Υπό κράτηση για έναν ακόμη μήνα παραμένει η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σχετικά με την εμπλοκή της στο Qatargate.

Το βράδυ της Πέμπτης, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «παρατείνεται η κράτησή της κατά έναν μήνα», καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για κατηγορίες διαφθοράς σε υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ, το Κατάρ.

Χριστούγεννα στη φυλακή για την Καϊλή – Γιατί αποφασίστηκε παράταση της προφυλάκισής της

Το αίτημα της πλευράς της Εύας Καϊλή, να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, απορρίφθηκε.

Η κ. Καϊλή μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών, με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, πάντως, να δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ότι δεν θα ασκηθεί έφεση.

Ποιες είναι οι φυλακές που θα περάσει τον επόμενο μήνα η Καϊλή

Οι φυλακές του Χάρεν στις οποίες κρατείτο -και θα συνεχίσει να κρατείται- η κ. Καϊλή δεν είναι σαν τις παραδοσιακές φυλακές. Θυμίζουν χωριό που αποτελείται από πολλά κτήρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα.

Οι κρατούμενοι μοιράζονται στα κτήρια ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία τους και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους της μονάδας. Συμμετέχουν σε υποχρεωτικές δραστηριότητες, όπως είναι οι υπηρεσίες στην κουζίνα ή στο πλυντήριο.

Στις φυλακές του Χάρεν κρατούνται διάφοροι τύποι ατόμων: άνδρες, γυναίκες, γυναίκες με παιδιά, νεαροί κρατούμενοι και ψυχιατρικοί ασθενείς. Συνολικά, το χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.190 κρατούμενους, οι οποίοι ζουν σε ομάδες ατόμων που λειτουργούν αυτόνομα και ως ενιαία κοινωνική ομάδα.


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την απασχόληση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει εργασία, αθλητικές δραστηριότητες, χαλάρωση και εκμάθηση.

Το «χωριό» των φυλακών του Χάρεν θεωρείται οικολογικά βιώσιμο, καθώς εφαρμόζεται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ στις οροφές, 37.000τμ πρασίνου, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Οι φυλακές έχουν την δυνατότητα να «φιλοξενούν» μητέρες με τα παιδιά τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, είθισται στις φυλακές του Χάρεν οι κρατούμενες να έχουν μαζί τα παιδιά τους.

Πέντε ειδικά διαμορφωμένα υπνοδωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν τις μητέρες με τα μωρά τους, ενώ οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιχνιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο.

Άρθρο του 2018 μιλούσε για συνολικά 6 παιδιά που ζούσαν και μεγάλωναν μέσα σε βελγικές φυλακές μαζί με τις μητέρες τους. Όπως έλεγε το δημοσίευμα, οι συνθήκες ανατροφής τους ήταν άθλιες, κάτι που θα άλλαζε με την κατασκευή της πολυαναμενόμενης φυλακής Χάρεν.

«Όταν έρχεται το βράδυ και αυτός και η μητέρα του βρίσκουν τα κρύα κάγκελα της πόρτας τους, οι ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές. Έχουν γίνει ανακατατάξεις σε πολλές φυλακές στο Βέλγιο. Αλλά παραμένει φυλακή. Δεν είναι ιδανικό για ένα παιδί» σημειώνει εκπρόσωπος της διοίκησης των φυλακών.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως προβληματίζει και την Εύα Καϊλή η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει έρθει καθόλου σε επαφή με την 2χρονη κόρη της από την ημέρα που συνελήφθη.

«Το πραγματικό πρόβλημα ενός παιδιού στη φυλακή είναι η έλλειψη ανθρώπινης επαφής και η δημιουργία μιας σχέσης που είναι ίσως υπερβολικά αποκλειστική με τη μητέρα. Όταν έχω άδεια να βγω έξω, κοιτάει παντού, είναι περίεργος για τα πάντα: τον παπαγάλο του γείτονα, τα πουλιά στον κήπο της μητέρας μου, τα λεωφορεία, τους ανθρώπους στα μαγαζιά… Ανακαλύπτει τη ζωή!» αποκαλύπτει έγκλειστη μητέρα στη φυλακή.