Σε έρευνες σε 16 σπίτια και σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με το Politico. Οι έρευνες από τις αρχές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος». Ο ρόλος του Κατάρ στο σκάνδαλο.
Οι έρευνες, σύμφωνα με το Politico, είχαν στόχο κυρίως αξιωματούχους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως γνωστοποιήθηκε από τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και δύο δημόσια πρόσωπα. Ένας πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και έναν γνωστό συνδικαλιστή.
Διαβάστε επίσης: Μουντιάλ: Ένα δηλητηριασμένο κύπελλο;
Σύμφωνα με τη γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir, έχει συλληφθεί ο πρώην Ευρωβουλευτής Pier Antonio Panzeri και ο σημερινός γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής οργάνωσης ETUC Luca Visentini. Εκπροσωπεί περισσότερα από 200 εκατομμύρια εργαζόμενους.
«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου. Εκτιμούν ότι επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Όλοι οι συλληφθήντες είναι ιταλικής υπηκοότητας ή καταγωγής. Ανάμεσά τους και ο διευθυνής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Χρήματα και δώρα από το Κατάρ σε αξιωματούχους
Πρόκειται για το Κατάρ, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο βελγικό περιοδικό Knack που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Στόχευε αξιωματούχους με «σημαντική πολιτική ή και στρατηγική θέση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τους έστελναν «σημαντικά χρηματικά ποσά και σημαντικά δώρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.
Οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας ενώ κορυφώνεται η αγωνία στα νοκ άουτ παιχνίδια για το Μουντιάλ. Το Κατάρ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο ως οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Επικρίθηκε για τις οπισθοδρομικές ποιτικές του έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων της LGBTQ+ κοινότητας και των μεταναστών που εργαζομένων.
Κατέσχεσαν 600.000 ευρώ
Οι ερευνητές εξετάζουν αν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπους που «υπερβαίνουν το κλασικό lobbying». Η αστυνομία κατέσχεσε περίπου «600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τις εφόδους. Τα μετρήτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντοπίστηκαν στο σπίτι του Ευρωβουλευτή Antonio Panziri στις Βρυξέλλες.
Η έρευνα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των The Evening και Knack, ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου. Η έρευνα εξέταζε την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης που είχε διεισδύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ύποπτη για ανάμειξη σε δραστηριότητες διαφθοράς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το Κατάρ.
Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν προχώρησε σε σχολιασμό της υπόθεσης παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων του Politico.