Το χρόνο των εκλογών αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά».
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπως γίνεται στην αρχή κάθε χρονιάς, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του επόμενου διαστήματος:
– Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται τα υπουργεία
– Ο απολογισμός και η προβολή του κυβερνητικού έργου ανα τομέα ώστε όλο αυτό το έργο που έχει παραχθεί να μην χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου
– Βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη 4ετία με έμφαση στην αύξηση των μισθών, όπως περιέγραφε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός
– Η προβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με τα έργα που έχουν γίνει κι αυτά που έχουν σχεδιαστεί
– Η κατάρτιση προγράμματος περιοδειών του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών στελεχών
Τι θα κρίνει τις εξελίξεις
Αυτή τη στιγμή, δύο φαίνεται να είναι τα «κλειδιά» των εξελίξεων.
Πρώτον, το Πάσχα και συγκεκριμένα το εάν ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται – όπως του ζητούν οι περισσότεροι – να τοποθετήσει τη γιορτινή ανάπαυλα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις ή αν θα προκρίνει τελικά εκλογές χωρίς βιασύνη μετά τη… σούβλα στα χωριά.
Δεύτερον, η παράμετρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και ειδικότερα το αν επιβεβαιωθούν σενάρια που εκ νέου ξεπηδούν από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου για επίσπευση της διαδικασίας εντός Μαΐου ή αν οι τουρκικές κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου.
Ανησυχίες έχουν άλλωστε διατυπωθεί στο Μαξίμου για πιθανούς κινδύνους εφόσον συμπέσει η ελληνική μετεκλογική πραγματικότητα, δηλαδή το διάστημα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Εξού και τα σενάρια που θέλουν τον Ερντογάν να εξετάζει εναλλακτικές ημερομηνίες κρατά ζωηρές τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενο (σχεδόν) παράλληλων αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία.