Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία ζητούν από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για να μην εξαπολύσουν χερσαία επίθεση. Να υπενθυμιστεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι σύντομα θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο Αμπντί διεμήνυσε ωστόσο ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, «θα αμυνθούν» εάν η Τουρκία εξαπολύσει επίθεση. Η Άγκυρα από τις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία σε θέσεις Κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διατάξει, «όταν έρθει η ώρα», μια χερσαία επίθεση.
«Τους ζητήσαμε να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις»
Ο Αμπντί αρχιστράτηγος των SDF, συνάντησε το Σάββατο τον αρχιστράτηγο των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, στρατηγό Αλεξάντερ Τσάικο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία.
«Τους ζητήσαμε να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις», είπε ο Κούρδος στρατιωτικός αξιωματικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι (…) προετοιμάζονται» για χερσαία επίθεση. Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και η Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει τους Σύρους Κούρδους, κάλεσαν πρόσφατα την Άγκυρα σε «αυτοσυγκράτηση».
Αν η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της, «θα αναγκαστούμε να επεκτείνουμε το εύρος αυτού του πολέμου» για να καλύψει ολόκληρη τη συνοριακή περιοχή, προειδοποίησε ο Αμπντί, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για την «αδύναμη» θέση που επιδεικνύει η Ουάσινγκτον.
Οι απώλειες από τις τουρκικές επιδρομές
Από τις 20 Νοεμβρίου, περίπου 75 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τουρκικές επιδρομές, κυρίως μαχητές των SDF, καθώς και περίπου δέκα Σύροι πολίτες και στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χάρη στον πόλεμο στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 και που δίχασε τη χώρα, οι Κούρδοι της Συρίας πήραν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της βορειοανατολικής χώρας, εγκαθιδρύοντας μια αυτόνομη διοίκηση παρά την οργή της Άγκυρας.
Η Ρωσία είχε διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην προηγούμενη τουρκική επίθεση το 2019 και εξασφάλισε μια συμφωνία βάσει της οποίας ο συριακός στρατός και οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων.
Τι ζήτησε από την Ουάσινγκτον
Μιλώντας τηλεφωνικά στο Reuters, ο Αμπντί ζήτησε από την Ουάσινγκτον να στείλει ένα «ισχυρότερο» μήνυμα προς την Άγκυρα. Ο αρχηγός των SDF είπε επίσης πως δεν θα βασιστεί στη σχετικά «αδύναμη» συριακή αντιαεροπορική άμυνα, αφού είχε προηγουμένως δηλώσει πως ελπίζει ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα θα βοηθήσει τις δυνάμεις του να αμυνθούν εναντίον των αεροπορικών επιδρομών της Άγκυρας.
«Υπάρχουν ενισχύσεις στα σύνορα και εντός της Συρίας σε περιοχές που ελέγχονται από φατρίες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας. Το παρατηρήσαμε και, ναι, αυτό είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός των SDF Μαζλούμ Αμπντί τηλεφωνικά από τη Συρία.
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν λάβει υποστήριξη από την Ουάσινγκτον εδώ και χρόνια, αλλά έχουν επίσης συντονιστεί με την κυβέρνηση της Συρίας και τη σύμμαχό της Ρωσία, που και οι δύο θεωρούνται εχθροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κούρδος στρατιωτικός αξιωματικός είπε ότι έλαβε «σαφείς» διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα ότι αντιτίθενται σε μια τουρκική χερσαία εισβολή, αλλά επιθυμούν κάτι πιο απτό.
Η Συρία βλέπει την Τουρκία ως κατοχική δύναμη στον βορρά της
Οι SDF και η Άγκυρα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες σχετικά με το ποιος παραβιάζει τη συμφωνία του 2019, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την εκκαθάριση των Κούρδων μαχητών από τις συνοριακές περιοχές με αντάλλαγμα την μη εισβολή της Τουρκίας. Ο Αμπντί είπε ότι οι δυνάμεις του δεν είχαν κληθεί να αποσυρθούν από άλλες ζώνες και θα αρνιόταν εάν του ζητηθεί, προσθέτοντας ότι οι κύριοι μεσολαβητές αυτής της συμφωνίας είναι πολύ απασχολημένοι με τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία για να τον επιβάλουν σωστά.
«Όλοι είναι απασχολημένοι. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις αυτών των χωρών σε αυτήν την περιοχή», είπε. Η Συρία βλέπει την Τουρκία ως κατοχική δύναμη στον βορρά της και η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή ως «έγκλημα πολέμου».
Αλλά οι ψυχροί δεσμοί μπορεί να ξεπαγώνουν: ο επικεφαλής των μυστικών πληροφοριών της Τουρκίας είχε μυστικές συνομιλίες στη Δαμασκό και ο υπουργός Εξωτερικών της ενθάρρυνε τους αντάρτες και την κυβέρνηση να συμφιλιωθούν. Αυτό έχει ανησυχήσει τον κουρδικό πληθυσμό της Συρίας, αλλά ο Αμπντί τόνισε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό πως μια συμφιλίωση με την Άγκυρα θα απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.