Αύξηση ύψους από 5,5% έως 9,5%, αναμένεται να δοθεί στο κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας καθορισμού του ύψους των αμοιβών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), ενώ στο πλέον αισιόδοξο σενάριο θα φθάσει κοντά στα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%).
Η επίσπευση της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού – ώστε οι αυξήσεις να είναι γνωστές πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών – επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προσδιόρισε την ημερομηνία ισχύος του νέου μισθού στην 1η Απριλίου.
Η τρίτη κατά σειρά αύξηση
Έτσι εντός του τρέχοντος μηνός δρομολογείται η διαδικασία καθορισμού της τρίτης – κατά σειρά – αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο και να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.
Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα φέρει στη Βουλή τροπολογία, που θα προβλέπει τις νέες ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ειδικά για το 2023, αφού ο ισχύον νόμος προβλέπει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.
Η διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών πάνω από τα 751 ευρώ και κοντά στα 800 ευρώ μηνιαίως, αποτελούν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας.
Όταν άνοιξε η συζήτηση για νέα αύξηση των κατώτατων αμοιβών η κυβέρνηση άφηνε να διαφαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει, προ των εκλογών, στα 751 ευρώ – όσο δηλαδή ήταν πριν τη μεγάλη μείωση που υπέστη το 2012, κατ΄ επιταγή του δεύτερου μνημονίου. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ «πλειοδότησε» ανακοινώνοντας κατώτατο μισθό 800 ευρώ, εφόσον έλθει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
«Κλείνει το μάτι»
Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επερχόμενη αύξηση θα είναι υψηλότερη (της αναμενόμενης) και ενδέχεται να «πλησιάσει» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσφάτως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας μίλησε «για εκπλήξεις» στο ποσοστό της αύξησης, που θα διαμορφώσουν το μισθό κοντά στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (αυτό προσδιορίζεται κοντά στα 780 ευρώ).
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης αποφεύγει να αναφερθεί σε ποσοστά υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τη νόμιμη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού.
Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού ως ένα ακόμη «όπλο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ των υψηλών αυξήσεων συνηγορούν και τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα μεγέθη του οποίου λαμβάνονται υπόψη στην διαδικασία διαμόρφωσης του νέου μισθού. Σύμφωνα με αυτά η χώρα μας το 2023 θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης (1,8%), ενώ ο πληθωρισμός θα είναι γύρω στο 5%.
Πηγή: ΟΤ