Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στο δεύτερο ημερολογιακό έτος και βρίσκεται σε ένα αρκετά κρίσιμο σημείο. Έξι εβδομάδες από την απελευθέρωση της Χερσώνας δεν υπάρχει ακόμη καμία κινητικότητα στις γραμμές του μετώπου.
Όπως γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος Νταν Σαμπάχ στον Guardian, οι Ουκρανοί φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι για αντεπίθεση. Ακόμη, ο καιρός που ήταν πάνω από το μηδέν δεν βοηθάει λόγω του λασπώδους εδάφους που δεν ευνοεί τους στρατιωτικούς ελιγμούς. «Η κατάσταση έχει κολλήσει», δήλωσε στο BBC την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, κάτι που δεν βοηθάει το Κίεβο, το οποίο πρέπει επειγόντως να διατηρήσει τη δυναμική του ενόψει της άνοιξης.
Στόχος η νίκη για την Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, ανέφερε για άλλη μία φορά πως ο μακροπρόθεσμος στόχος της χώρας είναι η νίκη στον πόλεμο. Αναφέρθηκε δύο φορές στην απελευθέρωση της Μελιτόπολης, της οποίας η κατάληψη θα έκοβε την πρόσβαση στην χερσαία γέφυρα, δίχως την οποία η Κριμαία δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί. Ακόμη, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε πως «τα εγγόνια μας θα μπορούν στο μέλλον να τρώνε καρπούζια στην πρόσφατη απελευθερωμένη Χερσώνα και κεράσια στη Μελιτόπολη».
Μέχρι σήμερα η στρατηγική της Ουκρανίας φαίνεται να είναι ευέλικτη και να ανιχνεύει συνεχώς τις αδυναμίες της Μόσχας. Ακόμη, οι άλλες περιοχές που η Ουκρανία ασκεί πίεση, κοντά στην Κρεμίννα και προς το Σβάτοβε στο Λουχάνσκ, δεν είναι τόσο σημαντικές από στρατηγικής απόψεως. Από την άλλη, στην περιοχή του Ντονμπάς, η Ουκρανία παραμένει σε αμυντική θέση, απορροφώντας τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Το πρόβλημα της Ρωσίας με τη στρατιωτική ισχύ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως επιμένει να την αποκαλεί, ήταν να προστατεύσει «τον λαό μας στα ιστορικά μας εδάφη στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κάνοντας έτσι μια αναφορά στις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει στον στόχο του να καταλάβει ολόκληρες τις περιοχές, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιθέσεις στο Μπαχμούτ συνεχίστηκαν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση, η αργή έως ελάχιστη πρόοδος στο Μπαχμούτ είναι μία από τις πολλές ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επιθετική μαχητική ισχύ.
Σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία από την εκτόξευση 60.000 βλημάτων την ημέρα τον Αύγουστο, έφτασε στις 19.000 με 20.000, κάτι που δείχνει γιατί η Ρωσία ήταν τόσο πρόθυμη να προμηθευτεί όπλα από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Μειώνονται τα πυρομαχικά των Ρώσων
Μεγάλο μέρος της στρατιωτικής προσπάθειας της Μόσχας αφορά έναν σκληρό και ανελέητο βομβαρδισμό των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σε πόλεις – κλειδιά. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η Ρωσία χάνει τη δύναμή της: Η Μόσχα εκτόξευσε περίπου 20 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο αριθμός είναι αξιοσημείωτος, αλλά δεν συγκρίνεται με τους 80 – 100 πυραύλους που εκτόξευε κάποιες μέρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, αν και λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, εκτοξεύθηκαν 69 πύραυλοι εναντίον ουκρανικών στόχων σε μία ημέρα.
Την ίδια ώρα η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας φαίνεται να βελτιώνεται, ιδίως κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed. Την Κυριακή, η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι κατέρριψε και τα 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σηκώθηκαν από τα μεσάνυχτα, ενώ στο Κίεβο μόνο ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και δύσκολα προβλέψιμη, αλλά η επίθεση της Μόσχας στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας δεν έχει αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των Ουκρανών.
Ο Πούτιν ετοιμάζεται για πόλεμο διαρκείας
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε και ο Πούτιν, η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο. Περίπου οι μισοί από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμη βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ και η Ουκρανία προειδοποιεί ότι μια νέα επιστράτευση θα μπορούσε να έρθει μέσα σε λίγες ημέρες.
Επίσης, ακόμη κι αν τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών μειώνονται, η Ουκρανία ενδεχομένως να δυσκολευτεί να κερδίσει εδάφη σε τυχόν μελλοντικές αντεπιθέσεις, ειδικά αν ο αντίπαλός της αναπτύξει αποτελεσματικά τις δυνάμεις του