Ο Kevin Featherstone, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη του το βράδυ της Δευτέρας στο LSE ποιος ως κυβερνητικός εταίρος θα υπηρετούσε καλύτερα την φιλελεύθερη agenda του, το ΠΑΣΟΚ ή η άκρα δεξιά και το κοινό ίσως ήταν η μοναδική φορά που γέλασε, στην επί μία ώρα συζήτηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
O πρωθυπουργός με την απάντησή του ξεδίπλωσε και τη στρατηγική του που οδηγεί στη χαμένη ψήφο. Εξάλλου, έχει θέσει το δίλημμα: ‘Η κυβέρνηση με Μητσοτάκη ή κυβέρνηση με Τσίπρα.
Δεν αναφέρθηκε στην απάντηση του, μεν στο ΠΑΣΟΚ αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά τη συνεργασία με την άκρα δεξιά.
Εκτίμησε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός. Και τι άλλο θα μπορούσε να πει; Αυτή τη στιγμή και πριν αποφασίσουν οι πολίτες δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο. Θα κερδίσω στις δεύτερες εκλογές με 37 – 38%. Κλασσική πολιτική στρατηγική, δηλαδή. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση θα απελευθέρωνε ψήφους.
Τέλος με Βελόπουλο
Έκοψε άπαξ δια παντός το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βελόπουλο, πολύ περισσότερο με οποιοδήποτε άλλο κόμμα τύπου Κασιδιάρη και ταυτόχρονα διαμήνυσε σε ψηφοφόρους του που βλέπουν πιο δεξιά ότι η ψήφος τους θα πάει χαμένη αφού δεν θα συγκυβερνήσουν και ταυτόχρονα θα φέρουν πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η στρατηγική του δεν αφορά μόνον τον δεύτερο γύρο αλλά και τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει καθαρή πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, το γεγονός ότι δεν έκανε καμία αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, ούτε εμμέσως δείχνει ότι επιχειρεί να περιχαρακώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του Κέντρου που τον είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι σύνθετο σενάριο είπε και είναι καλύτερο για τη χώρα και τους καιρούς των μόνιμων κρίσεων μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση που θα παίρνει γρήγορες αποφάσεις.
Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους πως η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν θα ωφελήσει τη χώρα και κατ’ επέκταση τους ίδιους καθώς η συνεργασία θα φέρει δυσκολίες στην διακυβέρνηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θεωρεί ο ίδιος πως απαιτούνται.
Η μονοκομματική κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει δεν σημαίνει ότι αποκλείει συνεργασία με ικανά στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς όμως να επεκταθεί περισσότερο.
Εκλεγμένα στελέχη;
Άραγε, εννοεί εκλεγμένα στελέχη που θα συνεργαστούν με την κυβέρνησή του ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία; Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε βαρύ πολιτικό κλίμα με καταγγελίες για αποστασίες, συναλλαγές κλπ. Οι συνεργάτες του λένε όχι και παραπέμπουν στις συνεργασίες με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έγιναν υπουργοί του ή συνδράμουν σε ειδικά project όπως ο Στ. Μπένος στην Εύβοια.
Ή μήπως στις εκλογές θα υπάρξουν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ που προέρχονται από άλλους χώρους;
Η ερώτηση και η απάντηση στο 45.04