Οι Pussy Riot κυκλοφόρησαν ένα νέο τραγούδι διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο τραγούδι αυτό ζητούν να δικαστεί ο Πρόεδρος Πούτιν για την στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου.
Μάλιστα, σε μία δήλωση που κυκλοφόρησαν μαζί με το κομμάτι, με τίτλο «Mama, Don’t Watch TV» περιγράφουν την κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου ως ένα «τρομοκρατικό» καθεστώς και τον πρόεδρο, τους αξιωματούχους του, τους στρατηγούς και τους προπαγανδιστές του ως «εγκληματίες πολέμου».
Τι αναφέρει το συγκρότημα σε ανακοίνωση του
«Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι παίζουν το τραγούδι, είναι η πρώτη φορά που το ακούνε: Αυτό το τραγούδι είναι η δήλωσή μας ενάντια στον πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν στην Ουκρανία. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Ρωσικές βόμβες και ρουκέτες κατέστρεψαν ουκρανικά σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, καταστρέφοντας πόλεις και καταστρέφοντας ζωές. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς του Πούτιν είναι ένα τρομοκρατικό καθεστώς και ο ίδιος ο Πούτιν, οι αξιωματούχοι, οι στρατηγοί και οι προπαγανδιστές του είναι εγκληματίες πολέμου».
Το γυναικείο συγκρότημα πρόσθεσε ότι το ρεφρέν του τραγουδιού βασίζεται στα λόγια ενός αιχμάλωτου Ρώσου στρατευμένου στρατιώτη που φέρεται να είπε στη μητέρα του σε ένα τηλεφώνημα: «Μαμά, δεν υπάρχουν ναζί εδώ, μην βλέπεις τηλεόραση».
Τα αιτήματα του συγκροτήματος
Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού παρουσιάζει σκηνές από τον συνεχιζόμενο πόλεμο μαζί με το συγκρότημα που ραπάρει τους στίχους φορώντας τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες μπαλακλάβες τους. Στην ανακοίνωσή του, το συγκρότημα διατύπωσε ένα αίτημα τριών σημείων, καλώντας τις χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και να σταματήσουν την πώληση όπλων και πυρομαχικών για την αστυνομία στη Ρωσία.
Ζήτησε επίσης να δεσμευθούν οι δυτικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και η περιουσία Ρώσων αξιωματούχων και ολιγαρχών και να επιβληθούν προσωπικές κυρώσεις σε βάρος τους, καθώς και να συσταθεί διεθνές δικαστήριο για να «δικάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τους υπαλλήλους της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας, τους αξιωματικούς του στρατού και όλους όσοι ευθύνονται για τη γενοκτονία του ουκρανικού έθνους».
Η ακτιβιστική δράση του συγκροτήματος
Οι Pussy Riot είναι γνωστές για τη διοργάνωση διαδηλώσεων που συχνά στρέφονται κατά των ενεργειών της ρωσικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων της. Το 2021, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε ένα από τα μέλη της ομάδας, τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα ως «ξένο πράκτορα] στο πλαίσιο των προσπαθειών καταστολής των διαφωνιών.
Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας»» συνεπάγεται πρόσθετο κυβερνητικό έλεγχο και φέρει ισχυρούς υποτιμητικούς συνειρμούς που μπορούν να δυσφημίσουν τους αποδέκτες. Η Τολοκονίκοβα είχε γίνει προηγουμένως γνωστή για τη συμμετοχή της σε μια διαμαρτυρία του 2012 μέσα στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρα της Μόσχας, μετά την οποία πέρασε σχεδόν δύο χρόνια στη φυλακή.
Η συνάδελφόςς της, Μαρία Αλιόχινα, συνελήφθη επίσης στη Μόσχα το 2021 μετά από διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Το 2018, τέσσερα μέλη της ομάδας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξαγόταν στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής βίας, ενέργεια για την οποία εξέτισαν 15 ημέρες φυλάκισης.