Με την ενεργειακή κρίση να προκαλεί ανησυχίες στις κυβερνήσεις και να πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η συζήτηση για το υδρογόνο εμφανίζεται στο προσκήνιο ως απάντηση στις προκλήσεις.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το υδρογόνο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία επιχειρεί τον «απογαλακτισμό» της από τη ρωσική ενέργεια. Και μάλιστα η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία.
«Θα αλλάξει το υδρογόνο τον κόσμο το 2023; Οι δύο τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίστηκαν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και ο άνεμος. Η τρέχουσα δεκαετία σηματοδοτεί σίγουρα τη μαζική πρόσληψη υδρογόνου. Από το 2020 υπάρχουν παγκόσμιοι δείκτες που δείχνουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι το υδρογόνο έχει μεγάλο ανάπτυξη. Το έτος 2023 θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη» γράφει χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Linkedin ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe».
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Και εξηγεί ότι οι τρέχουσες νομοθετικές διαδικασίες στην Ευρώπη ολοκληρώνονται και σίγουρα θα δείξουν πόσο μεγάλη θα είναι η αγορά H2 τα επόμενα 10 χρόνια. Υπενθυμίζει επίσης ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαροι: «Μέχρι το 2030, 10 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου θα πρέπει να παράγονται εγχώρια στην Ευρώπη και άλλοι 10 εκατομμύρια τόνοι θα πρέπει να εισάγονται σε ετήσια βάση. Τα αντίστοιχα νομοθετικά πακέτα θα εγκριθούν το αργότερο την άνοιξη του 2023».
Ο κ. Χατζημαρκάκης υπογραμμίζει επίσης ότι έχουμε έχουμε σαφείς αποφάσεις και ανακοινώσεις μετά την COP 27 στην Αίγυπτο, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με την COP28 που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι.
Με το βλέμμα στην COP28
«Αυτό θέτει στο παγκόσμιο προσκήνιο τις δραστηριότητες στην περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική). Οι κύριοι παράγοντες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος πιέζουν για τεράστιες ποσότητες παραγωγής υδρογόνου εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι πρώτες υπογραφές για συγκεκριμένα έργα έχουν παραδοθεί» γράφει χαρακτηριστικά στο Linkedin.
O CEO της «Hydrogen Europe» αναφέρθηκε επίσης και στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) με πλαίσιο 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το mega πακέτο της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή υδρογόνου και των υποκείμενων τεχνολογιών στη χώρα.
Ο «παράγοντας» Κίνα
Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρεται και στην περίπτωση της Κίνας, η οποία «έχει υιοθετήσει το υδρογόνο ως βασική τεχνολογία ήδη πριν από μερικά χρόνια»: «Αυτό που είναι εντυπωσιακό αυτή τη στιγμή είναι ότι η χώρα παράγει ανταγωνιστικές και ανθεκτικές εφαρμογές H2 ειδικά στους τομείς των κυψελών καυσίμου για κινητικότητα και ηλεκτρολύτες. Η παραγωγική ικανότητα μπορεί ήδη να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πρώτες προσφορές σε ευρωπαίους πελάτες δείχνουν εξαιρετική ελαστικότητα στην τιμολόγηση, φαινόμενο που έχουμε ξαναδεί σε άλλες τεχνολογίες», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι προοπτικές στην Ελλάδα
Τέλος ο CEO της «Hydrogen Europe», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Energy Press αναφέρεται στις προοπτικές για την Ελλάδα:
«Η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αν όχι τους πιο σημαντικούς κόμβους και σημεία εισόδου υδρογόνου στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Σαουδική Αραβία το έχει δηλώσει ξεκάθαρα και η Αίγυπτος βρίσκεται σε στενές διαπραγματεύσεις για τον αγωγό EastMed με την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα έχει κεντρικό ρόλο στην προώθηση αυτών των συνομιλιών και επίσης στη χρήση της δύναμης του ναυτικού στόλου της προκειμένου να κυριαρχήσει στη μεταβατική περίοδος» γράφει και προσθέτει: «Η αμμωνία, το LOHC (Liquid Organic Hydrogen Carrier) και επίσης η μεθανόλη θα είναι σημαντικοί μεταφορείς υδρογόνου και τα πλοία πρέπει να επαναπροσδιοριστούν ανάλογα. Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στη μετάβαση, προετοιμάζοντας επίσης πρόσθετα μέτρα υποδομής. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει γίγαντας του υδρογόνου. Ωστόσο, Χρειάζονται σαφή πολιτικά μηνύματα και μέτρα για αυτό. Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα πρέπει να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Το 2023 και για την Ελλάδα θα είναι η «έτος δημιουργίας και όχι άλλου διαλείμματος» για το υδρογόνο».
Πηγή: OT