«Παράθυρο» για συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία άφησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ωστόσο άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας στο παρελθόν.
Αναλυτικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει στο μέλλον να καταλήξει σε συμφωνίες αναφορικά με την Ουκρανία, αλλά τόνισε πως η Μόσχα νιώθει προδομένη από την κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χαρακτηριστικά ότι η Δύση είχε «εξαπατήσει» τη Ρωσία στο παρελθόν και ότι πλέον υπάρχει μεταξύ τους «θέμα εμπιστοσύνης», κάτι το οποίο υποστηρίζουν ωστόσο, αλλά από τη δική τους σκοπιά, και οι Δυτικοί που επίσης διαμηνύουν ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί τους περασμένους δέκα μήνες να εμπιστευτούν ξανά τη ρωσική ηγεσία.
Τα «καρφιά» σε Γαλλία και Γερμανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έριξε τα «καρφιά» του συγκεκριμένα στη Γαλλία και στη Γερμανία, οι οποίες είχαν πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά τώρα στέλνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, κάτι που έχει εξοργίσει τη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρέοδρος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ρωσία «τα έκανε όλα σωστά».
Αναγνωρίζει ωστόσο, και εκείνος όπως και πολλοί Δυτικοί, ότι για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμφωνίες το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα συνοδεύουν αυτές τις νέες συμφωνίες. Σε σχέση με αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων μερών.
Νέα προειδοποίηση για τα πυρηνικά
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε, πάντως για άλλη μια φορά, ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.
Για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων
Σε σχέση με τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι γίνονται επαφές ανάμεσα στις υπηρεσίες των δύο χωρών που θα συνεχίσουν. Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι έπειτα από την ανταλλαγή της Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον Βίκτορ Μπουτ, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών.
Συνάντηση Ερντογάν και επικεφαλής της Gazprom
Η Ρωσία, την ίδια στιγμή, συνεχίζει να έχει επαφές με πολλές χώρες σε σχέση με την πώληση του φυσικού αερίου.
Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν τις προοπτικές για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου καθώς και τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τον Οκτώβριο η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου, αφού οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα.