Σε πανηγυρικούς τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίασε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό τα άρθρα που έθεταν περιοριστικούς όρους στην πώληση F16 στη γειτονική χώρα.
Παραβλέποντας το μήνυμα του Κογκρέσου προς την Άγκυρα να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ο Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του που μετέδωσε η Γενί Σαφάκ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την αγορά από την Τουρκία αμερικανικών F-16.
«Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για τα F 16, συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο», είπε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Τονίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα F-16. Είπαν ότι αυτό είναι επίσης επωφελές για το ΝΑΤΟ. Χαιρετίζουμε τις εξελίξεις και την απόφαση για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ». Κατέστησε παράλληλα, σαφή την ανυπομονησία της γείτονος, λέγοντας: «Πρέπει να τελειώσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατό και ο νόμος πρέπει να εγκριθεί».
Στους ίδιους τόνους κινείται και ο τουρκικός Τύπος.Σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου NDAA, αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παρουσιάσει οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και ο Κρις Πάππας ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με το ελληνοκυπριακό λόμπι.
Η επιτροπή του συνεδρίου, η οποία περιλαμβάνει γερουσιαστές και εκπροσώπους και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οριστικοποίησε το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 857 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F-16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.
Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.
Η Τουρκία απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη από τα αποθέματα των ΗΠΑ.
Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω στην πώληση F-16 στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται πως, τις προηγούμενες ημέρες, ο Μενέντεζ εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» δήλωσε στην ΕΡΤ και χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία.
«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία».