Η νέα γενιά γυναικών απέχει πολύ από το να κάνει παιδιά, διαπιστώνει επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα, γράφει η τουρκική Sozcu.
Ανησύχησε τις αρχές
Στην έρευνα, η οποία αναφέρει ότι η δημογραφική κατάσταση άλλαξε σε σχέση με πριν 60 χρόνια, κάτι που ανησύχησε τις αρχές, τονίζεται ότι οι θάνατοι στη χώρα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα.
Οι θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις
Η έρευνα κατέδειξε ως κύρια αιτία που οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις στη σημερινή Ελλάδα το ότι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας γεννούν λιγότερα παιδιά. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο κύριος λόγος δεν είναι πως ο αριθμός των γυναικών είναι μικρότερος από τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ότι τα εγγόνια τους έχουν κατά μέσο όρο 1,5 λιγότερα παιδιά, σε σύγκριση με τις γιαγιάδες τους στις οποίες αναλογούν 2,25 παιδιά ανά γυναίκα.
Μια γυναίκα με ένα παιδί δεν θέλει δεύτερο
Ο Κοτζαμάνης σε δήλωσή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ Θεσσαλίας απέδωσε τη μείωση των γεννήσεων σε δύο παράγοντες.
1) Η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που δεν θα κάνουν παιδιά είναι αξιοσημείωτη, καθώς εκτιμάται ότι από περίπου 15 τοις εκατό μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν γύρω στο 1930 θα φτάσει στο 24 τοις εκατό μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν γύρω στο 1985.
2) Σημαντική μείωση της επιθυμίας των γυναικών που έχουν ένα παιδί να κάνουν δεύτερο κι’ εκείνων που αποκτούν δεύτερο να κάνουν και τρίτο.
Η νέα γενιά δεν θέλει να κάνει παιδιά
Οι γεννήσεις, από τις 1.545 εκατομμύρια τη δεκαετία 1956-1965, αναμένεται να φτάσουν μόλις τις 835 χιλιάδες τη δεκαετία 2016-2025, σχεδόν οι μισές. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 1 στα 4 ζευγάρια δεν θα κάνει παιδιά.
Σύμφωνα με τον Κοτζαμάνη, προβλέπονται περισσότεροι από 130.000 θάνατοι και περίπου 80.000 γεννήσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι μετά 30 χρόνια το έλλειμμα των γεννήσεων θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, καταλήγει η Sozcu.
Πηγή: sozcu, echedoros-a.gr