Προετοιμασία 25′ Μαγείρεμα 1 ώρα και 50′        

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

1 ½ κιλό χοιρινή σπάλα

500 γρ. χόντρος

50 γρ. βούτυρο γάλακτος

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

1 ξυλαράκι κανέλα

5 μπαχάρια

2 φύλλα δάφνης

1 ποτήρι κρασί λευκό

50 γρ. γιδοτύρι τριμμένο + επιπλέον για σερβίρισμα

100 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε το κρέας από δέρμα ή περιττό λίπος και το κόβουμε σε κύβους, 3 – 4 κομμάτια στη μερίδα. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο και εκεί σοτάρουμε το κρέας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατίζουμε και αφού γυαλίσουν προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε με χλιαρό νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το φαγητό. Επειτα από 1 – 1 ½ ώρα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα. Σουρώνουμε τη σάλτσα, κρατάμε τη μισή στο κρέας και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις βράσει, ρίχνουμε τον χόντρο και βράζουμε για 15 – 20 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, 50 γρ. από το γιδοτύρι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με το κρέας, τη σάλτσα του και διακοσμούμε με ένα φύλλο δάφνης. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο γιδοτύρι.