Ταυτόχρονα θα δώσει το «πράσινο φως» για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 748 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν την εκταμίευση μιας δόσης προς την Ελλάδα που παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2019, γιατί λόγω των εκλογών τότε δεν είχε γίνει αξιολόγηση της οικονομίας. Στην έκθεση της Κομισιόν, που θα εγκρίνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπιστώνεται ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
Eurogroup: Νέο σχέδιο για την ενεργειακή κρίση
Αξιολόγηση χωρίς πρόσθετη εποπτεία
Χρήστος Σταϊκούρας και ο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα αξιολογείται πλέον με την ίδια διαδικασία που αξιολογούνται όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή χωρίς καμία πρόσθετη εποπτεία, δεδομένου ότι από τον περασμένο Αύγουστο τελείωσε η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Άλλωστε, αξιολογώντας τις πέντε χώρες που έχουν λάβει δάνεια και εφαρμόσει προγράμματα διάσωσης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ισπανία) η φετινή έκθεση επιτήρησης της Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και τα πέντε κράτη μέλη διατηρούν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους.
Το Eurogroup, στο πλαίσιο του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, θα εξετάσει σήμερα και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για το 2023 με βάση εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δίνει το «πράσινο φως» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας θεωρώντας ότι είναι συμβατό με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της σύστασης του Συμβουλίου της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες