Σε ακόμη μία δημοσκόπηση στην Τουρκία, το κόμμα του προέδρου Ερντογάν φαίνεται να χάνει έδαφος. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντιμετωπίζει ένα διττό μέτωπο, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Εσωτερικά φαίνεται πως οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έχουν συνασπιστεί εναντίον του, ενώ στην εξωτερική πολιτική έχει απομονωθεί.
Ακόμη, τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει την κόντρα του με τον Ιμάμογλου, ο οποίος συσπείρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της Αντιπολίτευσης καθώς και χιλιάδες Τούρκων, οι οποίοι διαδήλωσαν στο πλευρό του, στέλνοντας μηνύματα στον Ερντογάν ενόψει των επικείμενων εκλογών και στη σκιά των μεθοδεύσεων για την πολιτική εξόντωσή του.
Τι δείχνει η δημοσκόπηση
Εξαιρετικής σημασίας είναι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων ORC της Τουρκίας. Οι συμμετέχοντες της έρευνας που έγινε σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Αν γίνονταν εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε».
Στην Κωνσταντινούπολη, μετά την σύλληψη και φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, το κόμμα του Ερντογάν εμφανίζει νέα πτώση 10 μονάδων, επίσης μεγάλη πτώση εμφανίζει το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται άνοδος στο κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και της Ακσενέρ. Σημαντική πτώση φαίνεται να παρουσιάζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.
Στη Σμύρνη, πρώτο έρχεται το ΛΡΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγάλη διαφορά, ενώ το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει σημαντικές απώλειες όπως και το κόμμα του Μπαχτσελί σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018. Άνοδο παρουσιάζει το Καλό κόμμα και πτώση το φιλοκουρδικό κόμμα.
Η αύξηση στους μισθούς των Τούρκων πολιτών
Κατά 55% θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία το 2023, όπως προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με βάση την αύξηση αυτή, ο κατώτατος μισθός στη γείτονα θα διαμορφωθεί στις 8.506,80 τουρκικές λίρες (455 δολάρια) και θα είναι αυξημένος κατά 55% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο και κατά 100% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.
Στις εξαγγελίες αυτές προέβη ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας ότι η αύξηση αυτή καθορίσθηκε έπειτα από παρέμβαση της κυβέρνησης κι αυτό διότι οι εργατικές ενώσεις και αυτές των εργοδοτών αδυνατούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν παρίστατο κανένας εκπρόσωπος από τις εργοδοτικές ενώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει με τον εξωπραγματικό ρυθμό της τάξεως του 85%, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα των νοικοκυριών και όχι μόνα να πιέζονται έντονα. Συγχρόνως η τουρκική λίρα από πέρυσι έχει επιδοθεί σε μια καθοδική πορεία καταγράφοντας τόσο το 2021 όσο και το 2022 τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η εμμονή του Τούρκου προέδρου με τα χαμηλά επιτόκια, αναγκάζει την κεντρική τράπεζα της χώρας να ακολουθεί μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική μειώνοντας τα επιτόκια. Από το άνοιγμα εκείνο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η τουρκική λίρα έχει πέσει στα Τάρταρα σημειώνοντας το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.
Γιατί συνεχίζει τις πολεμικές ιαχές
Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της Άγκυρας διευρύνοντας τις συμμαχίες της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τούρκους αξιωματούχους συνεχίζουν να τραβάνε το σκοινί της έντασης, προκαλώντας την Αθήνα.
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ευρώπης και του αμερικανικού παράγοντα, ο Ερντογάν συνεχίζει προσπαθώντας να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του μέσω εντεινόμενης αντιπαράθεσης, είτε με τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα.
Το ερώτημα πάντως που απασχολεί περισσότερο είναι εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αρκεστεί στις γνωστές απειλές και τους λεονταρισμούς ή θα επιχειρήσει να κάνει πράξει τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.