Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το αξίωμα του προέδρου του Περού έπειτα από μόλις δεκαεπτά μήνες με ψηφοφορία του κοινοβουλίου, προτού συλληφθεί από τις αρχές, ενώ η αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους έπειτα από μια μέρα με πολλές εντυπωσιακές ανατροπές σε μια χώρα συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις.
Η τρίτη διαδικασία με στόχο την παύση του κ. Καστίγιο, που νωρίτερα χθες ανακοίνωνε τη «διάλυση» του κοινοβουλίου που ετοιμαζόταν να τον ανατρέψει, αποδείχθηκε επιτυχής.
Η σύλληψη του προέδρου
Ο 53χρονος πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιούλιο του 2021, έχει «συλληφθεί», δήλωσε στον Τύπο η εισαγγελέας Μαρίτα Μπαρέτο, ενώ το περουβιανό δικαστικό σύστημα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τον —πρώην, πλέον— αρχηγό του κράτους καθισμένο σε καρέκλα, έχοντας γύρω του εισαγγελικούς λειτουργούς και αστυνομικούς.
Η παύση του από το αξίωμα, για «ηθική ακαταλληλότητα», με ψηφοφορία που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, εγκρίθηκε από 101 από τα 130 μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων 80 που ανήκουν στη δεξιά αντιπολίτευση.
Πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία
Ο Πέδρο Καστίγιο έχει απαντήσει επανειλημμένα στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, όμως, νωρίτερα, προχώρησε σε ένα διάγγελμα που προκάλεσε αντιδράσεις και επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του, πάντως, ο πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε τη διάλυση του Κογκρέσου και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης». Ανακοίνωσε, ακόμη, τη σύγκληση ενός νέου Συντακτικού Κογκρέσου, το οποίο θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο Σύνταγμα εντός εννέα μηνών.
Ο Καστίγιο συμπλήρωσε τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, σε όλη την επικράτεια .
Ο ελιγμός που δεν πέτυχε
«Το δικαστικό σύστημα, η δικαστική εξουσία, η εισαγγελία, το εθνικό συμβούλιο δικαιοσύνης, το συνταγματικό δικαστήριο κηρύσσονται σε κατάσταση αναδιοργάνωσης», πρόσθεσε, ζητώντας από όσους κατέχουν παράνομα όπλα «να τα παραδώσουν στην εθνική αστυνομία εντός 72 ωρών».
Η εθνική αστυνομία «θα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών, για αυτό θα της δοθούν οι αναγκαίοι πόροι», συνέχισε, καλώντας την κοινωνία των πολιτών «να στηρίξει τις αποφάσεις αυτές που θα μας επιτρέψουν να θέσουμε τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης».
Τον κατηγορούν για πραξικόπημα
Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκανε λόγο για πραξικόπημα και ζήτησε από το Κογκρέσο να αναθέσει την εξουσία στην αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της ενώπιον του κοινοβουλίου, παραλαμβάνοντας και φορώντας την προεδρική κορδέλα για γίνει η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει την προεδρία του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε μίλησε επίσης για «απόπειρα πραξικοπήματος» από τον Πέδρο Καστίγιο, που δεν είχε «καμία απήχηση, ούτε στους δημοκρατικούς θεσμούς, ούτε στον δρόμο».
«Αναλαμβάνω (την εξουσία), δυνάμει του Συντάγματος του Περού, από αυτή τη στιγμή» και ως «τον Ιούλιο του 2026», όταν θα τερματιζόταν η θητεία του κ. Καστίγιο, πρόσθεσε η 60χρονη δικηγόρος που εξελέγη αντιπρόεδρος με την παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς Perú Libre («Ελεύθερο Περού»). Το κόμμα πήρε στο μεταξύ αποστάσεις από τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο.
Υποστηρικτές και αντίπαλοι
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, σε ήρεμη ατμόσφαιρα, μπροστά στο κοινοβούλιο.
«Σιχαθήκαμε αυτή τη διεφθαρμένη κυβέρνηση, που μας κλέβει από την πρώτη μέρα», είπε η Γιοάνα Σαλασάρ, εργάτρια, 51 ετών.
Άλλοι αντίθετα υπερασπίζονταν τον Πέδρο Καστίγιο και αξίωναν «σεβασμό στη λαϊκή ψήφο», όπως η Σίσι, δημοτική υπάλληλος, 51 ετών, που έκρινε ότι «αφότου ανέλαβε ο πρόεδρος, τον ταπείνωναν, δεν ανέχονταν πως ένας επαρχιώτης έγινε πρόεδρος». Ο εκπαιδευτικός, που δούλευε για 24 χρόνια στην επαρχία, ήταν αρχάριος στην πολιτική.
Οι εξελίξεις στο Περού προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, ιδίως στην αμερικανική ήπειρο.