Η νέα χρονιά έχει επισήμως ξεκινήσει και όπως είθισται από την παραμονή της πρώτης ημέρας του χρόνου και στην συνέχεια, φτιάχνουμε και απολαμβάνουμε την μοναδική Βασιλόπιτα, το ελληνικό παραδοσιακό κέικ ή τσουρέκι, που σερβίρουμε τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αφού πρώτα έχουμε κρύψει το τυχερό φλουρί, για τον εορτασμό του αγαπημένου Αγίου των παιδιών – μικρών και μεγάλων – του Αγίου Βασίλη.
Η βασιλόπιτα μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, με σχεδόν κάθε οικογένεια να έχει τη δική της μοναδική συνταγή. Υπάρχουν δύο βασικές παραλλαγές της βασιλόπιτας, η εκδοχή του κέικ αλλά και το τσουρέκι, και οι δύο εξίσου αφράτες και απολαυστικές επιλογές, που θα δούμε πώς να φτιάχνουμε στην συνέχεια.
Στα περισσότερα νοικοκυριά σερβίρεται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποιοι το σερβίρουν και αργότερα μέσα στην ημέρα μετά το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, μαζί με μερικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες ή δίπλες.
Η βασιλόπιτα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες μας παραδόσεις, για αυτό και κάθε χρονιά επιχειρήσεις και σύλλογοι κάνουν την κοπή της συνήθως την πρώτη ή και την δεύτερη εβδομάδα του χρόνου για να υποδεχθούμε το νέο έτος με υγεία και ευημερία.
Πώς θα φτιάξετε την πιο αφράτη βασιλόπιτα
Εκτός από τα υλικά και την καλή σας όρεξη, θα χρειαστείτε μια κουζινομηχανή, που θα σας διευκολύνει και θα αναβαθμίσει τις μαγειρικές σας ικανότητες, αποτελώντας ταυτόχρονα μια εξαιρετική επένδυση για να ψήνετε και να μαγειρεύετε με άνεση και ευκολία για όλη την χρονιά.
Θα βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα, σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, μέσα από την τεράστια ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε κουζινομηχανές και θα την παραλάβετε στην πόρτα σας, στην ώρα της, όπου και αν βρίσκεστε στην Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας.
Τώρα, οι αγορές σας γίνονται πιο εύκολες από ποτέ, αφού με το SHOPFLIX.GR μπορείτε να αποκτήσετε ό,τι θέλετε (όσο και αν κοστίζει) με έως 60 άτοκες δόσεις.
Για την βασιλόπιτα κέικ θα χρειαστείτε
Για το κέικ:
375 γρ βούτυρο
600 γρ ζάχαρη
6 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
μια πρέζα αλάτι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
200 γρ γιαούρτι, στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
750 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
Για το γλάσο:
450 γρ ζάχαρη άχνη
5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό ή γάλα
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Για την εκτέλεση:
Ξεκινήστε Τοποθετήστε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών σας, τα εξαρτήματα του μπολ και της κουζινομηχανής είναι καθαρά και χωρίς νερό. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μαρέγκα.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίστε το μπολ και προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο σαν σαντιγί. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί ο καθένας, πριν προσθέσετε τον επόμενο.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν.
Βγάζετε το μπολ από την κουζινομηχανή και προσθέτετε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με ελαφριές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαρέγκα, προσθέτοντας το 1/3 του αλευριού, ανακατεύετε, προσθέτετε το 1/3 της μαρέγκας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σας.
Για να ψήσετε τη βασιλόπιτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C. Επιλέξτε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ περ. 30-35 cm σε διάμετρο. Βουτυρώνουμε τη φόρμα της βασιλόπιτας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Εναλλακτικά, στρώστε ένα αντικολλητικό φύλλο.
Ρίξτε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας σας και απλώστε το ομοιόμορφα με τη σπάτουλα σας.
Τοποθετήστε τη φόρμα του κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω τρίτη σχάρα, χαμηλώστε τη φωτιά στους 175 C και ψήστε για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί. Φροντίστε να μην ανοίξετε το φούρνο στα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος γιατί η Βασιλόπιτα σας θα καταρρεύσει!
Τρυπήστε την στην μέση με μια οδοντογλυφίδα για να ελέγξετε αν το κέικ σας είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρή, τότε η βασιλόπιτα σας είναι έτοιμη.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε το ταψί σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο πιάτο, αναποδογυρίστε ξανά έτσι ώστε η κορυφή του κέικ να είναι από πάνω. Τυλίγουμε ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο κέικ, αυτό είναι το φλουρί μας.
Αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα σερβιρίσματος με τον πάτο του κέικ προς τα πάνω, καθώς θα είναι πιο εύκολο να απλώσετε το γλάσο στην λεία του επιφάνεια.
Για να το προετοιμάσετε, προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το γλάσο πρέπει να έχει μια υφή σαν κόλλα, αλλά να είναι απόλυτα λείο όταν αναμειγνύεται με τη σπάτουλα.
Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και ισιώνουμε με μια επίπεδη σπάτουλα. Μην ξεχάσετε να χαράξετε τον αριθμό της χρονιάς πάνω από το γλάσο ή να χρησιμοποιήσετε μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα για να το σχηματίσετε.
Για την βασιλόπιτα τσουρέκι θα χρειαστείτε
Για το τσουρέκι:
4 1/2 κ. γλ. ενεργή ξηρή μαγιά
2 φλιτζάνια γάλα ζεσταμένο
3/4 φλιτζάνι συν 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
7 έως 7 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συν επιπλέον για το μπολ και το τηγάνι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 συν 1 αυγά χτυπημένα
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
σουσάμι
Για την εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι ζεσταμένο γάλα με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 10-20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε μαζί 7 φλιτζάνια αλεύρι, το αλάτι και τα 3/4 φλιτζάνια ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.
Κάντε στο κέντρο μια τρύπα. Όταν τελειώσει ο διπλασιασμός της μαγιάς, προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι και το ελαιόλαδο, 4 αυγά χτυπημένα, το υπόλοιπο γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.
Ανοίγετε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι, όπου χρειάζεται αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης. Τοποθετήστε την σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρίζοντας την μια φορά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ζυμώνουμε το καθένα για λίγα λεπτά και το βάζουμε σε δύο καλά λαδωμένα κυκλικά ταψιά 9 ιντσών. Αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
Χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή καθαρή λεπίδα ξυραφιού, χαράξτε διακοσμητικά μοτίβα στην κορυφή του.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείφουμε την κορυφή με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήστε στους 190 βαθμούς και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 176 και ψήστε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι η κορυφή να πάρει ένα βαθύ καστανό χρώμα.
Αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το βγάλετε από το τηγάνι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα ψύξης αφού την αφαιρέσουμε. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να βάλετε στο κάτω μέρος του χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα για να το σπρώξετε προς τα μέσα.