Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το αίτημα της ρουμάνας γενικής εισαγγελέως της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κόβεσι, σχετικά με την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, ώρα Βρυξελλών, μέσα στον πυρετό που επικρατούσε στη Σύνοδο Κορυφής για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Πληροφορούμαι ότι περισσότερο στάθηκε στο ότι η γαλάζια ευρωβουλευτής συμπεριλαμβανόταν σε ένα εισαγγελικό έγγραφο, κατόπιν έρευνας της OLAF, μαζί με την Εύα Καϊλή, της οποίας επίσης ζητείται η άρση ασυλίας για ανάλογη υπόθεση, άσχετη με το Qatargate, και λιγότερο με την ουσία του αιτήματος. Ο εκνευρισμός μεταφέρθηκε γρήγορα σε όλη την πρωθυπουργική αποστολή στις Βρυξέλλες – και προτού ακόμη ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη η απόφαση για αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Μαρίας Σπυράκη είχε ληφθεί.
Οι πηγές μου με διαβεβαιώνουν ότι το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την ευρωβουλευτή. Η εξήγηση για την πρωθυπουργική αντίδραση – «πολύ σοβαρή υπόθεση» χαρακτήρισε ο ίδιος όσα περιγράφονταν στο εισαγγελικό αίτημα – έχει να κάνει πρωτίστως με τον αιφνιδιασμό του. Η Σπυράκη γνώριζε εδώ και τρία χρόνια ότι ελεγχόταν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία που διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων, αλλά ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε άλλος στο Μαξίμου είχε εικόνα για αυτή την εμπλοκή – που αποκτά άλλη διάσταση την ώρα των μεγάλων αναταράξεων στις Βρυξέλλες από το Qatargate. Ακόμα χειρότερα για τη Σπυράκη, δεν είχε η ίδια φροντίσει να ενημερώσει αρμοδίως όταν στις 24 Νοεμβρίου συνάντησε στο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό και φωτογραφήθηκε μαζί του για την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς της στην Α’ Θεσσαλονίκης – που πλέον είναι μετέωρη.
Από την πλευρά της Σπυράκη, πάντως, καταγράφω μια αισιοδοξία ότι η περιπέτειά της μπορεί να λήξει σύντομα. Η έρευνα της OLAF εντοπίζει μια οφειλή περίπου 23.000 ευρώ, τα οποία εφόσον πληρωθούν η εκκρεμότητα μπορεί να λάβει τέλος, ακόμη και πριν από το τέλος Ιανουαρίου. Και ίσως μπορέσει να είναι και πάλι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τις 23.000 ευρώ που είχε λάβει πρώην συνεργάτης της (ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με πολιτικά πρόσωπα) για μετακινήσεις σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, αν και για σοβαρούς προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους εκείνος παρέμενε στην Αθήνα. Ας τα πούμε οδοιπορικά που δεν έπρεπε να καταβληθούν. Η ίδια μάλιστα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «ικανότατο» τον εν λόγω άλλοτε βοηθό της (από την πρώτη θητεία της στην Ευρωβουλή, την περίοδο 2014-2019). Και προφανώς, σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, δεν βλέπει πίσω από το αίτημα για άρση της ασυλίας της μια «πολύ σοβαρή υπόθεση»…
Βαρύ κλίμα στην Ευρωβουλή
Βαριά ήταν για τους 21 έλληνες ευρωβουλευτές η ατμόσφαιρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι επόμενες ημέρες του Qatargate τούς βρήκαν προβληματισμένους, αγχωμένους και μερικούς εξ αυτών οργισμένους. Ηταν, βλέπετε, οι συνεχείς έλεγχοι (έχουν γίνει έως τώρα πάνω από 60) και το σφράγισμα των γραφείων (έχουν ήδη σφραγιστεί πάνω από 40) που ενέτειναν το κλίμα ανησυχίας. Και η απορία όλων (και κυρίως των ελλήνων ευρωβουλευτών) είναι: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι έλεγχοι, τόση εποπτεία και να περνούν ορισμένοι ανενόχλητα τις βαλίτσες ή τις σακούλες με τα εκατομμύρια ευρώ; Τι κάνει όμως το Ευρωκοινοβούλιο για να σταματήσει φαινόμενα διαφθοράς; Οπως μαθαίνω, βρίσκεται εν εξελίξει σχέδιο για την απαγόρευση σε πρώην ευρωβουλευτές να κάνουν λόμπινγκ, να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος των σχέσεων με τρίτες χώρες και για απαγόρευση ακόμα και των ομάδων φιλίας. Το άγχος ορισμένων ελλήνων βουλευτών πέρασε ξαφνικά και στις τροπολογίες τις οποίες υπέγραψαν μαζί με την Καϊλή, μήπως και βρεθούν μπλεγμένοι. Ακόμα, δύο ευρωβουλευτές, ένας Κύπριος και ένας της Ελληνικής Λύσης, εμφανίζονται οργισμένοι – και το δείχνουν – επειδή, όπως λένε, προσπάθησε η Καϊλή να τους προσεγγίσει για τροπολογίες υπέρ του Κατάρ.
Τα μυστικά της Καβάλας
Κάποιοι που πέρασαν τις προάλλες από την οδό Μεσογείων είδαν σίγουρα τα θηριώδη αυτοκίνητα της αμερικανικής πρεσβείας να περνούν την πύλη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ουδείς γνώριζε τον λόγο. Ηταν ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης μαζί με επενδυτές που ανέβηκαν στον 4ο όροφο στο γραφείο του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αυτή τη φορά δεν μετείχαν σε σύσκεψη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε για τα εξοπλιστικά, αλλά σε σύσκεψη για ένα λιμάνι, που δεν ήταν όμως της Αλεξανδρούπολης. Αφορούσε την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού της Καβάλας, που αναμένεται και αυτό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Τι το ιδιαίτερο όμως έχει το λιμάνι της Καβάλας; Οπως η Αλεξανδρούπολη έτσι και η Καβάλα χαρακτηρίζεται, όπως ειπώθηκε στους Αμερικανούς, λιμάνι με γεωπολιτική σημασία, ιδανικό για περαιτέρω ανάπτυξη γιατί διαθέτει λιμενική υποδομή και δεν απαιτείται να καθαρίζεται κάθε λίγο ο βυθός από λάσπη που φέρνουν τα ποτάμια της περιοχής. Το σημαντικότερο; Βρίσκεται κοντά σε συγκοινωνιακά δίκτυα, καθώς και στο μοναδικό παραγωγικό κοίτασμα υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε λειτουργία, αυτό του Πρίνου. Ακόμα, είπαν στους Αμερικανούς ότι η υποθαλάσσια κοιλότητα στα ανοιχτά της Καβάλας μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου (ήδη ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη).
Το σχέδιο Μαξίμου για τις «δύσκολες» περιφέρειες
Ο Μητσοτάκης το λέει συχνά πυκνά στα στελέχη του – για τόνωση του γαλάζιου ηθικού περισσότερο – ότι «είμαστε για τα δύσκολα». Iσως να το πήραν… τοις μετρητοίς οι επιτελείς του σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς, κάτι σαν οδηγία δηλαδή, γι’ αυτό και ετοιμάζουν «απόβαση» στις πιο δύσκολες περιοχές. Hδη από την Πάτρα ο Μητσοτάκης είχε εγκαινιάσει το νέο, προεκλογικό μοντέλο περιοδειών, ενώ στην πρόσφατη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες στο Μαξίμου τούς είχε ζητήσει να είναι και εκείνοι επί ποδός ώστε να παρουσιαστεί από ένα «συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο» στην έδρα κάθε Περιφέρειας ως τις κάλπες. Απαιτούνται συντονισμός και προετοιμασία ημερών άλλωστε για να πραγματοποιηθούν «μικρές ΔΕΘ» ανά την επικράτεια, με παρόντες βεβαίως κάθε φορά τον Πρωθυπουργό και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Κρατήστε τρεις περιοχές: Ιωάννινα, Κοζάνη, Λάρισα. Αυτές μπαίνουν στο γαλάζιο ημερολόγιο για τον Ιανουάριο του 2023. Στοχευμένη η επιλογή των προορισμών. Ας πούμε, στα Γιάννενα ο Μητσοτάκης είχε επικρατήσει οριακά (με περίπου μία ποσοστιαία μονάδα) του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην Κοζάνη και σε άλλες περιοχές της μεταλιγνιτικής εποχής υπάρχει ανησυχία για το Ενεργειακό.
Βενιζέλος υπέρ του σταυρού στις ευρωεκλογές
Διπλή ήταν η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας. Αφενός επειδή αναφέρθηκε στο θέμα των παρακολουθήσεων, αφετέρου επειδή υπερασπίστηκε τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές. Ειδικά για τις παρακολουθήσεις, είπε ότι κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος. Οσον αφορά τις πληροφορίες για την κατάργηση του σταυρού και της επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές, αναφέρει ότι από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μόνον επτά έχουν τη λίστα, ενώ 20 διατηρούν τον σταυρό προτίμησης.
***
Ο κύκλος ζωής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έκλεισε και συμβολικά με την παράδοση εκ μέρους της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (φωτογραφία) της εκθεσιακής προθήκης με το φυσικό και ψηφιακό αρχείο του εορταστικού προγράμματος που ολοκλήρωσε η Επιτροπή επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το αρχείο αυτό που κοσμεί πλέον το ελληνικό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει 92 φυσικά αντικείμενα και 58 ψηφιακά εκθέματα μέσω διαδραστικού, οπτικοακουστικού συστήματος. «Αυτή η αρχειακή προθήκη παραδίδεται στα καλύτερα χέρια» είπε η κυρία Αγγελοπούλου κατά την τελετή παράδοσης στη Βουλή. «Στόχος είναι να διατηρηθεί η ανάμνηση αυτής της επετείου των 200 χρόνων του εορτασμού με τον καλύτερο τρόπο και να δοθεί η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ενδιαφερθεί τώρα ή στο μέλλον να ερευνήσει πώς γιορτάσαμε αυτή την επέτειο, με πόση περηφάνια, πόση αυτοπεποίθηση και με πόσες ελπίδες για το μέλλον που έρχεται για την Ελλάδα» υπογράμμισε, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τόνισε ότι «η παρακαταθήκη αυτής της δουλειάς θα βρίσκεται εδώ, θα γεμίζει τη νεολαία της χώρας που επισκέπτεται το Κοινοβούλιο με αισιοδοξία, με εκτίμηση και με αίσθηση καθήκοντος για την προοπτική της χώρας».