Σε μια ταβέρνα στα Εξάρχεια, στην οδό Μπενάκη, στο Cafe Boheme Μπαρμπαγιάννης, που λειτουργεί από το 1907, στέκι του Κώστα Βάρναλη, όπου γυρίστηκε η ταινία «Ο Μεθύστακας», έδωσε ραντεβού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τους δημοσιογράφους διαπιστευμένους στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Είπε πως ήταν η ταβέρνα όπου σύχναζε και η ίδια, όταν ήταν δικαστής, μια ταβέρνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, νόστιμους μεζέδες, εξαιρετικό κρασί. Η Πρόεδρος υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους με χαμόγελο, τους είπε ιστορίες για τα ταξίδια της (της έκανε εντύπωση η συνάντηση που είχε με τον Ζελένσκι) και η υποδοχή στα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας.
Μίλησε ακόμα για τους άστεγους που τους φιλοξένησε στο Προεδρικό, για τα ιδρύματα και για τα παιδιά της φυλακές Αυλώνα τις οποίες προσφάτως επισκέφθηκε. Μίλησε για όλα, πλην πολιτικά και όταν της γινόταν κάποια ερώτηση πολιτική, (για παράδειγμα η εκτίμησή της για τον χρόνο των εκλογών ή τι συζήτησε με τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ) έλεγε με χιούμορ «ερωτήσεις να κάνετε απαντήσεις δεν πρόκειται να λάβετε», θυμίζοντας τον αείμνηστο Τσαλδάρη εκπρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σπανίως απαντούσε σε ερωτήσεις πολιτικών συντακτών. Η αλήθεια είναι ότι ήταν περίπου ένα τρίωρο που πέρασε ευχάριστα μαζί με την Πρόεδρο στα Εξάρχεια.
***
Οι πρώτες επίσημες ευχές για την ΠτΔ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η μοναδική Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν δέχθηκε ποτέ ευχές για το νέο έτος. Ούτε καν συγχαρητήρια, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, όταν εξελέγη Πρόεδρος. Όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά λόγω του κορωνοϊού. Τώρα, την πρώτη του χρόνου ετοιμάζεται να ανοίξει το Προεδρικό για να δεχθεί τις ευχές για το νέο έτος από τους πολιτικούς (Πρωθυπουργό, αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, βουλευτές, Πρόεδρο της Βουλής), από τον Αρχιεπίσκοπο από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του διπλωματικού σώματος και από αντιπροσωπείες ξένων δογμάτων.
***
Η πρωτοχρονιά των ψιθύρων και των ειδήσεων
Παλαιότερα η εκδήλωση στο Προεδρικό για τις ευχές για το νέο έτος ήταν σημαντική για τους δημοσιογράφους. Και τούτο γιατί, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε κάποια απόσταση από τον εκάστοτε Πρόεδρο, προσπαθούσαν να ακούσουν τι ευχόταν στους πολιτικούς και κυρίως στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος. Εκεί όπου ο θεσμός των ευχών κτύπησε κόκκινο ήταν επί προεδρίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος όχι μόνον έδινε συμβουλές στους υπουργούς, αλλά τους έκανε και παρατηρήσεις για την πολιτική που ακολουθούν. Έτσι από τις συνομιλίες αυτές μπορούσε ο πολιτικός συντάκτης να μάθει εάν ο Πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, σε εκλογές, εάν θα ακολουθήσει σφικτή οικονομική πολιτική εάν ο Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα (αφού υποτίθεται πως θα βγαίναμε από τα μνημόνια) ή εάν το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας πρότεινε τέσσερα ή περισσότερα κανάλια. Η κυρία Σακελλαροπούλου όμως δεν έχει σκοπό, από ότι κατάλαβα, να αφήσει να διαρρεύσουν τέτοιες κατ’ ιδίαν συνομιλίες.
***
Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πάει Μέτσοβο, αλλά Ψηλορείτη
Είχε πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα περάσει τα Χριστούγεννα, οικογενειακώς στο βουνό. Δεν είπε όμως σε ποιο βουνό, παρά το γεγονός ότι εις εκ των συνομιλητών του, εν προκειμένου ένα συνάδελφος του είπε το Μέτσοβο. Από τότε όμως δεν υπήρξε καμία άλλη πληροφόρηση για το πού θα πάει στις εορτές ο Πρωθυπουργός. Παρά μόνον μερικοί συνεργάτες του, άφησαν να διαρρεύσει ότι «η Ελλάδα έχει και άλλα πανέμορφα βουνά» (εκτός του Μετσόβου). Έτσι από το Μέτσοβο ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στα Χανιά που έχει και τον Ψηλορείτη. Τι συνέβη; Γιατί άλλαξε το πρόγραμμά του ο Πρωθυπουργός, εάν το άλλαξε;
Κατά μία εκδοχή (την οποία μεταξύ μας δεν την πολύ-πιστεύω) άλλαξε πλάνα εορταστικών διακοπών, όταν πληροφορήθηκε ότι διάφοροι παράγοντες και παραγοντίσκοι έμαθαν για Μέτσοβο και άρχισαν και αυτοί να κλείνουν ξενοδοχεία στην περιοχή, μπας και συναντήσουν έτσι τυχαία τον Πρωθυπουργό. Και μια άλλη εκδοχή τα Χανιά ήταν ο αρχικός προορισμός του. Στα Χανιά πήγαινε το καλοκαίρι και κανένα Σαββατοκύριακο, είναι η αγαπημένη του πόλη και αποφάσισε να πάει και τα Χριστούγεννα. Ίσως στα Χανιά θα πάρει και τις αποφάσεις του.
***
Ο χρόνος μετράει ανάποδα για τα κόμματα
Γιατί εδώ που τα λέμε εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι σε λίγες ημέρες με την έναρξη της νέας χρονιάς, ο χρόνος για όλα τα κόμματα θα μετράει ανάποδα, αφού η χώρα κινείται ήδη σε έντονα προεκλογικούς ρυθμούς, με ακραία πόλωση κυρίως μεταξύ των δύο κομμάτων. Εκείνο που έχει σημασία τόσο για τα κομματικά επιτελεία όσο και για τους βουλευτές είναι πότε ακριβώς θα στηθούν οι πρώτες κάλπες. Διότι, θα ακολουθήσουν και οι δεύτερες και ήδη το διαρκές «ζέσταμα» από το καλοκαίρι ακόμα, προκαλεί κόπωση και οικονομική αφυδάτωση στους υποψηφίους είτε για επανεκλογή είτε για μία θέση στη βουλή.
***
Ο Τσίπρας προτιμά θάλασσα
Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόκειται να πάει στο βουνό, αφού, όπως λέει προτιμά τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως είναι και χειμερινός κολυμβητής. Αλλά ποια θάλασσα θα προτιμήσει στις γιορτές των Χριστουγέννων; Μάλλον θα παραμένει στο Σούνιο, μαζί με την οικογένειά του, όπως μου λένε οι συνεργάτες του.
***
Οι γρίφοι Μπρατάκου για την ημερομηνία των εκλογώνΜε γρίφους (όχι και τόσο δισεπίλυτους) απαντούσε προχθές το βράδυ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πότε θα κάνει εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης. Από τη μια έλεγε ότι «είναι η περίοδος που πρέπει να αποφεύγουμε το κρέας» και από την άλλη υπενθύμιζε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις νικηφόρες κάλπες της Κυριακής των Βαΐων, 8 Απριλίου 1990. Εφέτος η Κυριακή των Βαΐων πέφτει 9 Απριλίου, συνεπώς η περίοδος της Σαρακοστής που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου θα είναι και επίσημα προεκλογική. Οι αναφορές του κ. Μπρατάκου, στη διάρκεια της εκδήλωσης του γραφείου τύπου της ΝΔ με δημοσιογράφους, δεν διέλαθαν της προσοχής των συνδαιτημόνων του. Άλλωστε, η μακρά παραταξιακή του διαδρομή και οι διαχρονικοί δεσμοί με την οικογένεια Μητσοτάκη , όσο να ‘ναι βαρύνουν τις θέσεις του. Αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε εκείνες τις εκλογές είχε λάβει ποσοστό 46,88% αλλά μόλις 150 έδρες, λόγω του ιδιότυπου εκλογικού συστήματος (σαν τη σημερινή απλή αναλογική), κατατροπώνοντας το κυρίαρχο τότε ΠΑΣΟΚ. Τρεις μέρες αργότερα προσχώρησε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Θ. Κατσίκης από τη ΔΗΑΝΑ ενώ μία ακόμη έδρα κερδήθηκε στο εκλογοδικείο. Στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Κων. Μητσοτάκης, ο έως τότε γενικός διευθυντής της ΝΔ Άγγελος Μπρατάκος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εσωτερικών δίπλα στον πρωθυπουργό.
***
Οι δύο απουσίες στο reunion του Τσακαλώτου
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιγραμματικά και ως reunion στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αν έβλεπες από ψηλά την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, θα ξεχώριζες όλη την διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015 -2019.Έλειπε σίγουρα ένας: Ο δημοσιογράφος και άρχων των non papers Θοδωρής Μιχόπουλος, που έφυγε αδόκητα το 2018. Μεγάλη απώλεια τότε αλλά τον θυμήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και του αφιέρωσε το βιβλίο και την παρουσίαση- συντόνιζε η Δώρα Αναγνωστοπούλου. Έναν όμως που θυμήθηκε ο κ. Τσακαλώτος και ούτε τον ανάφερε, ούτε καν του έστειλε το βιβλίο του ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος και αυτός έδινε τις μάχες με την τρόικα: «Έτσι είναι η ζωή», σχολίασε με κάποια δόση πικρού χιούμορ ο κεντρικός τραπεζίτης.
***
Προειδοποίηση Στουρνάρα για τις εκλογές
Προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά εν όψει των εκλογών απηύθυνε χθες ραδιοφωνικά ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας: «Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών». Τόνισε μάλιστα ότι η συμβουλή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι «μετρημένες κουβέντες στα δημοσιονομικά». Για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων.
Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο. Η δεύτερη προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη είχε να κάνει με τις δυσκολίες που έρχονται (λόγω του πολέμου με την Ουκρανία) το 2023: «Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ότι το 2023 θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο και πάλι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό, στο 1,5%, όταν στην Ευρώπη θα είναι μηδενικός ή και αρνητικός. Αν ο πόλεμος τελειώσει νωρίτερα αναμένεται ανάκαμψη από το 2024, ενώ διαφορετικά ανάκαμψη αναμένεται από το 2025, όπως είπε.
***
Έρχεται ο Andrea Enria
Πάμε τώρα σε μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Andrea Enria, ο Ιταλός οικονομολόγος που επί του παρόντος υπηρετεί ως Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ο άνθρωπος που συνεχώς προειδοποιεί για τα κόκκινα δάνεια και τελευταίως μάλιστα έκανε μια σοβαρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες: «Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν πρέπει να ποντάρουν στο ότι οι κυβερνήσεις θα επέμβουν για να σταθεροποιήσουν για ακόμα μια φορά την οικονομία και αντ’ αυτού θα πρέπει να προσέχουν για τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται».
***
Το μνημείο για τους κομμουνιστές
Μια λιτή εκδήλωση έγινε την περασμένη Τρίτη στα στολισμένα για τις γιορτές, γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε τους πέντε καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος με τα έργα τους στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΚΚΕ για τη δημιουργία μνημείου για τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τα στρατοδικεία της περιόδου ‘46-’50 στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης. Από την κριτική επιτροπή επιλέχθηκε η πρόταση του γλύπτη Άγγελου Βλάσση και το έργο θα τοποθετηθεί στην Ακρόπολη Επταπυργίου, εκεί που γινόταν και ο κύριος όγκος των εκτελέσεων. “Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι”, όπως και στη Μακρόνησο, στη Γυάρο, στην Ανάφη και σε άλλους τόπους, τώρα μνημείο και στο Γεντί Κουλέ.
***
Η ιστορία ενός Ιταλού που έπαθε έμφραγμα στην Ελαφόνησο
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη σε έναν Ιταλό τουρίστα, τον Giuseppe Duessο, 60 ετών από το Treviso που ήρθε ο άνθρωπος για διακοπές στην Ελλάδα, να περάσει λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς με ήλιο και θάλασσα και έπαθε ο καημένος οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Τι συμβαίνει όμως σε αυτή την περίπτωση Αύγουστο μήνα σε ένα νησί; Το έμφραγμα τον βρήκε στην Ελαφόνησο, όπου διακομίστηκε σε πρώτη φάση στο εκεί Κέντρο Υγείας, εν συνεχεία στο νοσοκομείο Σπάρτης και τέλος, λόγω επικινδυνότητας της κατάστασης του στην καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικό».
Τον παρέλαβε αμέσως η καρδιολογική ομάδα του «Αττικό», με τον διευθυντή Γεράσιμο Φιλιππάτο , τις γιατρούς Ρόζα Βρεττού, Διονυσία Μπίρμπα και τον επεμβατικό καρδιολόγο Γρηγόρη Καραμάση (ο οποίος του έκανε και την στεφανιογραφία), και ο Ιταλός διέφυγε τον κίνδυνο. Δεν μπόρεσε όμως να ξεχάσει ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα του έσωσε τη ζωή και έγραψε μια συγκινητική ευχαριστήρια επιστολή στις δύο γιατρούς στέλνοντάς τους μαζί και ένα… panettone: «Το πάθος και ο ενθουσιασμός σας για το έργο σας, έδειξε τη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι γιατρός ή νοσηλευτής και στο να συμπεριφέρεσαι απλώς σαν γιατρός ή νοσηλευτής», έγραψε.