Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων μαρμάρων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, τους τελευταίους μήνες οι εικασίες μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου σχετικά με τα μάρμαρα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 έχουν ενταθεί, με την Telegraph να αναφέρει μάλιστα ότι οι δύο πλευρές μετά από έναν χρόνο μυστικών επαφών έχουν καταλήξει σε επιστροφή ορισμένων αντικειμένων υπό την μορφή δανεισμού στις αρχές του έτους.
Ωστόσο, ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη από μια συμφωνία. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία», τόνισε την Τετάρτη στον Guardian ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.
Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται».
Παρότι ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει εκφράσει εδώ και καιρό δημοσίως την πρόθεσή του για την λύση του ζητήματος είναι η πρώτη φορά που το μουσείο επιβεβαιώνει ότι πράγματι βρίσκονται συζητήσεις σε εξέλιξη.
Η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα Γλυπτά να επιστραφούν μόνιμα. Ωστόσο, πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα αφορά μόνο δανεισμό. Η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, που το εμποδίζει να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
«Δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική, κοινή ιστορία της ανθρωπότητας», ανέφερε τότε το μουσείο σε ανακοίνωσή του.
Το Βρετανικό μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες ενός μακροχρόνιου σχεδίου εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών, στο πλαίσιο του οποίου θα ανακαινιστούν πολλές από τις αίθουσές του, μεταξύ των οποίων και εκείνες που φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα οι αίθουσες αυτές θα ανακαινιστούν κατά προτεραιότητα, καθώς βρίσκονται σε κακή κατάσταση, γεγονός που θα δημιουργούσε μια θετική συνθήκη δανεισμού ορισμένων αντικειμένων στην Ελλάδα αν τελικά επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία.