Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στα διοικητικά όρια του Κοσόβου, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το τηλεοπτικό δίκτυο Pink, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς είπε ότι κατευθυνόταν προς την πόλη Ράσκα (περίπου 10 χλμ από τα διοικητικά όρια του Κοσόβου), κατόπιν συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι.
Κρεμλίνο: Έκκληση για διάλογο μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου
«Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο σερβικός στρατός (…) είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως» τόνισε ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων» συμπλήρωσε.
Μάχες
Λίγο πριν από την αναχώρηση του σέρβου στρατηγού για τη Ράσκα, σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές όπλων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μάχες» που ξέσπασαν όταν κοσοβάροι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν ένα από τα οδοφράγματα που έστησαν σέρβοι διαδηλωτές.
Τις πληροφορίες διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών.
Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν πάντως από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου σέρβοι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα στην έκρυθμη περιοχή.
Στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης;
Σημειώνεται πως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι είχαν υψώσει τις προηγούμενες ημέρες , βρίσκεται «στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης», όπως προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς.
«Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όλοι μαζί, για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη. Είμαστε πραγματικά στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης λόγω των μονομερών μέτρων που έλαβε η Πρίστινα», η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, είπε η κ. Μπρνάμπιτς σε διάσκεψη με σερβικές ΜΚΟ, την Τετάρτη.
Η ένταση κλιμακώθηκε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου ζει περισσότερο από το ένα τρίτο των 120.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, όταν η Πρίστινα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεξαγάγει εκλογές εκεί σε δήμους με σερβική πλειοψηφία, μετά την παραίτηση όλων των Σέρβων αιρετών αξιωματούχων και αστυνομικών σε αυτήν την περιοχή. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ανέβαλαν τελικά τις εκλογές για τον Απρίλιο.
Η υπό το ΝΑΤΟ ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (Kfor) ενίσχυσε την παρουσία της στο βορρά, στέλνοντας επιπλέον στρατεύματα και περιπολίες εκεί, δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της δύναμης, Ιταλός στρατηγός Angelo.Michele Ristuccia, σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το ΝΑΤΟ.
Διαβεβαίωσε ότι η Kfor έχει «όλες τις δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες, παντού στο Κοσσυφοπέδιο».
Από την πλευρά της, η Σερβία ζήτησε από την Kfor να της επιτρέψει να αναπτύξει τους στρατιώτες και την αστυνομία της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ωστόσο, τόνισε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» ότι αυτό το αίτημα «δεν θα γίνει δεκτό».