Σερβία-Κόσοβο: Στα πρόθυρα νέας ανάφλεξης;

Καζάνι που βράζει θυμίζουν και πάλι οι σχέσεις μεταξύ των δύο βαλκανικών χωρών. Το τελευταίο που χρειάζονται είναι νέες συγκρούσεις. Ρωσικό δάκτυλο υποψιάζεται η Πρίστινα

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ανώτατοι αξιωματούχοι, μεταξύ άλλων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, κάθονταν γύρω από το ίδιο μακρύ τραπέζι μαζί με άλλες 4 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο στο Βερολίνο, όσο και στα Τίρανα, για να εξετάσουν τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διαβούν για την ένταξή τους στην ΕΕ. Από τα μέσα Δεκεμβρίου ωστόσο η περιοχή βιώνει νέες εντάσεις που κάνει πολλούς παρατηρητές να εκφράζουν φόβους για νέα ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Οδοφράγματα και σερβικός στρατός

Οδοφράγματα στην βασική αρτηρία προς την Πρίστινα

Η Σερβία έθεσε χθες τον στρατό της στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο σε κατάσταση «υψίστης ετοιμότητας», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσιτς, και αύξησε τις δυνάμεις της από 1.500 που ήταν μέχρι τώρα σε 5.000 στην περιοχή. Νωρίτερα, τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο επισκέφθηκε ο αρχηγός του σερβικού στρατού Μίλαν Μοϊσίλοβιτς. «Η κατάσταση απαιτεί την παρουσία σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όπως αποκάλεσε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, παρά τις πολλές διεθνείς προσπάθειες. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική κάθε μέρα που περνά. Οι Σέρβοι κάτοικοι της διαιρεμένης σε Σέρβους και Αλβανούς Μιτροβίτσας, στο βόρειο τμήμα, στήνουν συνεχώς οδοφράγματα στο δρόμο που οδηγεί προς την Πρίστινα και αψηφούν διεθνείς εκκλήσεις για απομάκρυνση αυτών που έχουν ήδη τοποθετήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Επισκεπτόμενος τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο, τον οποίο οι κοσοβάρικες δυνάμεις εμπόδισαν προχθές να εισέλθει στη χώρα για να επισκεφθεί σερβικό μεσαιωνικό μοναστήρι λίγες ημέρες πριν την εορτή των Χριστουγέννων σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, ο πρόεδρος Βούτσιτς κατηγόρησε την Πρίστινα ότι ετοιμάζει επιθέσεις κατά των Σέρβων του Κοσόβου. Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Πορφύριος, αφού εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι το Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πετς) είναι για τους Χριστιανούς, ό,τι το Βατικανό για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έκανε έκκληση για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο λαών.

ΔάκτυλοςΡώσων;

Έκκληση για ειρήνη έκανε ο Πατριάρχης Πορφύριος

«Οι Σέρβοι βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και 15 αιώνες. 4 με 5 αιώνες ζουν μαζί με τους Αλβανούς στην περιοχή. Το παρελθόν μάς διδάσκει, ότι, αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να βρεθεί ο δρόμος για συνύπαρξη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την ειρήνη με κάθε κόστος. Ζήτησα από τον πρόεδρο προσωπικά, όπως μέσω αυτού και προς όλη την κυβέρνηση, να κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης. Ο Θεός να φυλάξει να μην υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις, γιατί δεν θα φέρουν σε κανένα καλό». Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν και σήμερα το πρωί το Κοσσυφοπέδιο έκλεισε τη μεγαλύτερη συνοριακή διάβαση προς τη Σερβία, μετά από μπλόκο Σέρβων διαδηλωτών που με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να υποστηρίξουν τους ομοεθνείς τους από την άλλη πλευρά των συνόρων που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ξελάλ Σβέκλα βλέπει πάντως ρωσικό δάκτυλο πίσω από τη νέα αναζωπύρωση των εντάσεων από τη σερβική πλευρά με στόχο την αποσταθεροποίηση του Κοσόβου, όπως ανέφερε. Ο χρόνος θα δείξει, εάν θα πρυτανεύσουν στο τέλος οι δυνάμεις της λογικής ή εάν είναι ζήτημα χρόνου μια νέα ένοπλη σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / Euronews / afp / AP / dpa

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.