Σε ρυθμούς επικείμενων δικαστικών εξελίξεων συνεχίζει να κινείται η βελγική πρωτεύουσα -και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη- με τις αποκαλύψεις γύρω από το Qatargate να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ενώ οι μέχρι τώρα βασικοί κατηγορούμενοι παραμένουν, στην πλειονότητά τους, υπό κράτηση.
Προφυλακιστέοι παραμένουν: ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο ιταλός πρώτην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της εισαγγελίας Βρυξελλών.
- Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα στη φυλακή για τον Τζόρτζι της Εύας
Η εισαγγελία ανέφερε ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των κ.κ. Φραντσέσκο Τζόρτζι και Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ενώ ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού». Ο τελευταίος ήταν επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», ενώ ο Αντόνιο Παντσέρι είναι πρώην ευρωβουλευτής, άλλοτε επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα τελευταία χρόνια επικεφαλής της ΜΚΟ «Fight Impunity».
Σε ό,τι αφορά την Εύα Καϊλή, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «η κατηγορούμενη δεν ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση, αφού ζήτησε αναβολή και θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου».
Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι
Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες ξεκίνησαν την έρευνα περίπου ένα χρόνο πριν. Λίγους μήνες αργότερα μία έκθεση των μυστικών υπηρεσιών οδηγεί στην έναρξη της δικαστικής έρευνας που έφτασε να αποκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate που βάζει βόμβα στα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου.
Η Sûreté de l’État (η ΕΥΠ του Βελγίου) συνεργάστηκε με άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες για να καταλήξει σε αυτό το πόρισμα, σύμφωνα με την Le Soir και την Knack.
Η Sûreté, αναφέρουν οι εφημερίδες, δεν λειτουργεί για πολιτικά κόμματα ή πολιτικούς παράγοντες. Είναι επιφορτισμένη με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και με τον εντοπισμό απειλών για το βελγικό κράτος. Το πιο σημαντικό καθήκον της είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Πώς όμως ξεκίνησε η έρευνα; Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα η υπηρεσία πληροφοριών ξεκίνησε έρευνα για την ανάμειξη ξένης δύναμης. Αυτός ήταν ο φάκελος που τελικά οδήγησε στην υπόθεση του Qatargate.
Η έφοδος στο σπίτι του Παντσέρι
Ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα ήταν η έφοδος στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, μαζί με την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ακόμα ένα άτομο. Η έφοδος αυτή εξασφάλισε στις αρχές τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουν την υπόθεση.
Παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Καϊλή;
Όπως επισημαίνει ο Ζοέλ Ματρίς δημοσιογράφος της Le Soir που μίλησε στα ΝΕΑ, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι βελγικές Αρχές για να «δέσουν» την υπόθεση, δεν θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την επισύνδεση του τηλεφώνου της ελληνίδας ευρωβουλευτού, καθώς προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία.
«Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έγιναν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις άλλων εμπλεκομένων στο πλαίσιο της έρευνας», εκτιμά και συμπληρώνει: «Η έρευνα των Αρχών ήταν ιδιαιτέρως ευαίσθητη και αυτό ήταν κάτι που δυσκόλεψε και τη δική μας, λόγω της απόρρητης φύσης της υπόθεσης. Αποφασίσαμε να μη δημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ με το που είχαμε τα στοιχεία, καθώς δεν θέλαμε να σαμποτάρουμε τη δουλειά των Αρχών».
Οι διαδρομές του χρήματος
Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, τα μετρητά που βρέθηκαν είναι προφανές ότι δεν είχαν περάσει από ΜΚΟ. «Δεν ξέρουμε ακόμα πώς ήρθαν τα χρήματα από το Κατάρ, αν έγιναν όντως μεταφορές. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι υπάρχουν ύποπτες εισροές χρημάτων στις ΜΚΟ Fight Impunity και No Peace Without Justice. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δύο αυτές ΜΚΟ. Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας της δεύτερης Νικολό Φιγκά – Ταλαμάνκα είναι ακόμη υπό κράτηση (σ.σ. σύμφωνα με νεότερα δεδομένα ο Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος βραχιολάκι), επομένως έχει σίγουρα κάποια ανάμειξη. Γίνεται σαφές πως η διακίνηση του χρήματος φέρεται να έχει γίνει από διαφορετικές οδούς».
Τέλος, αναφορικά με τη συνέχεια των αποκαλύψεων, ο Ματρίς λέει ότι ερευνούν πολλά άτομα και έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρχείων που έχουν κατασχέσει. «Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει εμπλοκή πολιτικών προσώπων από άλλες ευρωομάδες. Μέχρι στιγμής ό,τι έχουμε βρει στην έρευνά μας αφορά αυτή των Σοσιαλδημοκρατών», συνεχίζει και υπογραμμίζει πως τουλάχιστον στα έγγραφα που εξέτασε η ομάδα του δεν εμφανίστηκε το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά, παρά τα όσα διακινούνται σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Πού μεταθέτει τις ευθύνες ο σύντροφος της Καϊλή
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, και πρώην συνεργάτης του Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να είναι συνεργάσιμος με την βελγική Δικαιοσύνη και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύωρη ανάκρισή του, επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων για το Qatargate και τη σύνδεσή του με Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στη δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, «μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».
«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» φέρεται να είπε ο Τζόρτζι, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών.
Dans le cadre d’un dossier du Parquet Fédéral de suspicions de corruption, visant des personnes actives au sein du Parlement européen, la Police Judiciaire Fédérale a saisi près d’1,5 millions d’euros lors de perquisitions menées en région bruxelloise. pic.twitter.com/2UfK2zNtnm
— Police Fédérale (@policefederale) December 14, 2022
Τι σχεδίαζαν
Στα έγγραφα, φέρεται να γίνεται αναφορά στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ αλ Μάρρι τον οποίο συνάντησε η Εύα Καϊλή στην 1η Νοεμβρίου.
Οι βελγικές αρχές υποπτεύονται πως στόχος της «ομάδας των τεσσάρων» που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή ήταν να αναπτυχθούν σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και τις αρχές του Κατάρ, για την άσκηση θετικής επιρροής σε κρίσιμα θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις.
«Γι’ αυτό το λόγο η ΜΚΟ του Παντσέρι οργάνωσε τους τελευταίους μήνες μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για κάποιες μέρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ονόματα βοηθών, που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντσέρι, όπως επί παραδείγματι η Αλεσάντρα Μορέτι από το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού η βοηθός της, Φραντσέσκα Γκαρμπανάτι, είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Παντσέρι» σημειώνει η Repubblica.
Το Κατάρ πλησίασε πολλούς ευρωβουλευτές .«Κι εμένα με πλησίασαν αξιωματούχοι από την πρεσβεία του Κατάρ», λέει μεταξύ άλλων ο Ντίνο Τζιαρούσο, πρώην ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων. «Με εντυπωσίασε ο μελωδικός και διφορούμενος τρόπος, οι υπαινιγμοί για τις ενώσεις Φίλων του Κατάρ και τα ταξίδια που θα διοργανωθούν πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μύριζε άσχημα η υπόθεση και αρνήθηκα».
Το «ζουμί» της υπόθεσης
Σύμφωνα με τη Repubblica, το «ζουμί» της ιστορίας βρίσκεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Fight Impunity. Και τέτοιοι λογαριασμοί υπάρχουν στο Βέλγιο βέβαια, αλλά και στο Κατάρ και το Μαρόκο.
Το Μαρόκο πού κολλάει; Στο γεγονός ότι ο Παντσέρι τού αναγνώρισε προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δηλαδή έπραξε και με το Κατάρ. Αυτές οι αναγνωρίσεις των «σπουδαίων βημάτων προς τα εμπρός» που υποτίθεται ότι είχαν κάνει οι συγκεκριμένες αραβικές χώρες ήρθαν σε εποχή δύσκολη για τη ΜΚΟ του Παντσέρι.
Αν και ο ίδιος είχε στηλιτεύσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων σε διάφορες χώρες, από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράν, δεν πήρε το δάνειο ύψους 175.000 ευρώ που είχε ζητήσει από την Ευρωβουλή. Είχε εγκριθεί αρχικώς, αλλά κατόπιν κάπου «κόλλησε» η δουλειά. Και, ως γνωστόν, τα λεφτά, πέρα από αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα για τον καθένα, είναι και καύσιμο κίνησης για τη μηχανή της υπεράσπισης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στη Γη…
Το Fighy Impunity ήταν όλη η ζωή του Παντσέρι έπειτα από τη ευρωβουλευτική αποστρατεία του.