Όσοι ανέμεναν με αγωνία την ακρόαση του τέως γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μαζί με τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα (και οι δυο οδηγήθηκαν σε παραίτηση με το που «έσκασε» το σκάνδαλο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη), δεν βγήκαν σοφότεροι.
Δεν επικαλέστηκε το απόρρητο
Ωστόσο, υπήρξαν κάποια ενδιαφέροντα σημεία στην σύντομη (περίπου 20λεπτη) συζήτηση των βουλευτών μαζί του. Αν και αυτή την φορά δεν επικαλέστηκε το απόρρητο, όπως την πρώτη φορά που κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έχει την (κοινοβουλευτική) εποπτεία της ΕΥΠ, ωστόσο δεν εισέφερε κάτι όσον αφορά την σχέση της ΕΥΠ με το κακόβουλο λογισμικό Predator, δηλώνοντας ότι δεν έκανε δουλειές και δεν είχε επιχειρηματικά ραντεβού με τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο (που φέρονται να σχετίζονται με το επίμαχο λογισμικό), ότι δεν γνώριζε τον έτερο επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν, που αναζητείται μέσω των προξενικών μας αρχών στο Τελ Αβίβ, ότι δεν γνωρίζει ούτε ομάδες (εντός ΕΥΠ), ούτε πρόσωπα, ούτε εταιρείες και ότι η συνεργασία του περιοριζόταν στον διοικητή της υπηρεσίας και ελάχιστα έως καθόλου με άλλα πρόσωπα.
Δεν γνώριζε –όπως και ο Πρωθυπουργός- για τις επίσημες επισυνδέσεις
Επίσης, φέρεται να είπε κατά την ακρόασή του ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, τονίζοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι δεν γνώριζε –όπως και ο Πρωθυπουργός- για τις επίσημες επισυνδέσεις, φράση από την οποία τεκμαίρεται, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι ο κ. Δημητριάδης επιχείρησε να «δείξει» τον κ. Κοντολέοντα ως τον μόνο που γνώριζε.
Πάντως τέθηκαν τα ερωτήματα στον κ. Δημητριάδη ο οποίος επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών, κάτι που σύμφωνα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αντίφαση: «Πώς είναι τόσο κατηγορηματικός ενώ δηλώνει ότι δεν είχε γνώση για τίποτα και για κανέναν;», σχολίαζαν.
Αντιθέτως, από την ΝΔ διέρρεαν ότι ο κ. Δημητριάδης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο, όπως προεξοφλούσαν κάποιοι, αποσαφηνίζοντας πως «δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες».
Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι γνώριζε τον κ. Λαβράνο εδώ και χρόνια σε κοινωνικό επίπεδο, όχι όμως σε επιχειρηματικό με συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο κλπ.
Τι είπε για ΕΥΠ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετικά με τον βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ σημείωσε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσης του και διέψευσε ότι γνωρίζει ή ότι έχει σχέση με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας Νίκου Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.
Ρωτήθηκε αν γνώριζε για το ΚΕΤΥΑΚ (το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας εντός της ΕΥΠ) και φέρεται να απάντησε ότι «δεν ξέρει κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ». «Με βάση το ΦΕΚ του 2021 είχατε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ. Όταν εγώ είχα την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και ενέκρινα τον κανονισμό παροχών του, ήξερα που κλ@νει το μπαρμπούνι στον ΕΟΠΥΥ. Εσύ δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ;», τον ρώτησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ
«Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator», τόνιζαν κύκλοι της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του Γιώργου Κατρούγκαλου να κατηγορεί την πλειοψηφία ότι «συντήρησε το κλίμα της ομερτά» και ότι «έγινε ξεκάθαρη η πρόθεσή της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψη του».
Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης δηλώνοντας ότι «διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες».
Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν (γραπτώς) σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, διαδικασία ωστόσο που αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να συμμετέχει.