Την ώρα που η Εύα Καϊλή περιμένει να μάθει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη για το Qatargate, η βελγική εφημερίδα Le Soir προχωρά σε άλλη μια σημαντική αποκάλυψη για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και το βελγικό περιοδικό Knack, που έχουν κάνει πολλές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Εύα Καϊλή ομολόγησε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που βρίσκονταν στο σπίτι της.
«Δεν τα πήρα από το Κατάρ»: Ο Λούκα Βισεντίνι παραδέχθηκε ότι έλαβε «δωρεά» 50 χιλιάδων ευρώ
Θυμίζουμε ότι αρχικά ο πατέρας της συνελήφθη (και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος) έχοντας στην κατοχή του τη βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ. Έτσι, οι Αρχές ξεπέρασαν το εμπόδιο της ασυλίας της ευρωβουλευτή και έκαναν έφοδο στο σπίτι της όπου βρέθηκαν άλλα 150.000 ευρώ.
Τι γράφει η Le Soir
«Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά», σημειώνει ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλέζ στο έγγραφο για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου.
«(σ.σ. Η Καϊλή) Είπε ότι γνώριζε στο παρελθόν την δραστηριότητα του συντρόφου της (σ.σ. του Φραντσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά είχαν περάσει από το διαμέρισμά της», συμπληρώνει ο Μισέλ Κλεζ που προΐσταται των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο και όχι μόνο.
Όταν η αστυνομία έκανε την επιχείρηση σε βάρος του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε. Εκτός από το να δώσει οδηγίες στον πατέρα της για να κρύψει γρήγορα ένα τμήμα των χρημάτων, η ίδια «προσπάθησε να προειδοποιήσει και τον Παντσέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές για την έρευνα». Η εφημερίδα δεν αναφέρει ποιοι ήταν αυτοί οι δύο ευρωβουλευτές, τους οποίους επιχείρησε να προειδοποιήσει η Ελληνίδα συνάδελφός τους.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχθηκε ενώπιον του εισαγγελέα ότι ήταν μέρος μιας ομάδας που αξιοποιήθηκε από το Μαρόκο και το Κατάρ για να επηρεάσει ευρωπαϊκές αποφάσεις.
«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» ήταν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η La Repubblica, αυτά που υποστήριξε ο Τζόρτζι για να παραδεχθεί τις σε βάρος του κατηγορίες – ξέπλυμα χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά. «Αφού κατέρρευσε μπροστά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος», τόνιζε η La Repubblica.
Το ρεπορτάζ της Le Soir
«Πανικός» – Τι ομολόγησε ο Παντσέρι
H Le Soir αποκαλύπτει επίσης ότι ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, «έδωσε επίσης οδηγίες στον Τζόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του». Μάλιστα, η βελγική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που έχουν φτάσει στους δημοσιογράφους της και έχουν προέλθει από τηλεφωνικές υποκλοπές.
To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα. Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».
Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».
Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «κατηγόρησε (ο Παντσέρι) τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη «δώρων» από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.
Την ίδια ώρα, στις έρευνες συμμετέχει πλέον και η Europol. Τη Δευτέρα ανέφερε σε e-mail ότι συμμετέχει «για να στηρίξει τις βελγικές έρευνες» αναφορικά με το Qatargate. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις έρευνες παίρνε μέρος και η Eurojust, η οποία επικεντρώνεται σε όσα είχαν συμβεί στην Ιταλία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)