Τέλος στο όργιο ασυδοσίας με την αυθαίρετη δόμηση στον αιγιαλό ζητά ο τεχνικός κόσμος. Σε επιστολή που απέστειλε το τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος της Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ζητείται η απόσυρση της ρύθμισης που ψηφίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή και έδωσε παράταση έως την 31η Μαρτίου 2023, την τρίτη κατά σειρά, στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες.
Οι μηχανικοί της Κρήτης ζητούν να αρχίσουν αμέσως οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι το πρώτο …φρένο στις μπουλντόζες είχε έρθει με τροπολογία, την οποία υπέγραφαν 12 υπουργοί της κυβέρνησης, στις αρχές του 2021 όταν σε δύο «μέτωπα», στο Λασίθι της Κρήτης και στη Νικήτη της Χαλκιδικής είχαν ξεκινήσει κατεδαφίσεις από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Πλέον με την τρίτη παράταση δίνεται κάλυψη για λίγους μήνες ακόμη σε όσους είχαν καταπατήσει και χτίσει πριν τις 9.3.2021 σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη κλπ. χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης τους. Ουσιαστικά αφορά πρωτόκολλα κατεδάφισης -κυρίως για ξενοδοχεία, ταβέρνες και beach bar, ναυτικούς ομίλους, αλιευτικές εγκαταστάσεις- τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειάστηκαν και δεκαπέντε χρόνια έως ότου καταστούν αμετακλήτως τελεσίδικα.
Διαβάστε επίσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τακτοποίηση σε δασικά αυθαίρετα: Με 250 ευρώ για… 30 χρόνια
Όχι στο «νόμος είναι το δίκαιο του αυθαιρετούχου»
Οι μηχανικοί αντιδρούν στο «νόμος είναι το δίκαιο του αυθαιρετούχου». Όπως αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΑΚ «η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό, όχθη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου η κατηγορία αυτή αυθαίρετων δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ στους νόμους τακτοποίησης και κατά συνέπεια δεν δύνανται να νομιμοποιηθούν». Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών όπως τονίζεται στην επιστολή, αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευής.
Γι΄ αυτό ζητείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια να κατεδαφίζονται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν χτιστεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη, καθώς “ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος”.
Η νέα αναβολή, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης, έρχεται στον απόηχο της βιβλικής καταστροφής που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα της ισχυρής νεροποντής της 17ης Οκτωβρίου, στον Δήμο Μαλεβιζίου, Σητείας και Χερσονήσου που ανέδειξε την παθογένεια των αυθαίρετων καταπατήσεων.
«Αθροιστικά συμπληρώνονται δύο χρόνια αλλεπάλληλων αναβολών, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί ισχυρότατες πλημμύρες, που έχουν αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμά τους σε περιοχές, όπου οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες έχουν αλλάξει το φυσικό ανάγλυφο περιοχών, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτες και χωρίς καμία θωράκιση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας», σημειώνεται. Γι΄ όλους αυτούς τους λόγους, οι μηχανικοί θεωρούν ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να δοθεί νέα παράταση, για την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.
Πάντως, έχει ενδιαφέρον η αιτιολόγηση της νέας παράτασης που δόθηκε από την κυβέρνηση, η οποία πέρα από τα συνήθη επιχειρήματα περί πανδημίας κλπ. επικαλέστηκε, για τους αυθαιρετούχους που έχουν καταπατήσει αιγιαλό και παραλία και το εξής: «Η κατεδάφιση και αποβολή στην παρούσα χρονική συγκυρία θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί στα συγκεκριμένα σημεία (αιγιαλό, παραλία κλπ.) χωρίς να υφίσταται σχετικά απόφαση περί παραχώρησης χρήσης».
Πηγή: OT