Αισιόδοξος ο απολογισμός της φετινής, 25ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας αφού πάνω από 10.000 παιδιά μπήκαν στις αίθουσες για να παρακολουθήσουν τις συνολικά 79 ταινίες από 51 χώρες που προβλήθηκαν ως το περασμένο Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία λήξης του φεστιβάλ. Τα στοιχεία δόθηκαν στην τελετή λήξης λΊγο πριν μεγάλος φετινός νικητής αναδειχθεί ο Γιοχαν Μανκά από την Γαλλία: η ταινία του «Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στις μεγάλου μήκους παραγωγές, η ταινία «Λευκό κτίριο» (White building, συμπαραγωγή Καμπότζης-Γαλλίας-Κίνας-Κατάρ) απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας για τον Καβίς Νεάνγκ (Καμπότζη) ενώ το βραβείο σεναρίου δόθηκε στην «Μια δεύτερη ζωή» των Τσεμα Μπεν Τσααμπανέ και Ανίς Λεσουέντ (Τυνησία). Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας παιδιού σε ταινία μεγάλου μήκους κέρδισε η Λότι Κόβαβιτς (Σλοβενία) για την συμπαραγωγή Σλοβενίας/ Αυστραλίας ταινία «Μόγια Βέσνα». Ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Ήλιος και κόρη» της Καταλίνα Ραζίνι (Βολιβία).
Στο σκεπτικό της πάντως, η φετινή κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Αλέν Μπεργκαλά, αναφέρθηκε γενικότερα για την ανεβασμένη ποιότητα των ταινιών που διαγωνίστηκαν: «Οι δώδεκα ταινίες μεγάλου μήκους του φετινού προγράμματος εγείρουν τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας με διακριτικότητα και ειλικρίνεια. Η κοινωνική ανισότητα και η βαρβαρότητα της εξουσίας εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζονται και να συνθλίβουν. Το άτομο αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εστία του, την οικογένεια και τον τόπο του. Ατυχήματα και ασθένειες συνιστούν την αλληγορία ενός κόσμου που πάσχει. Ακόμη και ο έρωτας βρίσκεται κρυμμένος σε δεύτερο πλάνο και δεν προσφέρεται ως λύση. Ωστόσο, τα παιδιά και οι νέοι προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους και να ονειρευτούν ακόμη και μέσα από το ποδόσφαιρο τη μουσική και τον κινηματογράφο. Αυτό που μοιάζει να αντέχει τελικά, είναι οι σχέσεις και οι δεσμοί που φτιάχνουμε μεταξύ μας οι άνθρωποι.»
«Την πρώτη μας χρονιά, το 1997, είχαμε μια ελληνική ταινία, το “Στο δάσος” του Μένου Δελιοτζάκη αλλά ακολούθησαν χρονιές που δεν είχαμε καμία. Σήμερα, υπάρχει μια σαφής στροφή, και για πρώτη φορά φέτος βραβεύεται μία ελληνική ταινία μεγάλου μήκους: το ντοκιμαντέρ “Τέλος Χρόνου” του Λουκά Παλαιοκρασσά.» Λόγια του κ. Δημήτρη Σπύρου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ο οποίος μίλησε θερμά για την ελληνική συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ. Το «Τέλος χρόνου» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο τμήμα KIDS & DOCS. Στόχος του φεστιβάλ άλλωστε ήταν ανέκαθεν η ανάπτυξη της παραγωγής και της διανομής ελληνικών παιδικών ταινιών
«Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διατηρεί τη νεανική του ορμή, αλλά έχει και την αυτοπεποίθηση ενός θεσμού αναγνωρισμένου διεθνώς. Συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία των μελλοντικών σινεφίλ στη χώρα μας, συνεχίζει να μυεί τους νεότερους θεατές στη σκοτεινή αίθουσα, ενώ δίνει την δυνατότητα και σε παιδιά απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες.» Με αυτά τα λόγια η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου της Γενικής Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη την τελετή λήξη του 25ου Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Να σημειωθεί ότι ως τις 18 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα.