«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού από τη Βόρεια Αμερική το XBB15. Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ, πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» δήλωσε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.
Όπως είπε στην ΕΡΤ, το στέλεχος αυτό που έρχεται από τη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει τεράστια εξάπλωση νέων στελεχών είναι ίδιο με τα επόμενα και τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού. Χτυπάει περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους, μωρά και έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα με όλους τους προηγούμενους, οπότε δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές. Απλώς ο κορωνοϊός με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημα του και υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα.
«Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορωνοϊό, είτε και τα δύο έχουμε κυτταρική ανοσία, έχουμε και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούρια στελέχη, σημείωσε τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση της. Χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι. Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρό αερισμό των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας» ο ίδιος.
Τα σχολεία
Σε σχέση με το αν πρέπει να ληφθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα στα σχολεία επισήμανε πως δεν φαίνεται να δημιουργείται τεράστιο κύμα, ωστόσο αν ανοίξουν τα σχολεία και υπάρξει ο κίνδυνος, θα πρέπει πολύ γρήγορα να μπουν πρόσθετα μέτρα.
«Δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα. Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ και τα σχολεία γίνονται πολύ, πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα» τόνισε.
Δύο ελπιδοφόρα μηνύματα
Ο ίδιος, παράλληλα, ανακοίνωσε δυο ελπιδοφόρα μηνύματα για το 2023.
Το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένα καινούργιο φάρμακο, το Remdesivir σε κάψουλα φια το οποίο οι νέες κλινικές δοκιμές λένε ότι η δράση του είναι παρόμοια με το Paxlovid πουπροστατεύει τους μολυσμένους, αν το πάρουν νωρίς, από αβαρίες στην υγεία τους.
«Στην καινούργια του μορφή θα είναι τεράστια βοήθεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση μετά από μόλυνση, αν το πάρει κανένας γρήγορα, γιατί είναι και απλούστερο φάρμακο, έχει λιγότερα προβλήματα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, οπότε ελπίζω ότι θα εγκριθεί γρήγορα και θα πάει καλά» είπε.
Το δεύτερο, όπως είπε, είναι ότι θα έχουμε για πρώτη φορά νέα εμβόλια για τον RSV, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. «Ο ιός είναι δολοφόνος για μωρά και για ηλικιωμένους και τα εμβόλια που θα βγουν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Θα γίνονται είτε σε εγκύους είτε για να προστατεύσουν τα μωράκια τους, είτε σε ηλικιωμένα άτομα» είπε, συμπληρώνοντας «πως τα εμβόλια δεν είναι για να τα έχουμε στο ράφι πρέπει να τα κάνουμε» και παρέπεμψε στην έξαρση της ιλαράς που πλήττει την Ινδία.
«Υπάρχει μεγάλη επιδημία , πάνω 12.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς σε λίγες μέρες, γιατί με την καταστροφή που είχαν με τον κοροναϊό δεν έκαναν τους σωστούς εμβολιασμούς και τα μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι μείναν ανεμβολίαστα, νοσούν και πεθαίνουν φέτος. Οπότε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα που δεν είναι μόνο από τον κοροναϊό, αλλά είναι και όλα τα συμπαρομαρτούντα» κατέληξε.