Με επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση «Πειραιάς, 1922: τεκμήρια προσφυγιάς» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ιστορικό Αρχείο σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, χάρτες και άλλα τεκμήρια, καθώς επίσης και μαρτυρίες προσφύγων.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Εγκαινιάσαμε με χαρά τη σημαντική έκθεση: «Πειραιάς 2022: τεκμήρια προσφυγιάς». Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, χάρτες, καθώς επίσης και μαρτυρίες, αποτυπώνεται ότι ο Πειραιάς, εκτός από το πρώτο λιμάνι στο οποίο έφτασε ένας μεγάλος αριθμός Μικρασιατών προσφύγων, αποτέλεσε για πολλούς από αυτούς τον τελικό τους προορισμό. Υπάρχει λοιπόν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους πρόσφυγες της Μικρασίας.
Η πόλη μας διαθέτει άλλωστε τον συνοικισμό των Μικρασιατών στο Μικρολίμανο, μια περιοχή η οποία έχει διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον προσφυγικό της χαρακτήρα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Πειραιά θα τοποθετήσει ένα λιτό μνημείο, για να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν στη Διεύθυνση Πολιτισμού, για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, καθώς και τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Μικρολίμανου – «Απόγονοι Μικρασιατών Προσφύγων-1922» για τα προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια που διέθεσαν. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση και προσκαλώ όλους τους Πειραιώτες, και όχι μόνο, να την επισκεφθούν».
H Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, σε μήνυμά της για την έκθεση: «Πειραιάς, 1922: τεκμήρια προσφυγιάς», σημειώνει:
«Το Ιστορικό Αρχείο, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, παρουσιάζει την έκθεση: «Πειραιάς, 1922: τεκμήρια προσφυγιάς».
Με επίκεντρο τον Πειραιά, η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεδιπλώνει μέσα από δυσεύρετο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια παράλληλα με μαρτυρίες, για τις ιστορικές συνθήκες της εποχής.
Από τους πάνω από 1.200.000 πρόσφυγες που είχε ως αποτέλεσμα η Μικρασιατική Καταστροφή, η πλειονότητα βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και η πρώτη βιομηχανική πόλη της χώρας εκείνη την εποχή, γνωρίζει μια πραγματική πληθυσμιακή «έκρηξη». Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά και στους συνοικισμούς γύρω από την παλιά πόλη. Το γεγονός αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πόλης, όχι μόνο γιατί την αναδιάταξαν, αλλά και γιατί είχαν κομβική σημασία στις οικονομικές και κοινωνικές δομές της.
Το αρχειακό υλικό που εκτίθεται στην έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε, είναι πραγματικά πολύτιμο και συγκινητικό, γιατί πέραν της ιστορικής του αξίας, είναι απόδειξη του αγώνα για αποκατάσταση και κοινωνική ένταξη, αλλά και για τη διατήρηση της μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης μας.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές σε όλους!»
Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, σε δήλωσή της, μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Η ιδέα να φτιαχτεί αυτή η έκθεση οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο αρχείο που ήρθε από το Γενικό Αρχείο στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά και το αρχείο των αιτήσεων πολιτογραφήσεως μιας σειράς δημοτών, μεταξύ των οποίων προσφύγων. Για πρώτη φορά βλέπουμε τους πρόσφυγες σε μια κανονική ανθρώπινη στιγμή της ζωής τους και όχι εξαθλιωμένους.
Συγχρόνως, μας έδωσε την ευκαιρία να καταγράψουμε τον αριθμό και τα ονόματα των συλλόγων των προσφύγων που δημιουργήθηκαν στον Πειραιά. Δώσαμε επίσης έμφαση στην προσωπικότητα του Δημάρχου της εποχής Αναστάσιου Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ήταν δήμαρχος από το 1914 έως το 1925. Στο τέλος της θητείας του έγραψε τρία αυτοβιογραφικά βιβλία, στα οποία περιγράφει την κατάσταση του Πειραιά πριν έρθουν οι πρόσφυγες και ποιες ήταν οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου να τους εγκαταστήσουν και να τους ενσωματώσουν».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 28 Φεβρουαρίου 2023 και η είσοδος για τον κόσμο είναι ελεύθερη.
Οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα με Παρασκευή, 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00, Σάββατο και Κυριακή, 10:00 – 14:00.
Η διεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, είναι Φίλωνος 29. και το τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες: 210- 4134657/651
Στα εγκαίνια της έκθεσης, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν:
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Σταυρούλα Μελά και η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη.