μητέρα μου και την ξετρύπωσε για να μάθω εγώ κιθάρα. Αυτό το όργανο είχαμε, δεν μπορούσαμε να πάρουμε άλλο. Προέρχομαι από πολύ φτωχή οικογένεια, η μητέρα μου μοδίστρα, ο πατέρας τσαγκάρης» εξομολογήθηκε στη συνέχεια ο μουσικοσυνθέτης.
«Αν δεν με ρωτούσατε, δεν θα έθιγα εγώ το θέμα της φυλάκισής μου. Η μητέρα μου καταδικάστηκε, γιατί έκρυβε η οικογένεια έναν αντιστασιακό στα Δεκεμβριανά του ’44 και τη μάνα μου την άφησαν να με γέννησε στο σπίτι, με συνοδεία Αστυνομίας βέβαια» αποκάλυψε με συγκίνηση ο Νότης Μαυρουδής.
«Γεννήθηκα και μετά από μερικές μέρες ξαναμπαίνει στο κελί και με παίρνει μαζί της για να με θηλάσει, για τα πρώτα βοηθήματα. Δεν είχα και δεν έχω κανέναν λόγο να εκμεταλλευτώ τον ηρωισμό της μητέρας μου» συμπλήρωσε.
Για το τραγούδι “Πρωινό Τσιγάρο” αποκάλυψε επίσης: «Το Πρωινό Τσιγάρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε μία ημέρα να μην ακουστεί 2-3 φορές. Πήρε μία έκταση που δεν την περιμέναμε ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης Αλκαίου, ούτε η δισκογραφική εταιρία που έκανε την παραγωγή, γιατί ήταν δύσκολο νοηματικά το τραγούδι».