Ενδύματος διαδρομές 

Οι πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου φωτογραφίζονται αποκλειστικά για το ΒΗΜAgazino δίπλα σε κοστούμια-θησαυρούς από το εμβληματικό βεστιάριο της πρώτης σκηνής της χώρας, μιλούν για τη σημασία του θεατρικού ενδύματος και μας δίνουν τις γιορτινές ευχές τους. 

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Στο -6 του ιστορικού κτιρίου Τσίλλερ χτυπά η καρδιά του εμβληματικού βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου. Εκεί χιλιάδες αντικείμενα και περίπου 20.000 θεατρικά κοστούμια φιλοξενούνται σε περίπου 2.500 τ.μ. Την ίδια στιγμή, στο μουσειακό τμήμα φυλάσσονται κοστούμια και αντικείμενα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε παραστάσεις και προορίζονται μόνο για εκθεσιακούς και μελετητικούς σκοπούς. Αλλωστε 1.500 ενδύματα και αξεσουάρ έχουν κηρυχθεί μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ο ιστορικός πλούτος του βεστιάριου της πρώτης σκηνής της χώρας άνοιξε αποκλειστικά για το ΒΗΜΑgazino και επτά καταξιωμένοι πρωταγωνιστές των εφετινών παραστάσεων του Εθνικού, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο Χρήστος Λούλης, η Ζέτα Μακρυπούλια, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ρένη Πιττακή, ο Θάνος Τοκάκης και η Ναταλία Τσαλίκη φωτογραφήθηκαν δίπλα σε εμβληματικά κοστούμια που δημιούργησαν ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Βασίλης και ο Διονύσης  Φωτόπουλος, η Ιωάννα Παπαντωνίου, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Γιώργος Ζιάκας και ο Γιώργος Ασημακόπουλος για ιστορικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί μαζί τους για τη σημασία του θεατρικού κοστουμιού, ενώ οι καταξιωμένοι πρωταγωνιστές μοιράζονται ευχές για τις γιορτές με τους αναγνώστες του περιοδικού.

***

Σάκης Μπατσίλας «Η επιτυχία απαιτεί σκληρή δουλειά και καθόλου εφησυχασμό» 

Ο έλληνας deputy CEO του FIFA World Cup Qatar 2022 μιλάει στο BHMAgazino για τον ρόλο του στην παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που μόλις έριξε αυλαία. 

«Ο ρόλος οποιουδήποτε διευθύνοντος συμβούλου δεν είναι να κάνει micro management, αλλά να βρει και να εκπαιδεύσει τα κατάλληλα στελέχη, που με τη σειρά τους θα ηγηθούν των ομάδων τους. Το 95% όλων των αποφάσεων πάρθηκαν και επιλύθηκαν στο επιχειρησιακό επίπεδο με τη συνδρομή της ομάδας και ήμουν μονάχα δέκτης της πληροφορίας. Μονάχα το 5% των θεμάτων που δεν μπορούσαν να επιλυθούν στο επίπεδο των διευθύνσεων προωθήθηκαν σε εμένα για επίλυση». Αυτό ήταν, όπως περιγράφει ο Σάκης Μπατσίλας, το μυστικό της εύρυθμης λειτουργίας των σύνθετων μηχανισμών πίσω από τη διοργάνωση του Μουντιάλ του Κατάρ.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος μιλάει για όλα με τον Έλληνα αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ και εκτελεστικό διευθυντή της Ανώτατης Επιτροπής για την Ολοκλήρωση και την Αξιοποίηση όλων των έργων υποδομής τα οποία κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικού event.

***

Ενέργεια από το Διάστημα 

Η τεχνολογία για την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας φαίνεται αθόρυβα να προχωρά προς την υλοποίησή της.   

Φωτογραφία: NASA

Δεκαετίες από τώρα, σε ένα μέλλον που δεν διακρίνεται ακόμη, ίσως η 13η Δεκεμβρίου 2022 να έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα ιστορικής ημέρας. Η ανακοίνωση των επιστημόνων του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια ότι πέτυχαν για πρώτη φορά στα χρονικά να παράγουν πλεόνασμα ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης χαιρετίστηκε παγκοσμίως ως αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός νέου, ανεξάντλητου πόρου που θα αντικαταστήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση όμως του άφθονου στο Σύμπαν υδρογόνου ως ύλης σύντηξης βρίσκεται ακόμη μακριά, όπως επεσήμανε η διευθύντρια του εργαστηρίου, Κιμ Μπάντιλ, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα ενεργειακό κλάσμα της τάξης του 0,1 κιλοβάτ – αρκετό μόλις για να βράσει ένα μπρίκι. Εως ότου ξεπεράσουμε το επίπεδο της κατσαρόλας ίσως άλλες τεχνολογίες μας βοηθήσουν να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των σημερινών ρυπογόνων πηγών ενέργειας και της αυριανής καθαρής σύντηξης. Στα τέλη Νοεμβρίου στο Παρίσι, για παράδειγμα, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος εξετάστηκε το πρόγραμμα SOLARIS το οποίο προβλέπει τη δημιουργία σε τροχιά σταθμών που θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα τη μεταδίδουν στη Γη. Δεν είναι η μοναδική τέτοια πρωτοβουλία.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Μάρκος Καρασαρίνης εκθέτει τα δεδομένα μιας ενεργειακής λύσης που προσελκύει το επιστημονικό ενδιαφέρον σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.

***

Black or White caviar?

Αν και συνηθίζουμε να το αποκαλούμε «μαύρο χρυσό», το πολυτιμότερο από όλα τα χαβιάρια είναι τελικά το λευκό. 

Black caviar with crystal champagne glasses in luxury interior

Το πιο ακριβό χαβιάρι στον κόσμο είναι λευκό, κάτι που οφείλεται σε μια σπάνια γενετική παραλλαγή ενός υπερήλικου οξύρρυγχου. Η ιδιαίτερη γεύση χαρακτηρίζει αυτό το εκλεκτό έδεσμα που λίγοι τυχεροί στον πλανήτη μπορούν να απολαύσουν, ενίοτε σε μορφή πούδρας πασπαλισμένης με μπόλικο χρυσό. Εκτός όμως από το λευκό, σημαντική θέση στην υψηλή γαστρονομία κατέχουν και άλλα χρώματα των πολύτιμων αυτών μικροσκοπικών αβγών, όπως είναι το πράσινο, το καφετί, το κίτρινο, το γκρι. Οι διαφορές ανάμεσα στα ψάρια από τα οποία προέρχονται, ακόμη και οι θάλασσες, τα ποτάμια και τα ιχθυοτροφεία στα οποία αυτά μεγαλώνουν, όλα αποτελούν παράγοντες που, λίγο έως πολύ, καθορίζουν την τιμή του χαβιαριού στο γαστρονομικό χρηματιστήριο αξιών.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη περιγράφει τα χαβιάρια που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας γευστικής πυραμίδας, και μας πληροφορεί πού ανά τον πλανήτη διατίθενται και περίπου πόσες χιλιάδες ευρώ θα χρειαστεί να πληρώσει κάποιος για ένα κιλό.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»