Η Τουρκία ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας και συζήτησε τα αμοιβαία βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν στη βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα επιδιώκει να πραγματοποιήσει μια χερσαία επιχείρηση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ίσως να ενεργήσουμε από κοινού αλλά η Τουρκία δεν ζητάει την άδεια κανενός

«Ζητήσαμε τη στήριξη (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν) για να λάβουμε αμοιβαίες αποφάσεις και ίσως να ενεργήσουμε από κοινού εδώ» στη βόρεια Συρία, είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε στην προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Εκκαθάριση»

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε συγκεκριμένα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάγκη «εκκαθάρισης» της βόρειας Συρίας από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Είναι σημαντικό ζήτημα προτεραιότητας η εκκαθάριση από τρομοκράτες της περιοχής κατά μήκος των συνόρων, σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το μνημόνιο του Σότσι του 2019», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφερόμενος στους κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην βόρεια Συρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε από τον Νοέμβριο ότι θα εξαπολύσει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία για να απωθήσει τους μαχητές των YPG, στους οποίους η Αγκυρα επέρριψε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση με έξι νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου.

Οι κουρδικές δυνάμεις αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Το 2019, συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και την Μόσχα έθεσε τέλος στην τουρκική επίθεση με την υπόσχεση της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων για να προστατευθεί η Τουρκία από επιθέσεις που θα μπορούσαν να προέλθουν από το συριακό έδαφος.

Αντίστοιχη συμφωνία είχε επιτευχθεί το 2019 ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ρωσία, όπως και τις ΗΠΑ, ότι δεν έχουν τηρήσει τις συμφωνίες αυτές και ότι δεν έχουν απομακρύνει από τα συροτουρκικά σύνορα της δυνάμεις των YPG.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 20 Νοεμβρίου σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία κατά θέσεων κούρδων μαχητών.

Μερικές εκατοντάδες στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή αυτή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές, αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία εκδιώχθηκε από τα προπύργιά του στην Συρία το 2019.

Τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσινγκτον έχουν εκφράσει την αντίθεσή της σε μία τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία.

Διαδικασία αποκατάστασης σχέσεων

Στο μεταξύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του στη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ, μετά από μακρά περίοδο ψυχρότητας των σχέσεων Συρίας και Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών βρίσκονται σε επικοινωνία εδώ και κάποιο διάστημα. «Εάν το καθεστώς ενεργήσει ρεαλιστικά στη Συρία, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την πολιτική διαδικασία και για την επιστροφή των Σύρων μεταναστών» είπε.