Το ραντεβού κλείστηκε για αύριο, την Πέμπτη. Οι δύο «μονομάχοι» Μητσοτάκης και Τσίπρας εμφανίζονται πανέτοιμοι για την μετωπική σύγκρουση στην Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης των predators και αλλαγές στην λειτουργία της ΕΥΠ, την άρση απορρήτου κλπ. Για τους γνωρίζοντες δεν ήταν καθόλου τυχαίο το timing που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί, 48 ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικου τύπου για τις υποκλοπές (παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων).. Δημοσιεύματα όμως που η κυβέρνηση τα χαρακτήρισε «αισώπειους μύθους σε συνέχειες» και «συνονθύλευμα ατεκμηρίωτων ισχυρισμών».
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως περίμενε εδώ και καιρό αυτό το ραντεβού στη Βουλή. Άλλωστε τόσες ερωτήσεις είχε καταθέσει προς τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές. Σκοπεύει, μου λένε από το επιτελείο του να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό για τον Γιάννη Λαβράνο, εάν τον γνωρίζει και τις σχέσεις του με κυβερνητικά στελέχη. Θα παρουσιάσει, επίσης στοιχεία, για τις υποκλοπές μερικά από τα οποία είχε αποκαλύψει και «Το Βήμα». Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τη ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού και με τη συζήτηση στη Βουλή που θα ακολουθήσει το θέμα των υποκλοπών εξαντλείται. Θα σημειώσει ότι με το νομοσχέδιο θωρακίζεται η ΕΥΠ και ότι όλη η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης.
***
Άπαντες οι γαλάζιοι στο Ίδρυμα Σαμαρά
Όσοι θα περάσετε σήμερα νωρίς το βράδυ από το «Παλλάς» σίγουρα θα δείτε πλήθος νεοδημοκρατών να προσέρχονται στην εκδήλωση του Ιδρύματος Σαμαρά. Οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της ΝΔ το λένε ξεκάθαρα, πως στην εκδήλωση θα έρθουν άπαντες, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή και σχεδόν όλων των μελών της κυβέρνησης. Ακόμα δεν αποκλείονται να κάνουν την εμφάνισή τους και στελέχη του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ που μετείχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, όπως οι κκ. Λοβέρδος, Μανιάτης ή ακόμα και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
***
Ο guest star των εγκαινίων
Ο guest star στα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» θα είναι καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και κάτοχος της έδρας «Γιώργος Σεφέρης» του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροϊλός. Ορισμένοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν ότι η παρουσία του θα υπογραμμίσει τα σχέδια του Σαμαρά, που θέλει το επώνυμο ίδρυμά του να ασχοληθεί και με πολιτιστικά και εκπαιδευτικά πρότζεκτ υψηλού επιπέδου. Τον πρώην πρωθυπουργό και τον καθηγητή τούς ενώνει, βέβαια, και κάτι ακόμη. Έχουν κι οι δυο τους καταγωγή από τη Στεμνίτσα της Αρκαδίας, ο μεν Ροϊλός από την πλευρά του πατέρα του, ο μεν Σαμαράς από τον παππού του που γεννήθηκε εκεί πριν «μεταναστεύσει» στην Πύλο.
Και κάτι ακόμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Το τι θα πει δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό, αλλά όπως μου λένε οι συνεργάτες του, θα αναφερθεί σε όλα τα θέματα εσωτερικής πολιτικής (υποκλοπές, ακρίβεια, εκλογές) αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
***
Δεν μπορούσε να πετάξει το ελικόπτερο
Γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου;
Η κυβερνητική ανακοίνωση ανάφερε πως λόγω καιρικών συνθηκών δεν ήταν δυνατή η πτήση ελικοπτέρου του πρωθυπουργού. Είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκι) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη). Ωστόσο, όπως λένε η προγραμματισμένη επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα. Το ακριβώς όμως είχε συμβεί;
***
Πρόοδος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ
Κάτι στράβωσε, αλλά τι; Μήπως επειδή οι Αλβανοί τα «γύρισαν« με το θέμα της ΑΟΖ, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται με τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι βρισκόμαστε κοντά για να υπογράψουμε το συνυποσχετικό. Ή μήπως επειδή ο Ράμα δεν μπορούσε να κατέβει στη Χειμάρα, γιατί όπως ελέχθη, δεν εντάσσεται στην αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη; Αλλά ούτε αυτό ισχύει, Τότε ποιος ξέρει; Είναι και αυτός ο Εντι Ράμα, που μια είναι έτσι και μια αλλιώς στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Να σκεφτείτε ότι λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο ευρώ. Άφησε, δηλαδή, σοβαρές αιχμές κατά της Αθήνας, σε μια δήλωση που μάλλον δεν είναι τυχαία, και η οποία αποτελεί διπλωματικό «φάουλ» λίγο πριν το τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όσον αφορά το θέμα της ΑΟΖ, το ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στα Τίρανα: «Το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης»
***
Όταν οι βουλευτές ανάβουν ένα κεράκι…Συμβαίνει κάτι το εντυπωσιακό με τους βουλευτές της ΝΔ και με κανένα δυο του ΣΥΡΙΖΑ τούτο τον καιρό. Δεν χάνουν λειτουργία, ούτε εσπερινό. Στις βαφτίσεις και στους γάμους φτάνουν πρώτοι, το ίδιο και στις κηδείες. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, βλέπετε, έκανε πολλούς βουλευτές θρησκευόμενους. Στέκονται στους ναούς με ευλάβεια, καμιά φορά ο ένας υποψήφιος δίπλα στον άλλον. Ανταλλάσσουν μεταξύ τους τυπικό χαιρετισμό, αφού προηγουμένως τρέχουν να ανάψουν το κερί τους. Μένουν έως το τέλος της λειτουργίας, συνήθως έχουν συνομιλίες με τους ιερωμένους που λειτουργούν (εάν είναι δεσπότες που λειτουργούν βλέπεις τους υποψήφιους γύρω από αυτούς). Μερικοί παίρνουν και αντίδωρο και κυρίως συνομιλούν με το εκκλησίασμα. Πού ξέρεις, μπορεί να είναι ψηφοφόροι τους
***
Θυμήθηκαν πάλι το «θα ‘ρθουμε ξαφνικά νύχτα»
Η άσκηση «Κολοσσός» που διεξήχθη στην Ρόδο, φαίνεται πως εκνεύρισε τους Τούρκους. Έτσι με αφορμή τις ασκήσεις στα νησιά ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ουσιαστικά την απειλή του Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» λέγοντας: «Αν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα πίσω, αν δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», απειλώντας ξεκάθαρα με εισβολή στα νησιά.
Παρά τις επιθετικές δηλώσεις, παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και μάλιστα από οπλισμένα μαχητικά και παρά τις υπερπτήσεις με UAV πάνω από νησιά και βραχονησίδες οι Τούρκοι δια του Ακάρ θέλουν διάλογο και όχι μόνον. Για την ακρίβεια ο κρυφός πόθος του Ακάρ είναι να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να αποδεχθεί την πρόσκλησή του και να επισκεφθεί ο Έλληνας υπουργός Άμυνας την Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη. Αλλά, όπως λένε στην Αθήνα «ποιος ο λόγος να πάμε στην Κωνσταντινούπολη για να πιούμε καφέ με τους Τούρκους στον Βόσπορο τη στιγμή που δεχόμαστε απειλές». Και μάλλον έκλεισαν εκεί τη συζήτηση.
***
Ο Senior και Junior Υποδιοικητής
Διάβασα μια πρόσφατη ομιλία του φίλου μου Υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθηγητή Θόδωρου Πελαγίδη στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και μου έκανε εντύπωση ότι την υπογράφει ως Senior Υποδιοικητής. Ρώτησα λοιπόν έναν φίλο μου ειδήμονα περί των θεσμικών (και της κεντρικής μας τράπεζας) για το αν όντως υπάρχει τίτλος Senior και Junior Υποδιοικητής. Ο φίλος μου χαμογέλασε συγκαταβατικά και αφού μου υπενθύμισε τη διάσημη ρήση του Μακιαβέλλι ότι «δεν είναι ο τίτλος που τιμάει τον άνθρωπο αλλά ο άνθρωπος που τιμά τον τίτλο», μου είπε ότι η μόνη σχετική αναφορά που υπάρχει στο Καταστατικό της είναι για τον αρχαιότερο Υποδιοικητή, ο οποίος αντικαθιστά τον Διοικητή σε περίπτωση κωλύματος! Κατά τα λοιπά έχουν και οι δύο τον ίδιο τίτλο.