Καμπανάκι για το «κοκτέιλ» ιώσεων και ειδικά για τον ιό RSV χτύπησε ο καθηγητή Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Διαβάστε επίσης: SOS για μεγάλο κύμα γρίπης-Πότε ξεκινά
«Πρωταγωνιστής σε αυτό το κοκτέιλ ιώσεων είναι η γρίπη. Αυτή τη στιγμή έχει ανοδική φάση. Το πανδημικό κύμα δεν έχει φτάσει σε κορύφωση ακόμα. Θα φτάσει μάλλον προς την 3η-4η εβδομάδα του Ιανουαρίου με πάρα πολλά κρούσματα ημερησίως και εν συνεχεία προς τα μέσα Φλεβάρη θα αρχίσει να φθίνει» είπε και συνέχισε:
«Ακόμα όμως και τώρα υπάρχουν πάρα πολλές ιώσεις και πέραν της γρίπης. Είναι ο κοροναϊός, άλλοι αναπνευστικοί ιοί και ο συγκυτιακός ιός ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για παιδάκια κάτω των 5 ετών και κυρίως για βρέφη και παιδάκια κάτω των 2 ετών ή του ενός έτους» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Βουλιάζουν τα επείγοντα στα νοσοκομεία»
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύς ο κόσμος ο οποίος έρχεται στα νοσοκομεία με εμπύρετες λοιμώξεις του αναπνευστικού και παιδάκια. Κυριολεκτικά “βουλιάζουν” τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Έχουμε και πάρα πολλές εισαγωγές ανθρώπων που πρέπει να τους φροντίσουμε με αυτές τις λοιμώξεις στο νοσοκομείο, υποστηρίζοντάς τους με οξυγόνο ή και με άλλα».
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο κ. Τζανάκης είπε ότι «στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν ελλείψεις αυτή τη στιγμή, καλύπτονται εύκολα όποτε και αν χρειαστεί. Τώρα ο κόσμος έξω όντως δεν βρίσκει ορισμένες φορές τα φάρμακά του. Προσωπικά όμως δεν έχω βρει περίπτωση που να ένα ζωτικό φάρμακο να το χρειάστηκε και να μην το βρήκε κάποιος.
Τέλος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που επέστρεψαν στα νοσοκομεία με μάσκα Ν95 και δύο rapid την εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος ή επιδημιολογικό λόγος αυτής της διάκρισης: «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση για αυτού του είδους τη διάκριση μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως αν αυτοί υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν νοσήσει με φυσική νόσηση. Νομίζω ότι δεν πρέπει πλέον να διακρίνουμε αυτούς τους ανθρώπους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και θα πρέπει ενιαία να έχουμε την ίδια βάση όλοι μας».