Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, οι 16 μητροπολίτες και επίσκοποι που υπηρετούν την Εκκλησία της Μεγαλονήσου εκλέγουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.
Ο νέος Προκαθήμενος, όπως όλοι οι προκάτοχοί του επί 1.544 χρόνια, θα υπογράφει με κιννάβαρη, κατά τις ακολουθίες θα φέρει πορφυρό μανδύα και θα κρατά αυτοκρατορικό σκήπτρο αντί της ποιμαντορικής ράβδου, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις εντολές που έδωσε ο αυτοκράτορας Ζήνωνας το 478 και αφού προηγουμένως έλαβε από τον τότε αρχιεπίσκοπο ως δώρο το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Ματθαίου.
Η διαδικασία εκλογής
Η εκλογή του εκάστοτε αρχιεπισκόπου συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή διαδικασία: Κατ’ αρχάς ψηφίζει ο λαός. Και ο λαός ψήφισε την περασμένη Κυριακή και εξέλεξε το λεγόμενο τριπρόσωπο. Δηλαδή τους τρεις αρχιερείς που θα λάβουν μέρος στην τελική διαδικασία. Οι 16 αρχιερείς μητροπολίτες και επίσκοποι θα αναδείξουν την παραμονή των Χριστουγέννων τον Πρώτο, τον Προκαθήμενο, τον νέο Αρχιεπίσκοπο της Μεγαλονήσου. Τον αρχιερέα που θα ηγηθεί για τα επόμενα χρόνια της Εκκλησίας την οποία ίδρυσε ο Απόστολος Βαρνάβας το 45 μ.Χ. και υπηρέτησαν κορυφαίες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο εθνάρχης Μακάριος.
Και αυτή η εντυπωσιακή διαδικασία αποτελεί σύμφωνα με τους θεολόγους τον ορισμό της αντίληψης των πρώτων χριστιανικών χρόνων για εκλογή «ψήφω κλήρου και λαού». Από την περασμένη Κυριακή έως και σήμερα οι 16 αρχιερείς που θα ψηφίσουν επιδίδονται σε διαρκείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Και στο επίκεντρο των τριών αρχιερέων του τριπροσώπου βρίσκονται οι άλλοι 13 αρχιερείς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία μαζί τους και θα αποφασίσουν για την πορεία του σκάφους της Εκκλησίας της Κύπρου.
Οι εκλεκτοί του λαού
Τρεις αρχιερείς, οι Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και βεβαίως ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, συγκέντρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων του λαού και του κλήρου.
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος έλαβε το συντριπτικό ποσοστό του 35,7%. Ο προερχόμενος από τη Μονή Βατοπαιδίου και τη Μονή Μαχαιρά ήταν μεταξύ των πρώτων και στην εκλογική διαδικασία του 2006, όταν εκλέχθηκε ο μακαριστός σήμερα Χρυσόστομος Β’.
Παρά το γεγονός όμως ότι ο λαός που συμμετέχει στη διαδικασία στηρίζει τον Μητροπολίτη Λεμεσού, στην ιεραρχία οι φιλίες του είναι λίγες αλλά «δαγκωτές». Ετσι πολλοί εκτιμούν ότι η στήριξή του από την πλειοψηφία της Ιεραρχίας θα μοιάζει σαν «ένα μικρό ή μεγάλο θαύμα». Ενδεικτική της αντίληψης που κυριαρχεί είναι η δήλωση του ίδιου του κ. Αθανασίου, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού για να έχει κουράγιο ο λαός να συμμετέχει στη διαδικασία» (…). Σίγουρα», πρόσθεσε αποστέλλοντας πολλά μηνύματα, «στο πνεύμα της συνεργασίας θα γίνουν κάποιες διαβουλεύσεις αλλά όχι πέραν τούτου»…
Εισέρχεται στη διαδικασία με τέσσερις σίγουρες ψήφους: του ιδίου και των πνευματικών του παιδιών, του Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, του Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και του ηγουμένου της Μονής Μαχαιρά, Επισκόπου Λήδρας κ. Επιφανίου.
Τρίτος σε ποσοστό ήρθε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας με ποσοστό 18%. Ο 51 ετών κ. Ησαΐας είναι ο «βενιαμίν» των εκλογών, γι’ αυτό και αφού στηλίτευσε τη χαμηλή συμμετοχή των πιστών στη διαδικασία τόνισε ότι «όπως φαίνεται, στις εκλογές εισακούστηκε η φωνή της νέας γενιάς και αυτό» κατέληξε «μας ικανοποιεί».
Εισέρχεται στη Σύνοδο της Ιεραρχίας έχοντας δύο σίγουρες ψήφους: του ιδίου αλλά και του πνευματικού του πατέρα, Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρου. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι οι συμμαχίες της Αδελφότητας της ιστορικής, οικονομικά πανίσχυρης και πολιτικά δυνατής Μονής Κύκκου θα του προσφέρουν τις ψήφους που χρειάζονται.
Ο σχεδιασμός του 73χρονου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου είναι προφανής για όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Κύπρου: να επαναλάβει και να καταφέρει τα όσα κατάφερε ο προκάτοχός του στη Μητρόπολη Πάφου, ο Χρυσόστομος Β’, το 2006. Τότε ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου και Μητροπολίτης Πάφου μπόρεσε να επιβληθεί έναντι των πρώτων των πρώτων του τριπροσώπου, του τότε ηγουμένου και σήμερα Μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρου και του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου.
Αλλωστε η δήλωση αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι χαρακτηριστική των αντιλήψεών του. «Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος. Ο λαός επέλεξε τους τρεις εκλεκτούς. Ο λαός», πρόσθεσε, «αποφασίζει με διαφορετικά κριτήρια από τους ιεράρχες». Αλλωστε ως τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου προεδρεύει της Ιεραρχίας και μπορεί και κινεί τα νήματα.