Όπως αναμενόταν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έτυχε θερμής υποδοχής στις ΗΠΑ, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας μετά που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Τζο Μπάιντεν, από τη δική του μεριά, διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι η χώρα του δεν θα μείνει μόνη απέναντι στη Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε και επίσημα το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία του νέου αντιαεροπορικού συστήματος για την πορεία του πολέμου, ενώ τόνισε ότι γυρνάει με καλά νέα στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι η διασφάλιση του ουκρανικού εναέριου χώρου είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία του ενεργειακών υποδομών της χώρας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την έγκριση του πακέτου των 45 δισεκατομμυρίων από το Κογκρέσο. «Είμαι αισιόδοξος και για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε, για τα 45 δισεκατομμύρια. Διότι πρόκειται για μια μεγάλη βοήθεια και ελπίζω ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει αυτή την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μας», τόνισε.
Η συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων
Τα μηνύματα προς τη Μόσχα
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «μοιράζονται ακριβώς το ίδιο όραμα» για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Και οι δύο θέλουμε να τελειώσει, και όπως έχω πει, θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα, αν ο Πούτιν είχε έστω και λίγη αξιοπρέπεια και έκανε το σωστό και απλά έλεγε: «Αποχωρήστε». Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, δεν πρόκειται να συμβεί τώρα», εκτίμησε.
«Κοιτάζοντας μπροστά», ανέφερε ο Μπάιντεν, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα επικεντρωθούν στο να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να πετύχει στο πεδίο της μάχης».
«Μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης με τη βοήθειά μας, και τη βοήθεια των Ευρωπαίων συμμάχων μας και άλλων, έτσι ώστε εάν και όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να μιλήσει με τους Ρώσους, να είναι σε θέση να πετύχει επίσης, επειδή θα έχει κερδίσει στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τι θα σημάνει η αποστολή των Patriot
Σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για το εάν η αποστολή των Patriot στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι πρόκειται για αμυντικά συστήματα και όχι επιθετικά και δεν δικαιολογείται καμία κλιμάκωση από τη Μόσχα.
Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί οι ΗΠΑ δεν ενισχύουν αποφασιστικά την Ουκρανία τώρα ώστε να μπορέσει να κερδίσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε αναλυτικά την ενίσχυση της Ουάσιγκτον στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου, αλλά εξήγησε ότι μία τέτοια κίνηση θα έβαζε σε κίνδυνο την ενότητα του ΝΑΤΟ και τη συμμαχία με την ΕΕ.
Όπως τόνισε, «με τους συμμάχους στην ΕΕ έχουμε κινηθεί από κοινού όλο αυτό το διάστημα για να στηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά σίγουρα δεν επιθυμούν έναν πόλεμο με τη Ρωσία και θα ήταν καλό για όλους να αποφύγουμε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».