Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο Κατάρ για τον προημιτελικό αγώνα του Μουντιάλ μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου, το Qatargate που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο φτάνει στο Παρίσι.
«Ο Γάλλος πρόεδρος αγνόησε τις εκκλήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης -μεταξύ των οποίων του πρώην υποψήφιου προέδρου και ευρωβουλευτή των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό- να ακυρώσει το ταξίδι του στον απόηχο των καταγγελιών που έχουν ήδη εκτοπίσει από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου την Εύα Καϊλή», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.
To Qatargate στη γαλλική Εθνοσυνέλευση
To Qatargate απασχολεί την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι διατηρεί εδώ και δεκαετίες μια ιδιαίτερη – και ενίοτε αμφιλεγόμενη – σχέση με τη Ντόχα σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός.
Το κράτος του Κόλπου έχει επίσης επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία και κατέχει έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας την Paris Saint-Germain.
Την Τρίτη η γαλλική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση για τους κανόνες που διέπουν το lobbying στη Γαλλία. Σοσιαλιστής βουλευτής άσκησε έντονη κριτική στο πλαίσιο λειτουργίας του lobbying, που όπως είπε αφήνει περιθώρια διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία.
«Μας προσέγγισαν» λένε Γάλλοι ευρωβουλευτές
Οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο κάποιοι από αυτούς συμπεριλαμβανομένων των Manon Aubry και Leïla Chaibi από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι τους είχε προσεγγίσει το κράτος του Κόλπου, αλλά αρνήθηκαν να εμπλακούν.
Η Γαλλία δεν είναι καθόλου απρόσβλητη από την επιρροή του Κατάρ, σχολιάζει το Politico. Η Ντόχα έχει μακροχρόνιους στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Μια συνεχιζόμενη έρευνα από τη γαλλική οικονομική εισαγγελία εξετάζει πιθανές κατηγορίες διαφθοράς που σχετίζονται με την ανάθεση στο Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και τον ρόλο που διαδραμάτισαν υψηλόβαθμοι Γάλλοι αξιωματούχοι.
Εξάλλου στη Γαλλία υπήρξαν αντιδράσεις για το αιματοβαμμένο Μουντιάλ. Μεταξύ άλλων αριστεροί δήμαρχοι αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση.
Στο Κοινοβούλιο της Γαλλίας, ωστόσο, το Κατάρ αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους βουλευτές, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από το POLITICO’s Paris Influence.
Δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους πολιτικούς το Κατάρ
Όπως φαίνεται στα στοιχεία που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, το Κατάρ είναι η τέταρτη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις Γάλλων πολιτικών. Προηγούνται τρεις χώρες – στόχοι της γαλλικής διπλωματίας, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Από το 2019 12 βουλευτές της Γαλλίας έχουν περάσει από το Κατάρ μένοντας συνολικά στη χώρα για 38 ημέρες.
Και ενώ τα ταξίδια των βουλευτών στο εξωτερικό μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, τα ταξίδια στο Κατάρ έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας από το κράτος του Κόλπου, όπως προκύπτει από τα επίσημα αρχεία.
Ωστόσο, τα επίσημα αρχεία δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους προϋπολογισμούς και τις δαπάνες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να τοποθετηθεί μια τιμή σε αυτά τα ταξίδια.
Κάποιοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του κεντρώου γερουσιαστή Ολιβιέ Καντίκ, ένθερμου υπερασπιστή της Ντόχα, έχουν παρακολουθήσει αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Εάν η Γαλλία κερδίσει το Μαρόκο ο Μακρόν θα βρεθεί στην Ντόχα και για τον τελικό της Κυριακής.