Για περισσοτέρους από δυο μήνες είχε ενημερωθεί η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Εισαγγελίας Αθηνών, για τις καταγγελίες που αφορούσαν τις σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα» και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εκτός από τα κενά στο χειρισμό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτουν ερωτήματα και την στάση του αρμοδίου υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.
Αδράνεια και ολιγωρία των Αρχών
Η αδράνεια και ο αιφνιδιασμός των εμπλεκόμενων φορέων, όπως αναφέρεται στο δημοσιεύματα των «Νέων», είναι χαρακτηριστική και προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο που λειτουργούσε η «Κιβωτός».
Πόσες φορές έγινε έλεγχος από το αρμόδιο υφυπουργείο στις δομές της οργάνωσης;
Είχε γίνει έλεγχος στα ταμεία της Κιβωτού και στα οικονομικά δεδομένα των υπευθύνων;
Οι αρχές γνώριζαν, και αν ναι τι έκαναν, σχετικά με την τακτική που διαρκώς πάγωνε τις ανάδοχες παιδιών που βρίσκονταν στα σπίτια της Κιβωτού;
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση είχαν σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Εισαγγελία Αθηνών.
Η υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια
Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερώσει την αστυνομία για την υπόθεση αυτή, ωστόσο όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου αποκαλύφθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα διότι η αστυνομία είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της στην υπόθεση των Σεπολίων.
Η αστυνομία υποστήριξε ότι η αργοπορία στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται και στο γεγονός ότι η δικαστική παραγγελία δεν έφερε τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος.
Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναζητούσε με σχετικά αργό ρυθμό να ταυτοποιήσει τα καταγγελλόμενα πρόσωπα και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και να επιβεβαιώσει τις παράνομες πράξεις στην Κιβωτό του Κόσμου.
Ωστόσο όταν κατέθεσε ο 19χρονος για ασελγείς πράξεις εις βάρος του, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση άρον άρον της υπόθεσης. Μάλιστα αυτό δεν έγινε μόνο με ένα γενικόλογο δελτίου τύπου αλλά και με διαρροή των καταθέσεων κεντρικών προσώπων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση δικαστικών λειτουργών οι οποίοι είχαν οι ίδιοι παραγγείλει την έρευνα και περίμεναν ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τεκμηριωθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι σημαντικά στελέχη της εν λόγω ΜΚΟ προχωρούσαν σε σεξουαλικές κακοποιήσεις και άλλες πράξεις εις βάρος τροφίμων των δομών και να μην έχει καταγραφεί μόνο μία περίπτωση. Κι όχι να υπάρχει δημοσιοποίηση κρίσιμων πληροφοριών, λόγω της… επικοινωνιακής βιασύνης.
Γνωρίζοντες συνδέουν την πρόωρη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας με μια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι:
Την 3 Σεπτεμβρίου 2022, διαβιβάσθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προέβη στις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες ώστε να προσέλθουν για κατάθεση και το προανακριτικό υλικό, υποβλήθηκε την 18 Νοέμβριου 2022, στην παραγγέλουσα Αρχή.
Συνεπώς σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.