Το 2023 η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συρρικνωθεί κατά 1,4% και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για πολλούς ανθρώπους στη Βρετανία και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Κάποιοι θυμούνται τις διαφημιστικές εκστρατείες των υποστηρικτών του Brexit, οι οποίοι υπόσχονταν ότι οι τιμές των τροφίμων θα πέσουν.
Ωστόσο σήμερα πολλοί θα ήταν χαρούμενοι αν οι τιμές δεν αυξάνονταν. Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν όμως ότι ο πληθωρισμός έχει να κάνει κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση λόγω της πανδημίας.
Δυσμενείς προγνώσεις
Ωστόσο, όλο και πιο αξιόπιστα στοιχεία πιστοποιούν ότι το Brexit έχει επίσης σημαντικό μερίδιο στην κακή οικονομική ανάπτυξη. Η υπηρεσία για ανεξάρτητες οικονομικές προβλέψεις OBR δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το εμπόριο τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί κατά 15% σε σύγκριση με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραμείνει στην ΕΕ. Εξαιτίας αυτών των κακών προγνώσεων συζητείται όλο και περισσότερο πόσο μεγάλη ήταν η ζημία που προκάλεσε το Brexit. Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για μια συμφωνία παρόμοια με αυτή μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ρούσι Σίνακ πάντως διέψευσε και δήλωσε πως ψήφισε υπέρ του Brexit και πιστεύει σε αυτό.
Μια ενδιαφέρουσα διατύπωση γιατί οι υπέρμαχοι του Brexit δεν μπορούν πλέον να αμφισβητήσουν τα πραγματικά γεγονότα. Ο πρώην υπουργός Εμπορίου Τζορτζ Γιούστις για παράδειγνα ήταν ασυνήθιστα ειλικρινής επικρίνοντας την εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Πρέπει να πούμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε πάρα πολλά και πήρε πολύ λίγα». Οι επιμέρους εμπορικές συμφωνίες με τις διάφορες χώρες θα απέφεραν υποτίθεται μεγάλα οφέλη μετά το Brexit. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών της εξόδου από την ΕΕ.
Λείπουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι
Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 56% των Βρετανών πιστεύει ότι το Brexit ήταν λάθος και το ένα πέμπτο όσων ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ λένε ότι έκαναν λάθος.
Η Ένωση Βρετανικών Βιομηχανιών βλέπει άλλο ένα πρόβλημα. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζητούν χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων. Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα μετά το Brexit. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ζητά περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση. Όπως λέει οι μέρες της φθηνής εργασίας έχουν τελειώσει.
Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης απέφυγε πάντως τη λέξη Brexit. Η συζήτηση για την έξοδο από την ΕΕ και τον χειρισμό των συνεπειών συνεχίζεται ακόμα σε χαμηλούς τόνους. Τα κόμματα θεωρούν ότι είναι δύσκολο να πείσουν τους ψηφοφόρους με αυτό το θέμα.
Κρίστοφ Πρεσλ, ARD
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου