Η συνάντηση Μπούρα-Καλίν στις Βρυξέλλες προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Αθήνα. Η Άννα- Μαρία Μπούρα είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Είναι η τρίτη στη σειρά, μετά την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που ανέλαβε πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον και πιστώνεται με τη μεγάλη επιτυχία της επίσκεψης Μητσοτάκη εκεί και την ομιλία του στο Κογκρέσο, και την Ελένη Σουρανή που ανέλαβε πρέσβης στη Ρώμη, μετά από δυο χρόνια έντασης και κρίσης στα ελληνο-τουρκικά. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως προτιμά τις γυναίκες για το συγκεκριμένο πόστο.

Η κυρία Σουρανή είχε συναντηθεί με τον κ. Καλίν, παρουσία του τότε διπλωματικού συμβούλου της Άγκελα Μέρκελ. Τώρα, ήρθε η σειρά της κυρίας Μπούρα να γνωρίσει τον πιο στενό σύμβουλο του Προέδρου Ερντογάν. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του Καγκελάριου Σολτς.

Παρά τις εδώ αντιδράσεις κάποιων, με δεδομένες τις επαναλαμβανόμενες επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν, ρώτησα την άποψη του καθηγητή και βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, για τις διεθνείς σχέσεις που δεν είναι προσωπικές και σε αυτές δεν χωρά τίποτα άλλο παρά ο ψυχρός έως κυνικός υπολογισμός επ’ ωφελεία του εθνικού συμφέροντος. Και αυτό, είπε, εξυπηρετείται από τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας που μειώνει τη δυνατότητα παρεξηγήσεων και κλιμάκωσης από ατύχημα. Εκείνη που παλινωδεί είναι η Τουρκία, που από το «Μητσοτάκης γιόκ» επέστρεψε στη συζήτηση με την Ελλάδα του Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο κ. Καιρίδης σημειώνει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε ή ότι είμαστε αφελείς. Άλλωστε, γι’ αυτό ο νέος προϋπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε συμπεριλαμβάνει μεγάλη αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκική συνάντηση στις Βρυξέλλες

***
Γιατί δεν μπορούμε και μόνοι μας;

Εκείνο όμως που παραμένει ανεξήγητο είναι ότι αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μένουν ανοικτοί ή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μείνουν ανοικτοί μόνον με την μεσολάβηση τρίτων. Κάποτε των Γερμανών, κάποτε των Αμερικανών (βλέπε συναντήσεις στο ΝΑΤΟ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών). Γιατί άραγε δεν μπορούμε εμείς από μόνοι μας, χωρίς μεσολάβηση να προχωρήσουμε σε τέτοια επικοινωνία; Από τον φόβο της αντιπολίτευσης; Της κριτικής; Γιατί άραγε;

***
Ο Πρωθυπουργός, οι παροχές και οι καχύποπτοι

Να λοιπόν που σε λίγες ημέρες μπαίνει το 2023, που θα είναι μια εκλογική χρονιά. Την ημερομηνία των εκλογών ουδείς ακόμα γνωρίζει, παρά μόνον ορισμένα γεγονότα που κατά ένα τρόπο προδίδουν τον χρόνο των εκλογών. Για παράδειγμα η βούληση της κυβέρνησης να προκηρύξει εκλογές με βάση τη νέα απογραφή. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές τουλάχιστον την 1η Μαρτίου. Εάν το κάνει αυτό, τότε η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι είτε 2 Απριλίου είτε 9 Απριλίου. Δεύτερον οι διάφορες πληροφορίες που αφήνουν να διαρρεύσουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού με την σημαντικότερη «εκλογές μέσα στον χιονιά δεν γίνονται». Πότε τελειώνει ο χιονιάς; Μα, στις αρχές της Άνοιξης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο και ο Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα προς τους… καχύποπτους: «Θέλω να ξέρετε», είπε, μιλώντας σε πολίτες που τον υποδέχτηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας , ότι «θα τα δώσουμε όλα» στις επόμενες εκλογές για να πείσουμε και τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι το έργο το οποίο έχουμε πετύχει είναι σημαντικό και ότι αξίζει να συνεχιστεί. Ότι είμαστε μια κυβέρνηση η οποία δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε αλάθητοι, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να διορθωνόμαστε για να γινόμαστε καλύτεροι».

***
Από την Κέρκυρα στα μειονοτικά χωριά με ελικόπτερο

Στις 22 Δεκεμβρίου (όπως πρώτοι είχατε πληροφορηθεί από αυτήν την στήλη) ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας. Θα είναι μια επίσκεψη με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού είχε προγραμματιστεί και πριν λίγες εβδομάδες με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αλβανία, αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί με ελικόπτερο από την Κέρκυρα κατευθείαν στα μειονοτικά χωριά, χωρίς να περάσει από τα Τίρανα. Υπενθυμίζω ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ήταν εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991. Μετά τα μειονοτικά χωριά ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Μέτσοβο για τα Χριστούγεννα.

***
Υπουργικό Συμβούλιο για νέα… τετραετία

Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια, όχι όμως και τόση ασήμαντη, στον κυβερνητικό προγραμματισμό για το έτος 2023: Θα πρέπει η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Διαφορετικά τι νόημα έχουν οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται τούτες τις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποια νομοσχέδια θα φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή το ερχόμενο έτος και για το πόσες προσλήψεις θα κάνουν; Θέματα που δεν μένουν μόνον σε συσκέψεις αλλά και που θα απασχολήσουν και το τελευταίο του έτους Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη.. Κυρίως όμως θα έχει ενδιαφέρον ο αριθμός των προσλήψεων που θα ανακοινωθεί για όλο το 2023, στο έτος εκλογών.

***
Τακτική συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

Σήμερα πάντως συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, δεν θα είναι έκτακτη συνεδρίαση αλλά τακτική, αυτή που γίνεται κάθε δύο μήνες. Θα συζητηθούν διάφορα θέματα με πρώτο στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά.

***
Οι δολιοφθορείς του χριστουγεννιάτικου στολισμού

Κατά καιρούς και ανάλογα με την επικρατούσα πολιτική κατάσταση υπήρξαν αρκετές δολιοφθορές στον χριστουγεννιάτικο εορταστικό στολισμό. Ποιος αλήθεια δεν θυμάται το δένδρο της Πλατείας Συντάγματος που κάποιοι το έκαψαν .Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και βίαιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα τυλίχθηκε στις φλόγες. Από τότε το δένδρο φρουρείται.

Στη Λάρισα, το 2018, έκλεψαν δύο φορές το «θείο βρέφος» από τη φάτνη. Πέρυσι στους Μολάους έκλεψαν και από εκεί τον Χριστούλη από την φάτνη. Στην Κρήτη, άγνωστοι μπήκαν και έκλεψαν τις μπάλες με τα άχυρα που κοσμούσαν την Χριστουγεννιάτικη φάτνη που έφτιαξε στην περιοχή του Κάμπου Αγίου Σύλλα με πολύ κόπο και μεράκι ο νεοσύστατος εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Μαλάδων -Κάμπου Αγίου Σύλλα – Ζερβού Μετόχι. Και το σχόλιο: «Προφανώς θα θέλησαν να ταΐσουν τα ζωντανά τους η να “ταΐστούν” οι ίδιοι…». Και όμως τα «σαμποτάζ» (για να χρησιμοποιήσω μια λέξη κατασκοπευτική), εναντίον του εορταστικού διακόσμου συνεχίζονται. Κάποιος ή κάποιοι πήραν μια πένσα και έκοψαν τα χριστουγεννιάτικα καλώδια από την Λεωφόρο Κηφισίας, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Πατούλης η φωταγώγηση της Κηφισίας να αργήσει να γίνει.

***
Τραγουδοποιός ακτιβιστής με το ΜεΡΑ25

Εκλογές έρχονται, υποψήφιοι πάνε κι έρχονται και τα κόμματα δεν χάνουν ευκαιρία. Άστε που υπάρχει για ορισμένους, πχ για τον ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο των άμεσων εκλογών. Τώρα ήταν η σειρά του ΜεΡΑ25. Σε συνέντευξη τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη στην συμπρωτεύουσα, ανακοινώθηκε από τον ίδιο η κάθοδος με το κόμμα του στην Β’ Θεσσαλονίκης του γνωστού τραγουδοποιού και ακτιβιστή Δημήτρη Ζερβουδάκη. Να θυμίσω πως η προγενέστερη πείρα του ΜεΡΑ25 ήταν πικρή αφού στην Β’ Θεσσαλονίκης εκλέχθηκε η μετέπειτα ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου – σήμερα στο ΠΑΣΟΚ….

***
Οι «πιρουέτες» του ΣΥΡΙΖΑ

Αμ δε, που άλλαξε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ! Ο τραγέλαφος που προκλήθηκε με την στάση της εισηγήτριας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώτας Πούλου στην ψηφοφορία για την τροπολογία σχετικά με το επίδομα των 600 ευρώ προς αστυνομικούς και λιμενικούς, δεν έχει τέλος. «Θα την υπερψηφίσουμε αν και έχουμε καταθέσει σχετικές τροπολογίες για αντίστοιχη ενίσχυση και των υγειονομικών και των ένστολων των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες παρακάμπτετε πάλι», είχε δηλώσει κατά την συζήτηση στην Βουλή, αλλά όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας ψήφισε …εκ παραδρομής «όχι», προκαλώντας ένα πραγματικό κομφούζιο στην Κ.Ο. και το κόμμα της. Τι είχε συμβεί; Είχε πατήσει το λάθος κουμπί στο σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας! Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε το κόμμα της, αντί να υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, ψήφισε άλλη, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε! Άρα ήταν διπλό το κακό! «Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκ παραδρομής, αντιστράφηκε η ψήφος μας», έλεγαν στην Κ.Ο. του κόμματος και έβαλαν την εισηγήτρια να καταθέσει δήλωση διευκρίνισης ψήφου στην οποία ξεκαθάριζε ότι η ψήφος της ήταν «ναι» και ότι κατά λάθος είχε καταψηφίσει.

Η δήλωση αυτή προστέθηκε στα πρακτικά, όμως, όπως μαθαίνω από τα πλέον αρμόδια κοινοβουλευτικά χείλη, ουδόλως αλλάζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Η ψήφος δεν αλλάζει. Από την στιγμή που κάποιος έχει ψηφίσει και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, το θέμα έχει τελειώσει. Ο γέγονε γέγονε», μου έλεγε χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία παραμένει «όχι», παρά την διευκρινιστική δήλωση που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολιτική δήλωση -«σαν δήλωση στις κάμερες», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η πηγή μου- με την οποία αποσαφηνίζεται η θέση του κόμματος. Όμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αλλάζει!..

***

Με μια σειρά και με δύο ελληνικές ταινίες κλείνει ο χρόνος στο Netflix

Για όσους δεν το πρόσεξαν το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη άρχισε από χθες να προβάλλεται στο Netflix. Η επιτυχημένη αυτή σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που έχει προβληθεί από το Mega, είναι η πρώτη που προβάλλει το Netflix. Αλλά το Netflix προβάλλει και δύο ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για τον «Σερβιτόρο» (The Waiter)σε σκηνοθεσία και σενάριο του Στηβ Κρικρή. Αναφέρεται στον Ρένο, έναν σερβιτόρο που ζει μία μονότονη ζωή, ο οποίος ταράζεται όταν υποπτεύεται ότι ο γείτονάς του έπεσε θύμα δολοφονίας.

Η δεύτερη ελληνική ταινία είναι το Δένδρο και η Κούνια της πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδος Μαρίας Ντούζα, βασισμένη σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση. Τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, στην πατρογονική στέγη, σε μια συνάντηση η οποία θα έχει για τον καθένα, απροσδόκητες συνέπειες. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλ. Λογοθέτης, Μιριάννα Καράνοβιτς, Ν. Ορφανός, Ιρις Μήττα, Γεν. Πάτσης.