Τη μετεγκατάσταση αποφάσισαν με 466 ψήφους, έναντι 164 της εναλλακτικής πρότασης της κυβέρνησης, οι κάτοικοι της Ακρινής, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα, Κυριακή, στην Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης.
Ψήφισαν 640 άτομα, ενώ βρέθηκαν 7 άκυρα και 3 λευκά.
Σε δυο εκλογικά τμήματα στο Πολύκεντρο της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής του Δήμου Κοζάνης και σε δύο κάλπες που έχουν στηθεί στον ίδιο χώρο κλήθηκαν οι 1.394 κάτοικοι να αποφασίσουν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου για το μέλλον του χωριού τους.
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι κλήθηκαν με την ψήφο τους να αποφασίσουν εάν θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τη μετεγκατάσταση του χωριού τους ή θα δεχτούν το ενναλακτικό σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ υπήρχε και η επιλογή του λευκού.
Γιατί ζήτησαν μετεγκατάσταση
Για όσους απόρησαν με την είδηση, γιατί οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού, ζητούσαν- εδώ και χρόνια, μάλιστα – την μετεγκετάσταση της Ακρινής, η απάντηση είναι απλή και έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία.
Και αυτό γιατί το λιγνιτωρυχείο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια της Ακρινής, ενώ οι πηγές που υδροδοτούν τον οικισμό, όπως και άλλους τρεις γειτονικούς (Άγιο ∆ηµήτριο, Ρυάκιο, Κοιλάδα), έχουν µολυνθεί µε εξασθενές χρώµιο!
Τι αντιπρότεινε η κυβέρνηση
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στις 11 Ιουλίου 2022, παρέδωσε στον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, τη βελτιωμένη και τελική πρόταση της κυβέρνησης, στην οποία κλήθηκαν να πουν «ναι» ή «όχι» οι κάτοικοι της Ακρινής.
Η πρόταση αυτή, αντί της μετεγκατάστασης της Ακρινής – που έπρεπε να υλοποιηθεί από το 2011 εως το 2021 – περιλάμβανε ένα επενδυτικό σχέδιο, με στόχο η Ακρινή να γίνει ένα πράσινο και αυτόνομο ενεργειακά χωριό.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται μια ενεργειακή κοινότητα με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 28 mw, ώστε να προσφέρει εισόδημα στους κατοίκους, την καθολική ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με την ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, τη δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας και την επανακατάρτιση των εργαζομένων.