Μπιλ Γκέιτς: Τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε ένα δραματικά χειρότερο κόσμο

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς θα γίνει παππούς και αυτό, υποστηρίζει, τον κάνει πιο ανήσυχο για το μέλλον

«Άρχισα να βλέπω τον κόσμο μέσα από ένα νέο πρίσμα πρόσφατα, όταν η μεγαλύτερη κόρη μου είπε ότι θα γίνω παππούς τον επόμενο χρόνο», αναφέρει ο Μπιλ Γκέιτς σε επιστολή του που προειδοποιεί για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Ο δισεκατομμυριούχος που διατηρεί φιλανθρωπικά ιδρύματα που ασχολούνται μεταξύ άλλων με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται συχνά στην ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

«Και μόνο που πληκτρολογώ αυτή τη φράση, «θα γίνω παππούς του χρόνου», με κάνει να συγκινούμαι», έγραψε ο 67χρονος μεγιστάνας, ο οποίος κέρδισε την περιουσία του από τη συνίδρυση της Microsoft τη δεκαετία του 1970. «Και η σκέψη αυτή δίνει μια νέα διάσταση στη δουλειά μου. Όταν σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο θα γεννηθεί το εγγόνι μου, εμπνέομαι περισσότερο από ποτέ να βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια όλων μας να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν και να ευημερήσουν», σημειώνει και στη συνέχεια αναπτύσσει τη δράση του ιδρύματος Γκέιτς, όπως αναφέρει το CNBC.

Οι αγορές και οι κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα

«Μπορώ να συνοψίσω τη λύση για την κλιματική αλλαγή σε δύο προτάσεις: Πρέπει να εξαλείψουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050», γράφει ο Γκέιτς. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ήδη περισσότερα δεινά, και αν δεν φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα είναι δραματικά χειρότερος».

«Το να φτάσουμε στο μηδέν θα είναι το δυσκολότερο πράγμα που έχει κάνει ποτέ ο άνθρωπος», γράφει ο Γκέιτς. «Πρέπει να φέρουμε επανάσταση σε ολόκληρη τη φυσική οικονομία -τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε πράγματα, μετακινούμαστε, παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, καλλιεργούμε τρόφιμα και μένουμε ζεστοί και δροσεροί- σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες».

«Η φιλανθρωπία από μόνη της δεν μπορεί να εξαλείψει τα αέρια του θερμοκηπίου. Μόνο οι αγορές και οι κυβερνήσεις μπορούν να επιτύχουν αυτό το είδος του ρυθμού και της κλίμακας», δήλωσε ο Γκέιτς.

Κερδοφορία

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν να παίξουν κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. «Μπορούν να είναι αυτοσυντηρούμενες, αυτό θα ενθαρρύνει άλλους επενδυτές να βάλουν χρήματα σε αυτές», αναφέρει.

«Οι εταιρείες πρέπει να είναι κερδοφόρες, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν, να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποδείξουν ότι υπάρχει αγορά για τα προϊόντα τους», γράφει ο Γκέιτς. «Το κίνητρο κέρδους θα προσελκύσει άλλους καινοτόμους, δημιουργώντας ανταγωνισμό που θα μειώσει τις τιμές των εφευρέσεων με μηδενικές εκπομπές και θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις εκπομπές από τα κτίρια».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.