Σε μια σκληρή διαπραγμάτευση φαίνεται πως εξελίσσονται οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής και βρετανικής πλευράς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ότι εδώ και ένα χρόνο διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσαν αίσθηση.
Το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», που ήρθε λίγες ημέρες μετά τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για μια win-win λύση, με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Μπεν Μπράντσο να επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις.
Στην επιβεβαίωση των διμερών επαφών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα έπειτα από πολυετείς συζητήσεις προχώρησε μιλώντας σε βρετανικό μέσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» επιβεβαίωσε στον βρετανικό Guardian ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Οι συνομιλίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και… ναι, έχω συναντήσει τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν» τόνισε.
Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ
Μάλιστα, στο αποκλειστικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» αναφέρθηκαν και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το «The Art Newspaper» υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, με τα Γλυπτά να μπορούν να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης ακόμα και στις αρχές του 2023.
Όπως αναφέρει, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το μοναδικό που υπήρχε στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν στο Λονδίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.
Σύμφωνα με το «Politico» που αναπαρήγαγε την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ», η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και απομένουν οι τελικές επαφές για το 10% που παραμένει άλυτο.
Στο ρεπορτάζ του ο Guardian υπογραμμίζει πως το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» επιβεβαιώνει και ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας πως ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα είναι πιο πιθανός από ποτέ άλλοτε.
Τέλος, στα Γλυπτά που αποτελούν κεντρικό κομμάτι της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου από το 1816 αναφέρθηκε και το Bloomberg, τονίζοντας την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την αλλαγή της βρετανικής στάσης σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Διαψεύδουν οι Βρετανοί
Μερικές ημέρες μετά το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στη διάψευσή του, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του.
Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν, σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Όμως δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει».
Με βάση έναν νόμο του 1963 το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».
Σε μια ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
«Ωστόσο ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.