Την ώρα που η οικονομική αστυνομία ερευνά σχολαστικά τα οικονομικά του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και άλλων εννέα στενών συνεργατών τους στην «Κιβωτό του Κόσμου», οι εισαγγελικές αρχές ζητούν να διερευνηθεί η τέλεση τεσσάρων κακουργηματικών πράξεων.
Ο ίδιος που, κατά δικές του δηλώσεις, ξεκίνησε το 1998 φτωχός, έφτασε τα τελευταία 8 χρόνια να μην χρειάζεται να κάνει ούτε μία ανάληψη από τον λογαριασμό μισθοδοσίας του, ενώ η πρεσβυτέρα βρέθηκε με τραπεζικές θυρίδες, χρυσές λίρες, καταθέσεις και κοσμήματα, πολλά από τα οποία – όπως διαπιστώθηκε – προέρχονταν από δωρεές πολιτών στην οργάνωση με στόχο να συνδράμουν τα παιδιά.
Σφίγγει ο κλοιός για τον ιερέα
Την Πέμπτη, η Εισαγγελία με ειδική διάταξη απαγόρευσε στον πατέρα Αντώνιο την παραμονή και παρουσία του σε όλες τις δομές της οργάνωσης για τουλάχιστον τρεις μήνες, με στόχο την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό».
Η προθεσμία εκπνέει απόψε το βράδυ (2/12), ενώ το εισαγγελικό «μπλόκο» ισχύει και για τους τρεις εργαζόμενους, στενούς συνεργάτες του ιερέα, που απολύθηκαν με απόφαση του νέου διοικητικού συμβουλίου.
Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση: Θα καταθέσει ξανά 0 15χρονος
Εκτός από τους ελέγχους της οικονομικής αστυνομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη και η μεγάλη έρευνα για τις καταγγελίες περί σεξουαλικών κακοποιήσεων, απειλών και εξαντλητικών ποινών-τιμωριών, που φυσικά μόνο με το πνεύμα της Εκκλησίας δεν συνάδουν.
Ο 19χρονος που, πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε κάνει την αρχική καταγγελία, έδωσε και δεύτερη κατάθεση. Σε αυτές, έκανε αναφορά σε έναν 15χρονο τρόφιμο της δομής του Βόλου, που όπως υποστηρίζει πέρασε τα ίδια με εκείνον.
Στην πρώτη του κατάθεση ο 15χρονος ήταν φοβισμένος και γι’ αυτό αναμένεται να καταθέσει ξανά. Πρώην εργαζόμενη σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», πάντως, που μίλησε στο Live News, επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της καταγγελίας.
Απίστευτες μέθοδοι για να «αποσπάσουν» ακίνητα
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει και μία σειρά από καταγγελίες για δωρεές ακινήτων στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Αρχές του 2021, η μητέρα της, την αποκλήρωσε και έγραψε δύο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μία μηχανή στην ΜΙΚΟ. Όπως καταγγέλλει 28χρονη από την Θεσσαλονίκη στο Live News, η κιβωτός απέσπασε την υπογραφή της μητέρας της, την ώρα που είχε διαγνωσθεί με σοβαρή ψυχική ασθένεια.
Θα ζητήσουν και από την πρεσβυτέρα να απομακρυνθεί;
Εν τω μεταξύ, η έρευνα προχωρά και, όπως φαίνεται, η πρεσβυτέρα και ο πατέρας Αντώνιος, που είχε φτάσει στο σημείο να αισθάνεται παντοδύναμος μέσα στην οργάνωση, αισθάνονται καθημερινά όλο και μεγαλύτερη πίεση.
Ύστερα από την χθεσινή εισαγγελική εντολή, που απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», το νέο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, πρόκειται να ζητήσει το ίδιο και από την πρεσβυτέρα.
Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδρίασαν τα νέα μέλη του ΔΣ της οργάνωσης και, μεταξύ άλλων, πρόκειται να συντάξουν και μία επιστολή που να ζητά από την σύζυγο του πατέρα Αντωνίου να εγκαταλείψει τη δομή του Κολωνού, όπου και βρίσκεται το σπίτι της.
Παράλληλα, στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται και οι λογαριασμοί της πρεσβυτέρας, ενώ διερευνάται και η τέλεση κακουργηματικών πράξεων από μέρους της, μαζί με τον πατέρα Αντώνιο, τη μητέρα του και τους δίδυμους γιους που έχουν υιοθετήσει.
Η μισθοδοσία του πατέρα Αντωνίου και τα νέα ερωτήματα
Ο πατέρας Αντώνιος έγινε ιερέας το 1998. Χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τοποθετήθηκε στον Άγιο Γεώργιο του Κολωνού για να ξεκινήσει την πορεία του.
Εκείνα τα πρώτα χρόνια, όπως είχε πει, έβαζε από την τσέπη του για να στηρίξει την οργάνωση, αλλά τα τελευταία 8 χρόνια, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν είχε κάνει την παραμικρή ανάληψη από τον λογαριασμό της μισθοδοσίας του, αλλά μέσα σε αυτόν, είχαν συγκεντρωθεί 120.000 ευρώ.
Ο άλλοτε φτωχός, κατά δήλωσή του ιερέας, είχε φτάσει στο σημείο να καλύπτει τα οικογενειακά και προσωπικά του έξοδα χωρίς να χρειάζεται τα χρήματα του μισθού του.
Για ποιο λόγο όμως πληρωνόταν ο πατέρας Αντώνιος τα τελευταία χρόνια; Σε ποια ενορία ανήκε και σε ποια εκκλησία λειτουργούσε, για να δικαιολογεί τον μισθό του;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Live News, το 1998, ο τότε 26χρονος ιερέας που είχε τοποθετηθεί στον Άγιο Γεώργιο του Κολωνού, ίδρυσε την «Κιβωτό του κόσμου». Είναι ένας άσημος ιερέας και κανείς τότε δεν μπαίνει στη διαδικασία να παρατηρήσει τις κινήσεις του. Η απουσία από την εκκλησία και την ενορία, όπου είχε τοποθετηθεί, δεν είχε προβληματίσει όπως φαίνεται κανέναν στην Αρχιεπισκοπή.
Στο εκκλησάκι της δομής
Το 2007, 9 χρόνια μετά το ξεκίνημα, ο πατέρας Αντώνιος τοποθετείται ως ιερέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο παρεκκλήσι της δομής του Κολωνού, που βρίσκεται στον 6ο όροφο. Θυρανοίξια δεν έγιναν ποτέ, αλλά όπως διευκρίνιζαν πηγές της Αρχιεπισκοπής στο Live News, αυτό δεν ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσει ο ίδιος.
Ο μισθός του πατέρα Αντωνίου «τρέχει» και στο εκκλησάκι του 6ου ορόφου της δομής, αυτές οι εικόνες με τον ίδιο ως άλλο Νώε σε τοιχογραφία, μένουν καλά κρυμμένες πίσω από τις κλειστές πόρτες της οργάνωσης.
Κανείς από την Αρχιεπισκοπή, όπως αποκαλύπτεται, δεν πήγε για έλεγχο. Πρόσβαση είχε ο ίδιος, η πρεσβυτέρα, οι στενοί συνεργάτες τους και κάποιες φορές ορισμένα από τα παιδιά.
Το εκκλησάκι της δομής γίνεται φόντο για συνεντεύξεις της πρεσβυτέρας, αλλά και για δικές του δηλώσεις, όπως αυτές στο Mega και τη Νίκη Λυμπεράκη.
Πηγές της Αρχιεπισκοπής ανέφεραν ότι δεν είχαν γνώση των όσων συνέβαιναν στο παρεκκλήσι. Τονίζεται πως στο ξεκίνημα δεν είχε γίνει καμία καταγγελία για τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και, στη συνέχεια, η επιτυχία της οργάνωσης, σε συνδυασμό με την προβολή της, δεν οδήγησε κανέναν σε δεύτερες σκέψεις…
Όπως φάνηκε, οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών και οι αποκαλύψεις για τα οικονομικά του ιερέα και της συζύγου του, ήταν μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη και για την Αρχιεπισκοπή.
Επί 24 χρόνια, ο 50χρονος σήμερα ιερέας πληρωνόταν κανονικά και έκανε, όπως δείχνουν οι εικόνες στο βίντεο, τα δικά του: Με παιδιά να στοιχίζονται για να τον αποθεώσουν, τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού να παίρνει θέση για να τον τιμήσει, τον κόσμο να σπεύδει για δωρεές και τον ίδιο να αισθάνεται κάτι ανάμεσα σε Νώε και επίγειος Θεός.
Ποιος και γιατί του έδινε 12.000 ευρώ
Την ίδια ώρα, μια νέα αποκάλυψη έκανε στο Live News ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Σύμφωνα με στοιχεία, πρώην συνεργάτης του πατέρα Αντωνίου λάμβανε από την «Κιβωτό του Κόσμου» 12.000 ευρώ ετησίως, ενώ του παραχωρήθηκαν και δύο ακίνητα, τα οποία είχε μεταβιβάσει αρχικά σε συγγενικά του πρόσωπα.
Το παράδοξο είναι πως ο εν λόγω άντρας φέρεται μετά από καιρό να επιστρέφει τα χρήματα αυτά στην οργάνωση, πιθανότατα ως αποπληρωμή για τα παραχωρούμενα σπίτια.
Το μυστηριώδες ακίνητο στην Ήπειρο
Την ίδια ώρα, στην κατοχή του πατέρα Αντωνίου φέρεται να είναι και ένα ακίνητο στην Ήπειρο, κοντά στις δύο δομές της Κόνιτσας και της Πωγωνιανής.
Το εν λόγω ημιτελές ακίνητο πουλήθηκε από κάτοικο της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τη συναλλαγή του με τον πατέρα Αντώνιο.
Ανεξάντλητα τα έσοδα της οργάνωσης
Από τηλεοπτικούς μαραθωνίους, κηδείες και μνημόσυνα, χριστουγεννιάτικα μπαζάρ και πασχαλινές λαμπάδες, μέχρι από συσκευασμένα τυριά στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, είχε έσοδα η «Κιβωτός του Κόσμου».
Μια ΜΚΟ που, μπροστά στις κάμερες, ζητούσε εναγωνίως τρόφιμα, ρούχα και αγαθά πρώτης ανάγκης.
«Πήγα στο σούπερ μάρκετ και είδα τριμμένο τυρί που γράφει ‘Κιβωτός του Κόσμου’» δηλώνει πελάτης σούπερ μάρκετ.
«Χρειαζόμαστε τα πάντα: από ρούχα, τρόφιμα. Ό,τι μπορεί ο καθένας», δήλωνε ο πατέρας Αντώνιος.
Αλλά υπογείως, είχε ρευστότητα 15 εκατομμύριων και 350.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο για μια… έκτακτη ανάγκη!
«Εμείς δεν έχουμε πάρει κρατικές επιδοτήσεις. Ζούμε και πορευόμαστε από την αγάπη του κόσμου», έλεγε και η πρεσβυτέρα.
«Κιβωτός» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Βρίσκονταν στα ράφια των σούπερ μάρκετ εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο, μετά τη θύελλα των καταγγελιών, οι καταναλωτές, ανοίγοντας το ψυγείο, δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Η γκάμα μεγάλη: από τυρί τσένταρ, μοτσαρέλα, γκούντα, μυζήθρα και κεφαλοτύρι, μέχρι και συσκευασία με πάριζα και ένταμ για τους λάτρεις των τοστ.
«Κόστιζε 2,50 ευρώ και μάλιστα έλεγε ‘αγοράστε αυτό, για να βοηθήσετε τα παιδάκια’. Απλά πήγε το μάτι μου εκεί και μου έκανε εντύπωση», αναφέρει καταναλωτής.
Η αλήθεια είναι πως τα τυριά αυτά δεν είναι παραγωγή της ίδιας της «Κιβωτού», αλλά μιας άλλης γνωστής ελληνικής εταιρείας που αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα την οργάνωση, δίνοντάς της μέρος των εσόδων της.
«Είμαστε συγκλονισμένοι με τα όσα εκτυλίσσονται. Τον πατέρα Αντώνιο, δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά και ό,τι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε έμπρακτα τα παιδιά της δομής, δίνοντας μέρος των εσόδων μας. Έτσι κι αλλιώς, η Κιβωτός είναι τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούνται και όχι η εκάστοτε διεύθυνση», λέει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία γαλακτοκομικών.
Τα δικά τους, πανάκριβα προϊόντα
Η «Κιβωτός» όμως δεν αρκέστηκε στα έσοδα αυτά από τη δωρεά του ιδιώτη και αποφάσισε να παράξει και δικό της τυρί, το οποίο μάλιστα φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά στο τυροκομείο της Πωγωνιανής έναντι 5 και 10 ευρώ.
«Το Σαββατοκύριακο που έχουμε τυροκομήσεις, τον χειμώνα τους λένε στις δύο τυροκομήσεις που θα πηγαίνετε Σάββατο και Κυριακή, παίρνετε 5 ευρώ», αποκαλύπτει τρόφιμος της «Κιβωτού».
Σε τι τιμή έφτανε στα χέρια του καταναλωτή;
«Στην είσοδο (του Κολωνού) με το που μπαίνουνε δεξιά, είχε ένα ψυγείο με τυριά που έφτιαχναν τα παιδάκια. Ένα κομμάτι τυρί των 100 γραμμαρίων, το πουλάγανε 15 ευρώ».
Τα παιδιά έφτιαχναν μεταξύ άλλων γλυκά του κουταλιού, κεριά, μέλι και βαλσαμέλαιο. Μάζευαν χαμομήλι και διοργάνωναν μπαζάρ για να τα πουλήσουν.
«Το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι τα παιδάκια αυτά, σε οποιοδήποτε παζάρι, μπορούσαν να φτιάχνουν διάφορα και να τα πουλάνε. Αλλά τα χρήματα, δεν τα κρατάγανε τα παιδιά. Δεν τα έπαιρναν τα παιδιά. Ό,τι λεφτά μαζεύανε δεν έπαιρναν ποτέ τα παιδιά, αυτό σας το λέω, είναι σίγουρο δηλαδή» αποκαλύπτει εθελόντρια της «Κιβωτού».
«Κιβωτός» και στο…μπάσκετ
Παράλληλα, το περιβόητο πλέον… κουτί της δομής έκτος από κηδείες έβγαινε και στους αγώνες μπάσκετ, το οποίο έφευγε γεμάτο με δωρέες.
«Σε φιλανθρωπικούς αγώνες που γίνονταν με μεγάλες ομάδες, υπήρχαν παιδιά που τους έβαζαν να βγαίνουν με το κουτί, όπως έκαναν και στις κηδείες», δηλώνει πρώην τρόφιμος.
Ενεργό ρόλο στην ομάδα μπάσκετ της δομής είχε τόσο ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος, όσο και ο 35χρονος Ιρακινός πρώην διευθυντής της δομής, που απολύθηκε πριν δύο μέρες από το νέο ΔΣ της οργάνωσης.