Την navtex για την περιοχή την οποία δεσμεύει για έρευνες το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» δημοσίευσε την Πέμπτη η Τουρκία επιλέγοντας να αποφύγει την κλιμάκωση και να μείνει σε «ασφαλή νερά» για μία ακόμα φορά. Βόρεια της Κύπρου μεν, σε καθαρά τουρκικά νερά δε. Με την απειλή του γεωτρύπανου να μένει για μία ακόμα φορά σε αναμονή. Παρά τις προβλέψεις για μία νέα κρίση σε ελληνικά ή κυπριακά νερά.
Με ελληνικές στρατιωτικές πηγές να επιμένουν από την ημέρα των δηλώσεων περί προετοιμασίας του τουρκικού γεωτρύπανου να βγει στην «Ανατολική Μεσόγειο», πως δεν θα επιχειρήσει κάποια κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί «πρόκληση».
Προς το παρόν.
Σε τουρκικά νερά το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν
Καθώς είναι σαφές πως για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως τα ελληνοτουρκικά και ως εκ τούτου και η υπόθεση «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μέρος ενός ευρύτερου διπλωματικού παιχνιδιού και διεκδικήσεων, στο οποίο ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική. Και σε αυτή τη φάση η επανάληψη του 2020 και της κρίσης του Ορούτς Ρέις, με το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν δεν είναι στις άμεσες επιλογές της Άγκυρας.
Για την ώρα.
Ως εκ τούτου για το επόμενο διάστημα και όσο διαρκεί η navtex το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν θα πραγματοποιήσει έρευνες στον κόλπο της Μερσίνας. Αποφεύγοντας ακόμα και τα κατεχόμενα της Κύπρου.
Με ανοιχτό το μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ δε η δημιουργία μίας νέας πηγής έντασης με την Ελλάδα δεν θα ήταν μία κίνηση σοφή για την Άγκυρα. Και κυρίως δεν θα εξυπηρετούσε το διπλωματικό παζάρι το οποίο διεξάγει αριστοτεχνικά ο Ερντογάν.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Ο τούρκος πρόεδρος, εντούτοις δεν δείχνει να θέλει να εγκαταλείψει το θέμα «Ελλάδα» και «Κύπρος» που έχουν σταθερή παρουσία σε κάθε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Με τις προκλήσεις να επαναλαμβάνονται και να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σοβαρές, παραμένοντας ωστόσο στο γνωστό πλαίσιο.
Στην ανακοίνωση η οποία ξεκινά από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα έστειλε «μήνυμα στην Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που αφορούν τη στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου».
Επέμεινε και στο Κυπριακό δηλώνοντας την ικανοποίηση του συμβουλίου για την «ένταξη της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής». Ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει ότι «έχει ξεκαθαριστεί πως οι προσπάθειες αποτροπής λύσεων που βασίζονται στην αλήθεια και την ισότητα στο Κυπριακό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και ότι η υποστήριξη που δίνεται στη δίκαιη υπόθεση των ‘Τουρκοκυπρίων’, που είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα». Προσθέτοντας ότι αναμένονται «παρόμοια βήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες».
Ψυχραιμία και διεθνές δίκαιο
Το δικό του μήνυμα έστειλε από την Πολωνία όπου βρέθηκε για την υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Τόνισε ακόμα πως όλοι πρέπει να «είμαστε προσεκτικοί» απέναντι στον αναθεωρητισμό που επιδιώκει να βάλει την ειρήνη σε μία κινούμενη άμμο.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιμένουν ότι υπάρχει ανάγκη για ψυχραιμία, φειδώ δηλώσεων, απαντήσεων όπου είναι απαραίτητο και ξεκαθαρίζουν πως η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα της Άγκυρας.
Και στο Πεντάγωνο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ισορροπίες πρέπει να τηρούνται και να μην γίνει το λάθος που θα δώσει στην Τουρκία την αφορμή να παγιδεύσει την Ελλάδα. Σημειώνοντας με νόημα ότι η ψυχραιμία δεν είναι υποχώρηση…