Οι τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας δεν δείχνουν να περνάνε απαρατήρητες. Οι δηλώσεις Ερντογάν και το κατά πόσο θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή του να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας σαφές πρόβλημα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δεν συζητούνται μόνο στο ελληνικό «Πεντάγωνο», το ΥΠΕΞ και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά απασχολούν πλέον και άλλες χώρες, με το γεγονός να αποτυπώνεται και σε διεθνή ΜΜΕ.
Η Γαλλία έχει ήδη δείξει διάθεση να εμπλακεί για εκτόνωση της έντασης, καθώς και οι ΗΠΑ, ακόμα και αν το κάνουν πολύ πιο διακριτικά. Αφού γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις Ερντογάν σε αρκετές περιπτώσεις εκτοξεύονται προς την Αθήνα μεν, έχουν ως στόχο την Ουάσιγκτον δε. Στην Αθήνα είναι σαφές ότι η ανησυχία δεν αφορά ένα προσχεδιασμένο «θερμό επεισόδιο», που θα κάνει πράξη τις δηλώσεις Ερντογάν με μια οργανωμένη επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας.
Το αντίθετο, θεωρούν ότι με τις παρεμβάσεις των συμμάχων της Αθήνας, αλλά και την ξεκάθαρη θέση της Δύσης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει – τουλάχιστον ανοιχτή – σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Και όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, το μήνυμα έχει πάει στην Αγκυρα, από διάφορες πηγές και είναι σαφές: εντός του ΝΑΤΟ και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραμένει σε εξέλιξη, δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στον αναθεωρητισμό.
Σε επιφυλακή για «ατύχημα»
Οπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, που συνδέονται και με το «Πεντάγωνο», για την ελληνική πλευρά η επιφυλακή παραμένει, αλλά όχι για ένα «θερμό επεισόδιο». Η προσοχή είναι στραμμένη στην προσπάθεια πρόκλησης ή αξιοποίησης ενός ατυχήματος. Ενός ατυχήματος που σύμφωνα με τα σενάρια θα μπορούσε να αφορά ψαράδες, Μεταναστευτικό, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να αναζητηθεί η αφορμή με εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και όχι μόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο η ανάγκη για ευλαβική διατήρηση της ψυχραιμίας και της αποφυγής ενός λάθους που θα μπορούσε να δώσει την παραμικρή αφορμή για έκρηξη χαρακτηρίζεται από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και του ΥΠΕΞ ως επιτακτική. Σημειώνουν δε ότι δεν είναι απαραίτητο η Αγκυρα να αντιδράσει στην πρώτη ευκαιρία. Αντίθετα, όπως σημειώνουν, η Τουρκία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δημιουργήσει διάφορες ευκαιρίες για πρόκληση ατυχήματος και να επιδιώξει να εργαλειοποίησει την κατάσταση όταν το έχει περισσότερο ανάγκη. Ή όταν θεωρήσει ότι το έχει περισσότερο ανάγκη.
Στο ενδεχόμενο η εποχή Ερντογάν να έχει τελειώσει αναφέρθηκε με δημοσίευμά του και ο «Economist», σημειώνοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος ίσως προσπαθήσει να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του μέσω εντεινόμενης αντιπαράθεσης, είτε στη Συρία είτε στην Ελλάδα. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι με τις ελληνικές εκλογές να πλησιάζουν ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός.
Πληροφορίες από το «Πεντάγωνο» σημειώνουν ότι το σενάριο κλιμάκωσης μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών που εξετάζονται πολύ σοβαρά, καθώς και το ενδεχόμενο να σχεδιαστούν εκείνες τις ημέρες κοινές συμμαχικές ασκήσεις, που θα έχουν στόχο να στείλουν μήνυμα αποτροπής.
Απειλές από Τσαβούσογλου
Η Τουρκία πάντως επιμένει στη ρητορική των προκλήσεων, με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες και εάν συνεχίσει θα πρέπει να συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών αυτών.
«Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται… Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο θερίζει την καταιγίδα. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ…» ανέφερε ο Τσαβούσογλου, με τον Ερντογάν από την πλευρά του να μιλάει χθες για «τεχνητές κρίσεις στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο», διαμηνύοντας: «Ξεχάστε το γονάτισμα, αντιθέτως η Τουρκία έχει μπει σε μια νέα εποχή ανόρθωσης. Και αυτή η ανόρθωση θα συνεχιστεί».