Αφρώδεις και γλυκείς οίνοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βραβευμένα στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, αφρώδη και γλυκά κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, περιμένουν τους οινόφιλους να τα γευθούν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου Αθηνών.
Για δεύτερη χρονιά λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων διεξάγεται η εκδήλωση γευστικής δομικής οίνων των δύο κορυφαίων κατηγοριών κρασιού που ιδανικά καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός δείπνου: των προδόρπιων και των επιδόρπιων οίνων. Ελληνικές οινοποιίες και εταιρείες εισαγωγής κρασιών θα φέρουν προς δοκιμή δεκάδες αφρώδεις και γλυκείς οίνους του ελληνικού και ξένου αμπελώνα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται σπουδαία και ιδιαιτέρα αγαπητά κρασιά, ιδανικά για το τραπέζι των εορτών, αλλά και για όλο το χρόνο.
Σαμπάνιες, prosecco και ελληνικοί αφρώδεις οίνοι θα βρίσκονται δίπλα σε εμβληματικά γλυκά ελληνικά κρασιά όπως το Vinsanto, η Μαυροδάφνη και τα σπουδαία γλυκά Μοσχάτα των νησιών μας. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουν εμφιαλώσεις του διεθνή αμπελώνα από φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές, όπως Port, Tokaji, Madeira και Sauternes.
Διαθέσιμα θα είναι επίσης προς γευστική δοκιμή ελληνικά και ξένα αφρώδη και γλυκά κρασιά που πρόσφατα διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, παρουσία του προέδρου του διαγωνισμού Baudouin Havaux, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. Η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων με ώρα διεξαγωγής 17:30 και θέμα «Διεθνείς Διαγωνισμοί Οίνων: ο ρόλος τους και η εμπειρία του να είσαι κριτής.
Ο πρόεδρος του διαγωνισμού Baudouin Havaux, μίλησε στο vima.gr, για τη σχέση με τον οίνο, ποιο είναι το «καλό» κρασί και μας προτείνει πώς να υποδεχτούμε τις εορτές των Χριστουγέννων. Το 1987, αποφοίτησε ως γεωπόνος μηχανικός, με κατεύθυνση στα οικονομικά και την αγροτική κοινωνιολογία από το Université Catholique de Louvain-La-Neuve. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει, συνεργάτης εμπειρογνώμονας στον F.A.O. (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), υπάλληλος της οικογενειακής εταιρείας VINOPRES υπεύθυνος για την ανάπτυξη της έκθεσης «Mondial du Vin et des Spiritueux» και της έκδοσης του περιοδικού «Revue belge des Vins et des Spiritueux» και πρόεδρος του Concours Mondial de Bruxelles (CMB), ενός από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς, ο οποίος φέτος συγκέντρωσε σχεδόν 350 γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο και 10.000 δείγματα. Είναι συντάκτης του περιοδικού «VINO.be» και γράφει στις ημερήσιες εφημερίδες «La Libre Belgique» και «La Dernière Heure», την εβδομαδιαία σελίδα του κρασιού. Είναι ο συγγραφέας του βελγικού οδηγού κρασιού.
Ποια είναι η σχέση σας με το κρασί; Πότε και πώς ξεκίνησε;
«Είναι μια μακρά οικογενειακή ιστορία. Όταν ήμουν παιδί στα 7 μου, ο πατέρας μου άνοιγε τακτικά καλά μπουκάλια κρασί στο σπίτι και τις Κυριακές μπορούσαμε να τα δοκιμάσουμε. Ήταν μέρος της εκπαίδευσής μας. Μετά ο πατέρας μου δημιούργησε το περιοδικό Le Sommelier, μετά την έκθεση κρασιού Mondial du vin και μετά το Concours Mondial de Bruxelles. Πάντα με ενδιέφερε ο κόσμος του κρασιού.»
Τι σημαίνει πραγματικά το κρασί; Δηλαδή είναι απλώς ένα εμπορικό προϊόν ή κάτι παραπάνω;
«Για μένα, το κρασί αντιπροσωπεύει περισσότερο πολιτιστική και κοινωνική αξία παρά εμπορική. Είναι οικονομικός τομέας στον οποίο εργάζομαι με πάθος. Δεν μπορούσα να δουλέψω στα οικονομικά ή στο πετρέλαιο. Ποτέ δεν αισθάνομαι ότι εργάζομαι, αλλά μάλλον ότι εκπληρώνω το όνειρό μου σε έναν κόσμο που αγαπώ.»
Στη χώρα μας έχουμε ακόμα ταβέρνες που έχουν βαρέλια με κρασί. Μερικοί ειδικοί λένε ότι πρέπει να πίνουμε μόνο εμφιαλωμένα κρασιά. Ποια είναι η γνώμη σας?
«Όχι, στο Βέλγιο δεν υπάρχουν παμπ που πουλάνε κρασί σε βαρέλια, αλλά μπύρα σε βαρέλια. Το Βέλγιο είναι μεγάλος παραγωγός και καταναλωτής μπύρας. Πίνουμε μπύρα για τη δίψα. Από την άλλη, η κατανάλωση κρασιού είναι μια πολιτιστική και κοινωνική πράξη. Ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί με φίλους ή οικογένεια για να συνοδεύσουμε ένα γεύμα.»
Τι σημαίνει καλό ή κακό κρασί και κυρίως πώς μπορεί να το καταλάβει ένας μη ειδικός;
«Κακό κρασί είναι το κρασί που έχει τεχνικά ελαττώματα (πολύ όξινο, φελλό, πολύ αλκοολούχο κ.λπ.). Ένα καλό κρασί είναι ένα κρασί που σου αρέσει και σου δίνει συναισθήματα που σε κάνουν να δονείσαι. Είναι σαν ένα μουσικό κομμάτι ή ένα όμορφο κορίτσι, είναι πολύ προσωπικό. Μετά από κάποια εμπειρία, μπορείτε να γίνετε ειδικός στη μουσική, για παράδειγμα, και να εκτιμήσετε τη δουλειά των μουσικών. Είναι σαν τους γευσιγνώστες του Concours Mondial de Bruxelles που είναι σε θέση να αναλύσουν κάθε κρασί και να το εκτιμήσουν.»
Είστε πρόεδρος του Concours Mondial de Bruxelles, ποιοι είναι οι στόχοι σας;
«Ο πρώτος μου στόχος είναι να βοηθήσω τους καταναλωτές να αναπτύξουν την οινική τους κουλτούρα και τις γνώσεις τους δίνοντάς τους εγγύηση ποιότητας. Δεν πρέπει να φοβούνται να αγοράσουν ένα κρασί που δεν ξέρουν αν έχει την ετικέτα Concours. Του επιτρέπει να ανακαλύψει νέα κρασιά από νέους ορίζοντες. Ο δεύτερος στόχος είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί από όλο τον κόσμο να γίνουν γνωστοί. Το Concours Mondial de Bruxelles είναι μια διεθνής έκθεση με τα καλύτερα κρασιά του κόσμου.»
Ποια είναι η γνώμη σας για τον ελληνικό αμπελώνα και ειδικά για τα αφρώδη και γλυκά κρασιά της Ελλάδας;
«Προσωπικά είμαι μεγάλος λάτρης των γλυκών κρασιών αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η κατηγορία έχει μεγάλα προβλήματα μάρκετινγκ. Όλοι τα αγαπούν αλλά κανείς δεν τα αγοράζει. Τα αφρώδη κρασιά αποτελούν προϊόντα μάρκετινγκ και ο διεθνής ανταγωνισμός ισχυρών εμπορικών σημάτων είναι πολύ σκληρός (σαμπάνια, κ.λπ.). Από την άλλη, αυτό που αγαπώ στην Ελλάδα είναι η ποικιλία των τοπικών ποικιλιών σταφυλιού που έχετε την αποκλειστικότητα. Είναι ένας κόσμος άπειρων ανακαλύψεων. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος του ελληνικού αμπελώνα.»
Προδόρπιοι και επιδόρπιοι οίνοι. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένοι. Γιατί να τα συμπεριλάβουμε στο γεύμα ή το δείπνο μας;
«Η μεγάλη πρόκληση για τα γλυκά κρασιά θα είναι να βρουν νέους συνδυασμούς, ειδικά στο τραπέζι. Πρέπει να είσαι ευφάνταστος. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός είναι υπέροχος με ασιατική κουζίνα ή πικάντικα πιάτα, με πιάτα με βάση τα φιστίκια στην Ινδία ή με άλλα παρασκευάσματα με βάση τους ξηρούς καρπούς ή τα αποξηραμένα φρούτα. Προσωπικά μου αρέσει να πίνω γλυκά κρασιά ως απεριτίφ γιατί στο τέλος του γεύματος είναι πολύ βαριά»
Έρχονται σύντομα οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Τι συμβουλή θα δίνατε ώστε στα γεύματα και τα δείπνα μας να έχουμε τις καλύτερες επιλογές κρασιού.
«Οι διακοπές είναι μια εποχή για να μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε μπουκάλια που θέλετε να μοιραστείτε και να ανακαλύψετε. Μπουκάλια που έχουμε κρατήσει γιατί δεν θέλαμε να τα πιούμε μόνοι μας. Όχι απαραίτητα ακριβά μπουκάλια αλλά διαφορετικά μπουκάλια που πρέπει να εκπλήξουν τους φίλους σας. Τα Χριστούγεννα σερβίρω πάντα…τυφλά τα κρασιά. Σου επιτρέπει να δοκιμάσεις χωρίς προκαταλήψεις και μετά ζωογονεί τη συζήτηση. Είναι πιο ευχάριστο από το να μιλάς για πολιτική.»
Παράλληλες εκδηλώσεις και masterclasses θα πλαισιώνουν την «Αφρός & Νέκταρ».
Η εκδήλωση χωρίζεται χρονικά σε δύο περιόδους υποδοχής επισκεπτών 11:30 – 15:30 η πρώτη και 16:00 – 20:00 η δεύτερη. Η διαθεσιμότητα των εισιτηρίων αφορά σε 300 επισκέπτες εκάστη χρονική περίοδο.
Η είσοδος για κάθε μία περίοδο, ανάλογα με την επιλογή του επισκέπτη, κοστίζει €12 και εξασφαλίζεται με προαγορά στο viva.gr ή με αγορά απευθείας στην εκδήλωση προς 15€ εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. (συμπεριλαμβάνεται ο κατάλογος της έκθεσης και αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας).
Προπώληση εισιτηρίων https://www.viva.gr/tickets/happenings/afros-nectar-1/
Περισσότερες πληροφορίες www.afros-nectar.gr Αφρός & Νέκταρ, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 11:30 – 20:00, Αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών, Ωδείο Αθηνών, Βασιλέως Γεωργίου B’ 17-19, Αθήνα